• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης: Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Aegean

    Ευτύχης Βασιλάκης


    Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινάει το 2024 για την Aegean, που ενισχυμένη από μια χρονιά όπως το 2023 και ελεύθερη από τη δέσμευση των warrants προς το Δημόσιο, μπορεί να επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από την περαιτέρω ανάπτυξη των μεγεθών της.

    Όπως είπε στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Ευτύχης Βασιλάκης Πρόεδρος της Aegean, «To 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά», ενώ τόνισε πως «η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να αποκτήσει τα warrants που είχαν εκδοθεί υπέρ του ελληνικού δημοσίου, κλείνει οριστικά την περιπέτεια της πανδημίας για την εταιρεία».

    Η πληρωμή του τιμήματος 85,389 εκ. για τις μετοχές που θα περιέρχονταν στο Δημόσιο, θα γίνει μέχρι τις 2/1/2024, και η πληρωμή αυτή αποτελεί ένα ορόσημο, γιατί βάζει την Aegean σε μια νέα εποχή μεγαλύτερης αξίας, που θα κατευθύνεται αποκλειστικά στους μετόχους τους, χωρίς τον κίνδυνο να μοιραστεί αυτή την παραπάνω αξία που αποκτά η εταιρεία κάθε μέρα με το Δημόσιο. Ουσιαστικά οι μέτοχοι της εταιρείας, πλέον δεν θα έχουν τον κίνδυνο να ασκήσει το Δημόσιο το δικαίωμά του μέχρι το 2026, κάτι που θα τους στερούσε σημαντικές υπεραξίες και αυτό αυξάνει την αξία της μετοχής της εταιρείας.

    Η Aegean στην μετά-Covid εποχή

    O Όμιλος  στο εννεάμηνο του 2023, προσέφερε 15,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις και μετέφερε 12,2 εκατ. επιβάτες (αύξηση 30% σε σχέση με την περυσινή περίοδο), εκ των οποίων 7,3 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού.

    Η διαμόρφωση της πληρότητας στο 84%, αυξημένη κατά 5 μονάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ο εμπλουτισμός του στόλου με αεροσκάφη νέας τεχνολογίας καθώς και οι έγκαιρες προαγορές καυσίμου για μέρος των αναγκών συνέβαλλαν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων.

    Η Aegean στο εννεάμηνο, πέτυχε υψηλή κερδοφορία, παρουσιάζοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του κλάδου για το εννεάμηνο του 2023. Η διεύρυνση του δικτύου, η αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας με σχεδόν 3 εκατ. περισσότερες διαθέσιμες θέσεις για το σύνολο του 2023 συγκριτικά με το 2022, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση για την Ελλάδα συνέβαλαν στην ισχυρή δυναμική της ανάπτυξη.

    Παράλληλα, η ενίσχυση της διάθεσης και της δυνατότητας των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής, σε συνδυασμό με την υψηλή δυναμική της τουριστικής ζήτησης, συνέβαλλαν στην περαιτέρω ενίσχυση του κύριου κόμβου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με την Αegean να συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα με τη διάχυσή της σε νέους προορισμούς.

    Ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της Aegean για το εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε 1,33 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

    Τα Κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 217,5 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 79% την αντίστοιχη κερδοφορία του εννεαμήνου του 2022, ενώ τα Κέρδη μετά από Φόρους του εννεαμήνου ανήλθαν στα 170,7 εκατ. ευρώ, 83% υψηλότερα από Κέρδη μετά από Φόρους 93,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 755,5 εκατ. ευρώ στις 30.09.2023, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 525,3 εκατ. ευρώ..

    Σε συνέχεια της εξαιρετικής απόδοσης του 2022, το 2023  είναι ακόμη μία χρονιά που επιβεβαιώνει τις στρατηγικές επιλογές, τις δυνατότητες και τη  σχετική θέση της εταιρείας στην αγορά, στην μετά covid εποχή.

    Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

    Η Γενική Συνέλευση χθες ενέκρινε την άσκηση του δικαιώματος της Aegean να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών που θα αποκτούσε το Δημόσιο στην τιμή που προβλέπεται από το νόμο και ορίζεται στη μέση τιμή των 60 ημερών πριν την άσκηση του δικαιώματος του Δημοσίου μείον την τιμή κτήσης των μετοχών από το Δημόσιο.

    Η τιμή αυτή προκύπτει ότι είναι 8,23 ευρώ για κάθε τίτλο (11,45 η μέση τιμή 60 ημερών -3,20) και το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει η εταιρεία για να αποφύγει την έκδοση αυτών των τίτλων υπέρ του Δημοσίου είναι 85.389.669,82 ευρώ με σκοπό την απόσβεση των υποχρεώσεων της εταιρείας δια της ακύρωσής τους με σκοπό να αποφευχθεί η αραίωσης των υφιστάμενων μετόχων κατά 10% με την έκδοση νέων κοινών μετοχών υπέρ του Δημοσίου και να κρατηθεί η εταιρεία ιδιωτική.

    Σημειώνεται, ότι το Δημόσιο μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμά του από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι τον Ιούλιο του 2026.

    Διαβάστε επίσης:

    Χωρίς πέναλτι 30% οι συντάξεις όσων εργάζονται από τον Φεβρουάριο

    Marks & Spencer Μαρινόπουλος: Στα αυξημένα κόστη χάθηκε η άνοδος του τζίρου

    Μιχάλης Τσαμάζ: Κάνοντας πράξη τα λόγια του – «Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη»



    ΣΧΟΛΙΑ