• Business

    Ναι η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ευκαιρίες στα τάνκερ, παρά την έλλειψη χρηματοδότησης

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Αξιωματούχοι της βιομηχανίας των τάνκερ βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά της περιορισμένης χρηματοπιστωτικής διαθεσιμότητας στις αγορές κεφαλαίου, ακόμα και στον δικό τους ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα. Η έλλειψη χρηματοδότησης μπορεί να πιέσει τις τιμές χρονοναύλωσης για τα νεόδμητα πλοία με το που βγαίνουν από τα ναυπηγεία, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Heidmar, Ben Ognibene, μιλώντας στη συνέλευση της Connecticut Maritime Association.

    Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για ναύλωση πλοίων σε ελκυστικά χαμηλές τιμές. «Πιθανότατα θα σου έρθουν πολλοί που θα θέλουν μία σταθερή κάλυψη στα νεόδμητά τους, ή τουλάχιστον οι τράπεζές τους μπορεί να θέλουν να το κάνουν αυτό», είπε ο Ognibene, του οποίου η επιχείρηση, με βάση το Κονέκτικατ, είναι μία σημαντική διαχειρίστρια εταιρεία τάνκερ.

    Όμως η εταιρεία του αναμένεται να αντιμετωπίσει κάθε τέτοια ευκαιρία με επιφυλάξεις.

    Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Diamond S Shipping Craig Stevenson είπε ότι με τις κεφαλαιαγορές κλειστές για τη ναυτιλία και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, ακόμα και μία μικρή συναλλαγή με τάνκερ αποτελεί μία πρόκληση.

    Ωστόσο, ο Stevenson σημείωσε ότι η εταιρεία του έχει αναλύσει τα τάνκερ suezmax και τα τάνκερ μεσαίας χωρητικότητας, και όταν η ετήσια χρέωση χρονοναύλωσης συγκρίνεται με τις σημερινές αξίες των τάνκερ, οι αξίες αυτές είναι περίπου 25% κάτω από τα ιστορικά πρότυπα.

    Το μέλος του Δ.Σ. της KNOT Offshore Partners, Edwars Waryas, είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει μία κάπως διαφορετική πρόκληση στις κεφαλαιαγορές. Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη master limited partnership έχει πέντε τάνκερ διαθέσιμα προς πώληση από τη μητρική της Knutsen NYK Offshore Tankers. Όμως η KNOT Offshore δεν αγοράζει τα πλοία αυτά με τη σημερινή τιμή των μετοχών.

    «Η επενδυτική κοινότητα νομίζει ότι επειδή έχουμε το ‘offshore’ στο όνομά μας εξαρτώμαστε από την τιμή του πετρελαίου, αλλά δεν ισχύει», είπε. Ο Waryas ανέφερε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει το μέρισμά της.

    Ο managing director της V. Group, Bob Bishop, δήλωσε πως η έλλειψη χρημάτων μπορεί να είναι θετική για εταιρείας όπως η δική του. «Όταν δεν υπάρχουν λεφτά και υπάρχει έλεγχος κόστους, υπάρχουν ευκαιρίες που εμφανίζονται», τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ