• Oι οδυνηρές δικαστικές περιπέτειες του Χαράλαμπου Γκότση, τα μυστικά σχέδια της Ιντρακάτ , η “προπαγάνδα” για Reggeborgh και Alpha Bank και τα “απλά μαθηματικά” της Πειραιώς

    Νέοι μέτοχοι της Ιντρακάτ θα είναι μαζί με την Ιντρακομ (όμιλος Κόκκαλη)  και τους κ. Κούτρα και Σουρέτη και οι Δημήτρης Θεοδωρίδης, Λουκάς Λαζαράκης και ο Δημοσθένης Στασινόπουλος.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Χαράλαμπος Γκότσης σε δικαστικές περιπέτειες

    Το κλητήριο θέσπισμα που διάβασα, αναφέρει καθαρά, με ονόματα και διευθύνσεις, ότι ο 78χρονος πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος και για άλλες κατηγορίες….

    Δυστυχώς αυτή είναι μόνον η αρχή, του άδοξου τέλους μιας μακράς επαγγελματικής και ακαδημαϊκής πορείας.

    Ήταν Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την έκθεση κόλαφο του Fund QCM για τη Folli Follie που ουσιαστικά αποκαλούσε ψεύτες και απατεώνες όλους όσοι συμμετείχαν στη «φούσκα» του 1 δισ. Ευρώ.

    Εκείνη την εποχή, ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης συμμετείχε -παρά τις ιδιαιτέρως φτωχές γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα-  σε κάποιο διεθνές συνέδριο στο εξωτερικό.

    Δεν θεώρησε απαραίτητο να επιστρέψει στην Αθήνα, ούτε φυσικά σκέφτηκε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής.

    Το έκανε μόνον αφού οι μέτοχοι της Folli Follie έχασαν το 69% της αξίας της περιουσίας τους.

    Δεν ζήτησε τη βοήθεια και τις πληροφορίες της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ούτε βιάστηκε να επιβάλει πρόστιμα στους υπευθύνους της εταιρείας που παραπλάνησαν το επενδυτικό κοινό με αποδεδειγμένα ψεύτικες λογιστικές καταστάσεις και στοιχεία.

    Σήμερα καλείται να λογοδοτήσει για τις παραλήψεις του, ενώ με βάση κάποιες μαρτυρικές καταθέσεις και e mail ίσως αυτές οι παραλήψεις να μην οφείλονται μόνο σε ανικανότητα….

    H JP Morgan κάνει προσλήψεις στην Αθήνα…

    Οι ευγενικοί κύριοι με τα γκρίζα καλοραμμένα κουστούμια που περιτριγυρίζουν την πλατεία Συντάγματος αυξάνονται και πληθαίνουν.

    Και αναζητούν μόνιμους συνεργάτες εδώ στην Αθήνα.

    Μια απλή ματιά να ρίξετε στο Linkedin θα διαπιστώσετε ότι η JP Morgan Chase & Co θέλει να αυξήσει το προσωπικό του γραφείου της στην Ελληνική Πρωτεύουσα.

    Xθες μάλιστα διάβασα ότι αναζητά έναν Blockchain Researcher/Engineer αλλά κι έναν Senior Blockchain Researcher/Engineer. Όταν οι δουλειές πάνε καλά….

    Γιατί ο Πάνος Γερμανός δεν εντυπωσιάζεται με τα λεφτά 

    Ο Θόδωρος Φέσσας αγόρασε την Cardlink πριν από 7 χρόνια έναντι 6,5 εκατ. Ευρώ.

    Την πούλησε στην Γαλλική Worldline έναντι 93 εκατ. Ευρώ. Με τα κέρδη των 86,5 εκατ. Ευρώ στην τσέπη, προσέγγισε την SoftOne με σκοπό να επαναλάβει το μαγικό τρίκ.

    Μόνο που στην SoftOne διατηρεί σημαντικό ποσοστό συμμετοχής ο Πάνος Γερμανός του Ομίλου Olympia.

    Ο κ. Γερμανός εξήγησε ευγενικά στον κ. Φέσσα ότι τα λεφτά του δεν τον εντυπωσιάζουν…

    Έχουν κι άλλοι…

    Γιατί εμείς δεν μπορούμε;

    Διάβασα την είδηση κι ένας λυγμός ανέβηκε στον λαιμό μου, παρά το γεγονός ότι Αγιορείτικο κρασί έπνιγε τη θλίψη…

    H Amazon λέει θα επενδύσει 3 δις δολάρια για να δημιουργήσει Data Centers στην Ισπανία.

    Γιατί οι Ισπανοί μπορούν να προσελκύουν τόσα επενδυτικά κεφάλαια και ‘μεις όχι;

    Η θέσπιση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των πολυεθνικών δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες στον Ευρωπαϊκό Νότο. Οι Ισπανοί έχουν τους Podemos κι εμείς έχουμε πλεονέκτημα λόγω Πιερρακάκη….

    Η έκπληξη Public στο Golden Hall

    Εσείς οι Αθηναίοι, αυτό το σαββατοκύριακο που θα βρέχει θα επισκεφθείτε το Golden Hall για να εκτονώσετε τα άγρια καταναλωτικά σας ένστικτα.

    Σας περιμένει ωστόσο μια ευχάριστη έκπληξη.

    Το Σάββατο ξανα-ανοίγει τις πόρτες του το πλήρως ανακαινισμένο και με εντελώς νέα φιλοσοφία, κατάστημα Public στο Golden Hall.

    Μιλούμε για μια εντελώς νέα hybrid εμπειρία, ένα νέο τρόπο παρουσίασης και πώλησης των προϊόντων τεχνολογίας που συνδυάζει την εικονική και φυσική παρουσία στο κατάστημα…

    Απ’ ότι μαθαίνω ο Πάνος Γερμανός μεταμορφώνει τον Όμιλο του σε Επενδυτικό Οργανισμό που θα προσπαθήσει να επενδύσει και να προσελκύσει start up και scale up εταιρείες που θα βλέπουν τα προϊόντα τους αμέσως στην λιανική αγορά….

    Τα καλά λόγια των «θεσμών» για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

    Για τρίτη φορά στη σειρά, η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας των Ευρωπαϊκών Θεσμών, μετά την ολοκλήρωση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, πλέκει το εγκώμιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επισημαίνοντας την καταλυτική συμβολή της στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    Στη σελίδα 20 της Έκθεσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν σχετίζονται μόνο με την επούλωση των πληγών της πανδημίας αλλά στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα εγκαίνια των νέων γραφείων διοίκησης της HDB αποκτήσουν μια ιδιαίτερη αίγλη και επισημότητα την επόμενη εβδομάδα…

    Πόσα αυτοκίνητα νοίκιασε η AVIS στα Χανιά;

    Στην Κρήτη, Τουρισμός χωρίς Βρετανούς τουρίστες μοιάζει με πίτσα χωρίς τυρί.

    Οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν την αγορά της Κρήτης.

    Μου έλεγε ένας φίλος μου από τα Χανιά, ότι χθες η τοπική AVIS νοίκιασε 12 αυτοκίνητα.

    Τόσα αυτοκίνητα νοίκιαζε κάθε ώρα που έφτανε στο νησί ένα κρουαζιερόπλοιο…

    Στην Ευρώπη ακόμη τα σχολεία λειτουργούν όπως και στην Ελλάδα με επιμήκυνση του σχολικού έτους.

    Αν δεν τελειώσουν τα σχολεία πως θα έρθουν οικογένειες για Τουρισμό;

    Για την ώρα έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα …ξενοδοχεία των πλουσίων (άνω των 500€ την ημέρα για κάθε δωμάτιο).

    Για τα υπόλοιπα, τα ξενοδοχεία των πολλών, οι Tour Operators κάνουν κρατήσεις αλλά χωρίς να καταβάλλουν προκαταβολή. Έχουν μάλιστα δικαίωμα ανάκλησης με προειδοποίηση μιας εβδομάδας.

    Με απλά λόγια οι Tour Operators κάνουν τις κρατήσεις και τώρα προσπαθούν να πουλήσουν με το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

    Το μυστικό σχέδιο της “νέας” Ιντρακάτ 1

    Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο “πράσινης” ανάπτυξής περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της νέας Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,97  μετά και την συγχώνευση της με την ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ.

    Νέοι μέτοχοι της Ιντρακάτ θα είναι μαζί με την Ιντρακομ (όμιλος Κόκκαλη)  και τους κ. Κούτρα και Σουρέτη και οι Δημήτρης Θεοδωρίδης, Λουκάς Λαζαράκης και ο Δημοσθένης Στασινόπουλος.

    Η Ιντρακάτ για να πετύχει τα σχέδια της σκοπεύει να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περίπου 100 εκατ. ευρώ το αργότερο έως το Φθινόπωρο.

    Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς ομίλους (καναδικών συμφερόντων) , νέους επενδυτές, και επέκταση στην αποθήκευση ενέργειας και στρατηγική συνεργασία για την παραγωγή υδρογόνου παράλληλα με την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ.

    Με τη στρατηγική συγχώνευση με την ΓΑΙΑ Άνεμος, η κατασκευαστική του ομίλου Κόκκαλη, που μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία στον κλάδο της ενέργειας, πέτυχε όχι μόνο να μπει στις ΑΠΕ και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα για εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1,1 GW τα επόμενα χρόνια, επενδύοντας 1 δις. ευρώ, αλλά και ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό παρόν σε όλες τις νέες τεχνολογίες και τις επερχόμενες εξελίξεις στον κλάδο.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η NOSTIRA των Λαζαράκη και Στασινόπουλου κατείχε το 20% του χαρτοφυλακίου των Αιολικών Πάρκων (χαρτοφυλάκιο ένδεκα (11) εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW ) που πουλήθηκαν προ ολίγων εβδομάδων στην Motor Oil.

    Το 80% των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας που κατείχε το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ ανήκε στο private equity fund Fortress.

    Το μυστικό σχέδιο της “νέας” Ιντρακάτ 2

    Το  κρίσιμο ερώτημα είναι τι αξία θα δημιουργήσουν για την Intrakat οι άδειες της Γαία.

    Με βάση τον σχεδιασμό, τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 93 MW, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Επιπλέον 207 MW αιολικών και 208 MW φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Τα υπόλοιπα 600 MW πάνε για αργότερα.

    Η νέα Ιντρακάτ θα επενδύσει στα επόμενα χρόνια το ποσό των 1 δισ. ευρώ,  χρήματα που θα προέλθουν σχεδόν κατά 20% από equity και το υπόλοιπο ποσό από δανεισμό (τραπεζικό η ομολογιακά δάνεια)  όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Οσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ.  ευρώ της Ιντρακατ, πηγές της αγοράς εκτιμούν οτι θα μπορούσε να γίνει ως εξής: Ο όμιλος της Ιντρακόμ, που θα κατέχει μετά την σχέση ανταλλαγής με την ΓΑΙΑ,  το 40% της Ιντρακάτ , θα  εισφέρει ακίνητα πιθανόν την εταιρεία Intradevelopment (ξενοδοχεία στο Καλό Λιβάδι στην Μύκονο, ακίνητα στην Αθήνα κλπ) και το ποσοστό που κατέχει στην εισηγμένη εταιρεία Κέκροψ.

    Στην νέα Ιντρακάτ κατά την διάρκεια της ΑΜΚ δεν αποκλείεται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και στρατηγικός επενδυτής από τις χώρες των ΗΑΕ.

    Η Reggeborgh, οι τράπεζες και η Alpha Bank 

    Μετά το αποκλειστικό άρθρο του Wiseman για το ενδιαφέρον των Ολλανδών της Reggeborgh για να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK ΑΛΦΑ 2,48% 1,65, ξεκίνησε από αλλότρια συμφέροντα η προπαγάνδα “ότι το fund της Reggeborgh δεν επενδύει στις τράπεζες”.

    Οπότε, ξεχάστε την ιδέα στο να μπει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK.

    Μιλάμε, πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν κάποιοι.

    Δεν χρειάζεται ΚΑΘΟΛΟΥ μυαλό να έχεις.

    Λίγο μόνο όρεξη για να ψάξεις.

    Κατ’ αρχάς, το fund της Reggeborgh από το καταστατικό του μπορεί να επενδύσει στα πάντα.

    Τώρα, για να ξέρετε φίλοι αναγνώστες, η Reggeborgh, πέρσι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου 2020, πούλησε το 14.7% που είχε στην Ολλανδική τράπεζα NIBC στην Blackstone.

    Μαζί με την Reggeborgh πούλησε και η J.C. Flowers & co το 60.6% που είχε στην NIBC σε μια συνολική αποτίμηση της τάξης του 1.03 δις ευρώ.

    Δηλαδή η Reggeborgh αποκόμισε ρευστότητα της τάξης των 147 εκ ευρώ περίπου (Δείτε παρακάτω τα δημοσιεύματα).

    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η Reggeborgh και μπορεί και έχει επενδύσει σε τράπεζα.

    Άρα, όπως αντιλαμβάνεστε, η αξιοπιστία των ενορχηστρωτών της παραπληροφόρησης πήγε στον καιάδα.

    Η Reggeborgh θέλει και θα μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK.

    Το ποσοστό είναι μόνο που απομένει.

    Σε κάθε περίπτωση θα είναι άνω του 3-4% της Αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

    Τα “απλά μαθηματικά” της Τράπεζας Πειραιώς

    Σύμφωνα με τους traders και τους ειδικούς της αγοράς, τα μαθηματικά είναι απλά.

    Προσέξτε.

    Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,80% 3,96 με δυο κινήσεις σήκωσε από τις αγορές περίπου  2 δισ. ευρώ (1,4 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου +600 εκατ. ευρώ με το AT1 , μόλις χθες).

    Τις δυο επιτυχίες τις πιστώνεται ο CEO Χρήστος Μεγάλου, που “διάβασε” σωστά τις αγορές.

    Ταυτόχρονα η Τράπεζα Πειραιώς, έχει χρηματιστηριακή αξία, με βάση το χθεσινό κλείσιμο 2 δισ. ευρώ.

    Για να σας το κάνω πιο απλό, μοιάζει  με μια εταιρεία που έχει ταμείο της  100 εκατ. ταμείο ενώ χρωστάει 80 εκατ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα η αξία της στο χρηματιστήριο είναι 10 εκατ. ευρώ.

    Άρα το καθαρό ταμείο της εταιρείας του παραδείγματός μας ανέρχεται στα 20 εκατ. ενώ την ίδια ώρα στο ταμπλό έχει χρηματιστηριακή αξία 10 εκατ. ευρώ.

    Όσο οξύμωρο είναι το παράδειγμα μας άλλο τόσο οξύμωρο είναι αυτό που συμβαίνει με την Πειραιώς να έχει χρηματιστηριακή αξία (με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 1,59 ευρώ) 2 δισ. ευρώ και να έχει σηκώσει από τις αγορές 2 δισ. ευρώ.

    Άρα η λογική λέει ότι η αξία της θα ανεβεί την επόμενη περίοδο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί.

    Εδώ ισχύει η φράση ότι “οι αγορές απεχθάνονται τα κενά”.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.