• Business

    Εδώλιο «στέλνουν» τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα email του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Χαράλαμπος Γκότσης


    Σε δίκη παρέπεμψε ο εισαγγελέας τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.

    Μετά την αποκάλυψη των email που αντάλλασσαν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie, o εισαγγελέας έκρινε ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του προέδρου της ελεγκτικής αρχής, την περίοδο που άρχισε να αναδίδει η «οσμή» σκανδάλου με τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της εταιρείας.

    «Όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM), τον Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όφειλε να αναστείλει, δίχως καθυστέρηση, τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι της εταιρείας.» Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε τη (νέα) προκαταρκτική εξέταση.

    Έτσι, άσκησε ποινική δίωξη στον Χαράλαμπο Γκότση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και με κλητήριο θέσπισμα τον παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

    Δίπλα του στο εδώλιο καλούνται να καθίσουν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie και νυν προφυλακισμένος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο στενός του συνεργάτης-διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας Ν.Σ. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν να δικαστούν για ηθική αυτουργία στην απιστία του προέδρου της Επιτροπής.

    Την παραπομπή σε δίκη του Χ. Γκότση αποκάλυψε χθες το mononews και η στήλη The Wiseman.

    «Έλεγα ψέματα στο αφεντικό μου…»

    Στις ανωμοτί εξηγήσεις του στον εισαγγελέα ο επί σειρά πολλών ετών υψηλόβαθμος υπάλληλος της FFG αρνήθηκε ότι είχε επαφές με τον Χαράλαμπο Γκότση.

    Με ποιον ισχυρισμό επιχείρησε να αντικρούσει το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του στο αφεντικό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει να νιώθει «φωτιές να τον καίνε» από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων;

    Υποστήριξε ότι έλεγε… ψέματα στον υιό Κουτσολιούτσο προκειμένου να του δείξει ότι προσφέρει βοήθεια στην τρικυμία που ξέσπασε.

    Στις δικές του ανωμοτί εξηγήσεις ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκαν οι απαντήσεις του στα email του υπαλλήλου του… Τα «προχώρα» και «συμφωνώ» που του έγραφε απαντώντας στα περί «ισχυρών υποστηρικτών» και τον «πρόεδρο που καθυστερεί και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στην Επιτροπή», σήμαιναν, κατά τον κ. Κουτσολιούτσο, ότι έψαχνε λύση για να συγκεντρώσει στοιχεία και όχι για να μπλοκάρει την έρευνα σε βάρος της οικογενειακής επιχείρησης.

    Όσο για τον Χαράλαμπο Γκότση; Αρνήθηκε τα πάντα. Φέρεται να υποστήριξε ότι ουδεμία επικοινωνία και συμφωνία κάτω από το τραπέζι έκανε για τις έρευνες της Επιτροπής του στα οικονομικά της FFG. Για την απόφαση να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής, περίπου 20 μέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, φέρεται να είπε ότι ενήργησε γρήγορα καθώς τότε δεν υπήρχαν στοιχεία ότι ισχύουν τα καταγγελλόμενα στην έκθεση του αμερικανικού fund.

    Η αρχειοθέτηση και η νέα έρευνα

    Η παραπομπή σε δίκη αφορά σκέλος της ίδιας δικογραφίας που είχε αρχειοθετηθεί το Νοέμβριο του 2020. Ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς είχε ερευνήσει τη μήνυση 19 επενδυτών της Folli Follie σε βάρος του πρώην προέδρου αλλά και μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο τότε, δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ούτε για παράβαση καθήκοντος με την καταγγελλόμενη καθυστερημένη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ούτε ευθύνες για ελλιπή έλεγχο στους ισολογισμούς της εταιρείας, μετά από ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει το 2015.

    Έτσι η μήνυση αρχειοθετήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Εφετών, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις για ευθύνες σκόπιμης αδράνειας των μηνυομένων.

    Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, ο ίδιος εισαγγελέας έβγαλε άρον-άρον από το αρχείο τη δικογραφία καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία: η ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου στη FFG από την Price Water House Coopers.

    Τα email

    Στις 207 σελίδες της έκθεσης τους, ανάμεσα στα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, οι ελεγκτές παραθέτουν δεκάδες email του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie στον γιο του ιδρυτή της εταιρείας. Φέρονται να τα αντάλλασσαν αμέσως μετά την αποκάλυψη του QCM για τα «πειραγμένα» οικονομικά στοιχεία της εταιρείας

    Ο εξ απορρήτων του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου εμφανίζεται να τον ενημερώνει για «ενέργειες του» από τις οποίες «φωτογραφίζονται» προσπάθειες αφενός να προσεγγίσουν υπουργούς και βουλευτές της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να καθυστερήσουν τις έρευνες σε βάρος της εταιρείας, αφετέρου, στενές επαφές με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Σε ένα από τα επίμαχα email ο υπάλληλος της εταιρείας Ν.Σ. γράφει στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο:

    «Κύριε Τζώτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση.

    Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80)

    Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά.

    Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα.»

    Οι 3 κατηγορούμενοι έχουν προθεσμία 15 ημερών από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, για να προσφύγουν στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να ζητήσουν την ανάκληση της παραπομπής τους σε δίκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Oι οδυνηρές δικαστικές περιπέτειες του Χαράλαμπου Γκότση, τα μυστικά σχέδια της Ιντρακάτ , η «προπαγάνδα» για Reggeborgh και Alpha Bank και τα «απλά μαθηματικά» της Πειραιώς

    Folli Follie: Τέσσερις μήνες προθεσμίας για να πετύχει η διάσωση – Τα 3 «ανοιχτά μέτωπα»

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Δημοσιεύθηκε η δικαστική απόφαση για την εξυγίανση της Folli Follie – «Ναι» υπό όρους στη συμφωνία εξυγίανσης



    ΣΧΟΛΙΑ