• Business

    Πόσο… αφορολόγητο είναι το Bic Mac ;


    Ενώ τα πράγματα πήγαιναν προς το καλύτερο για τα Golden Arches, νέο πρόβλημα εμφανίστηκε και πάλι στον ορίζοντα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δυσαρεστημένοι πελάτες ή εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται ότι τα McDonald’s πρέπει να προσέχουν. Είναι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχεδιάζει να ανακοινώσει έρευνα στα McDonald’s, για μια συμφωνία που έκανε με το Λουξεμβούργο, ώστε να μειώσει τη φορολογία της εταιρείας, σύμφωνα με το «Reuters».

    Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της εταιρείας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και η φιλανθρωπική οργάνωση «War on Want» (ένας διεθνής οργανισμός καταπολέμησης της φτώχειας) προέτρεψαν την Επιτροπή να εξετάσει πιο προσεκτικά τα McDonald’s. Τον Φεβρουάριο, η «War on Want» κατηγόρησε τα McDonald’s για εκτροπή των εσόδων τους, για να αποφύγουν πάνω από 1 δις € σε φόρους από το 2009 έως το 2013.

    Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, είπε ότι τα Starbucks χρωστούσαν μέχρι και $34 εκατομμύρια σε φόρους, που αποφεύχθηκαν μέσω παράνομων κρατικών ενισχύσεων από την Ολλανδία. Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν ότι η Fiat είχε κάνει παρόμοια συμφωνία με το Λουξεμβούργο.

    Μιλώντας στο Quartz, μια εκπρόσωπος των McDonald’s είπε ότι η εταιρεία λειτουργεί σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς νόμους και κανόνες. «Στην πραγματικότητα», έγραψε σε ένα e-mail, «από το 2010 έως το 2014, οι θυγατρικές της McDonald ‘s ανά τον κόσμο πλήρωσαν περισσότερα από $2,1 δισεκατομμύρια μόνο για τους φόρους των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέσο φορολογικό συντελεστή κοντά στο 27%». Η εταιρεία, λέει, πληρώνει επίσης «τους κοινωνικούς φόρους, το φόρο ακίνητης περιουσίας και αρκετούς άλλους», όπως ακριβώς πληρώνουν φόρους και οι ανεξάρτητοι δικαιοδόχοι (franchisees). «Παρ’ όλο, που δε μας έχει κοινοποιηθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε πεπεισμένοι ότι αν γίνει η έρευνα, θα επιλυθεί ευνοϊκά».



    ΣΧΟΛΙΑ