• Business

    DW: Δεν είναι η μόνη λύση η κρατικοποίηση της Uniper

    • NewsRoom
    ταμπέλα της γερμανικής εταιρείας Uniper


    Θέμα έχει γίνει στις γερμανικές εφημερίδες, η πιθανότητα κρατικοποίησης της Uniper, αποκλειστικού εισαγωγέα φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί πελάτες της θα έμεναν χωρίς φυσικό αέριο.

    Οι βιομηχανίες θα σταματούσαν αναγκαστικά τη παραγωγή και οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θα μπορούσαν πλέον να προμηθεύσουν τα νοικοκυριά. Λίγο πριν το ξεκίνημα του χειμώνα μια κατάρρευση της συστημικής Uniper δεν αποτελεί επιλογή.

    Οι λύσεις πέραν της κρατικοποίησης

    Η Γερμανική Εφημερίδα επισημαίνει πως η κρατικοποίηση δεν είναι η μόνη λύση. Το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει στην παραπαίουσα εταιρία περαιτέρω πιστώσεις. Θα ήταν μάλιστα η καλύτερη λύση. Διότι δεν θα χρειαζόταν το γερμανικό δημόσιο να ασχολείται επ’ αόριστον με ένα πάροχο, του οποίο το σημαντικότερο πεδίο δραστηριοποίησης δεν έχει πλέον καμία αξία.

    Με τις πιστώσεις η Uniper έχει τη δυνατότητα να επιζήσει δύο ακόμα εβδομάδες μέχρι την 1η Οκτωβρίου όταν αρχίσει να ισχύει η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου. Με αυτήν ο πάροχος αποκτά τη δυνατότητα να μετακυλήσει το 90% του κόστους για την παροχή αερίου στους πελάτες του. Έτσι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί αισθητά”.

    Διαβάστε επίσης

    Δημήτρης Γερογιάννης (Aegean): Υπάρχουν δομικά ζητήματα στις αερομεταφορές που πρέπει να αντιμετωπιστούν

    Παπαδόπουλος: Ενθαρρύνουμε τους Φορείς να προάγουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

    Αυξήθηκε κατά 91,9% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά λιμάνια



    ΣΧΟΛΙΑ