• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης (τηλεδιάσκεψη live): 80 εκατ. ζημιές για την Aegean Airlines στο πρώτο τρίμηνο

    • NewsRoom
    AEGEAN: Τι φέρνει η επιτυχημένη στρατηγική του Ευτύχη Βασιλάκη - Οι προκλήσεις του 2022

    Ευτύχης Βασιλάκης


    Μείωση εσόδων κατά 15% είχε στο πρώτο τρίμηνο η Aegean Airlines, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας που κράτησε στο έδαφος τα αεροπλάνα τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο η μείωση επιβατικής κίνησης ήταν 57%.

    Στην τηλεδιάσκεψη που έχει αυτήν την ώρα με θεσμικούς επενδυτές ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποία η πανδημία επηρέασε την αεροπορία στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι το 85% του στόλου των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών στα τέλη Μαρτίου παρέμεναν προσγειωμένα.

    Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε πολύ ισχυρό, τον Ιανουάριο, και είχε αύξηση εσόδων 11%, αλλά η πολύ κακή πορεία του Μαρτίου έφερε ζημιές 80 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, όπως ειπώθηκε.

    Και το δεύτερο τρίμηνο, όπως επισημάνθηκε, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με την εταιρεία να έχει σταθερά έξοδα 25 εκατ. ευρώ τον μήνα χωρίς να έχει ουσιαστικά έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία «καίει» κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, σημείωσε ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης.

    Ακόμη κι αν σταδιακά προετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι πτήσεις, οι διεθνείς πτήσεις τον Ιούλιο θα είναι στο 25%, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, για να φτάσουν στο 45%-50% μέχρι το Σεπτέμβριο. Και αυτό το περιέγραψε ως το «best case» σενάριο.

    Στο τρίτο τρίμηνο εκτιμά, ωστόσο, ότι το cash flow θα είναι καλύτερο από το δεύτερο τρίμηνο, αφού ο ρυθμός των πτήσεων θα είναι βελτιωμένος. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περιθώρια κέρδους θα είναι πολύ πιεσμένα, όμως η εταιρεία δεν μπορεί παρά να τολμήσει να λειτουργήσει ακόμη και με ζημιές.

    «Το 2020 θα είναι χωρίς αμφιβολία ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία μας και θα αποτελέσει πρόκληση στην ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να επιβιώνουμε», τόνισε.

    «Είναι μια πολύ βαριά κρίση, που μπορεί να κοστίσει τη βιωσιμότητα, την αποδοτικότητά της αλλά και την ύπαρξή της», σημείωσε ο κ. Βασιλάκης.

    Σε διαθεσιμότητα τον Μάρτιο το 70% των εργαζομένων

    Περιμένουμε τις επόμενες 7 με 10 ημέρες, όταν η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, για να αποφασίσουμε τι συνδυασμό επιλογών θα κάνουμε για τους εργαζόμενούς μας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Airlines κ. Δημήτρης Γερογιάννης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης στους εργαζόμενους.

    Τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας που πήρε η κυβέρνηση τον Μάρτιο χρησιμοποιήθηκε από το 70% των εργαζομένων της Aegean.



    ΣΧΟΛΙΑ