• Business

    Εκτός σχεδίου δόμηση: Σε ομηρία η αγοραπωλησία ακινήτων – Πού κολλάει και τι προτείνει το ΤΕΕ

    Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός σε έδρανο

    Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός


    Σε ομηρία βρίσκεται πλήθος ακινήτων που αναμένεται να πωληθούν ή και να μεταβιβαστούν, καθώς έχουν κολλήσει στο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης με τη σχετική λύση να αναμένεται να δοθεί πλέον από το καλοκαίρι ή και το φθινόπωρο που θα έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

    Πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολεοδομικές αμαρτίες του παρελθόντος και για το οποίο θα δινόταν μία μεταβατική λύση μέσω τροπολογίας που θα παρουσίαζε ο υφυπουργός περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, αλλά εν τέλει κόλλησε, καθώς ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης πάτησε χειρόφρενο.

    Με αποτέλεσμα η μεταβατική αυτή λύση να έχει μετατεθεί σίγουρα για ύστερα από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και να αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα ακίνητα που θα πωληθούν χάνουν την αξία τους καθώς δεν προχωρά η ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει, επίσης, και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς επηρεάζονται και ακίνητα που έχουν παρασχεθεί ως ακίνητα για δάνεια.

    Ποιο είναι το πρόβλημα

    Το κυρίως πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδό των 4 στρεμμάτων για να κτίσει κάποιος εκτός σχεδίου, ενώ είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι το οικόπεδο έχει «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα η επίσημη καταγραφή των οδών από το ΤΕΕ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρακτηριστούν ως δημόσιοι οι οδοί που έχουν κατασκευαστεί από δήμους.

    Πρόκειται για μία από τις απαιτήσεις του υφιστάμενου νόμου του 1985, ενώ η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το ακίνητο στην Πάτμο που πατάει πάνω σε αυτές έρχεται να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.

    Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις πολεοδομίες της χώρας καθώς έχουν παγώσει τελείως οι διαδικασίες που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

    Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ): Τι πρέπει να γίνει

    Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές επί του συγκεκριμένου ζητήματος και έχει παρουσιάσει τα όσα πρέπει να γίνουν για να δοθεί η απαραίτητη λύση.

    Πιο συγκεκριμένα, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να τρέξει ο σχετικός διαγωνισμός για την καταγραφή των δημοσίων οδών που θα τρέξει το ΤΕΕ. Ωστόσο, πρόκειται για μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

    Αφού ολοκληρωθεί το παραπάνω μαζί με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το κράτος θα πρέπει να εξετάσει την εφαρμογή οριζόντιων και συνολικών απαγορεύσεων.

    Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΤΕΕ προτείνει πως μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, δηλαδή το 2025, θα πρέπει να δοθεί μία μεταβατική λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης έτσι ώστε όλα τα ακίνητα που έχουν δικαίωμα δόμησης πριν από το 2003 να μπορέσουν να το διατηρήσουν.

    Διαβάστε επίσης

    Thierry Deau: Ποιος είναι ο CEO της Meridiam που διεκδικεί την Αττική Οδό και το ΒΟΑΚ

    ΕΚΤΕΡ: Αναλαμβάνει έργα αξίας άνω των €10 εκατ. στο Ελευθέριος Βενιζέλος

    Lamda: Συμφωνία με Rizzani de Eccher και AVAX για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν την κατασκευή του Vouliagmenis Mall

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Εκλογές 2023 – Οδηγός: Πού και πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου

    Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ