• Business

    Δραματική μείωση της χωρητικότητας των ναυπηγείων διεθνώς ως και 30% προβλέπει η Teekay

    shipyard


    Μία δραματική μείωση της χωρητικότητας των ναυπηγείων διεθνώς κατά 20-30% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπει η εταιρεία-κολοσσός των τάνκερ Teekay, επικαλούμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά ναυπηγεία, τόσο μεγάλα όσο και μικρότερα. Μάλιστα, εκτιμά πως αυτή θα είναι μία θετική εξέλιξη για τις διεθνείς ναυτιλιακές αγορές, καθώς είναι αρκετοί οι τομείς της ναυτιλίας που πλήττονται από την υπερβολική προσφορά.

    Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Teekay, κατά το παρελθόν τα ναυπηγεία αντιδρούσαν σε ένα αρνητικό περιβάλλον στην αγορά προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις και αναλαμβάνοντας συμβόλαια χωρίς κέρδος, ώστε να διατηρήσουν την παραγωγή τους και να απασχολούνται οι εργαζόμενοί τους. Όμως σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική, και ειδικά στην Κορέα, όπου όπως εξηγεί οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την επιρροή τους στη λήψη αποφάσεων και δεν επιτρέπουν πια στα ναυπηγεία να αναλάβουν ζημιογόνα συμβόλαια. «Αντίθετα, τα ναυπηγεία αναζητούν να μειώσουν τα κόστη μειώνοντας τη χωρητικότητά τους, αν και κάποια ναυπηγεία θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν στην τρέχουσα ύφεση», εκτιμά η Teekay.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Teekay, οι νέες παραγγελίες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου 8μήνου του 2016 είναι μακράν λιγότερες από οποιαδήποτε αντίστοιχη περίοδο τα τελευταία 20-25 χρόνια. Το πρόβλημα για τα ναυπηγεία, εξηγεί, είναι ότι η παγκόσια χωρητικότητα των ναυπηγείων είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν, διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τη δεκαετία του ’90.

    «Η τρέχουσα έλλειψη νέων παραγγελιών επομένως έχει μεγαλύτερη επίπτωση στα ναυπηγεία, με τη μέση συμβολαιακή διάρκεια των ενδιάμεσων χρόνων (σ.σ. του διαστήματος ανάμεσα στην έναρξη και την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός πλοίου) να πέφτει από περίπου 38 μήνες στο ζενίθ της τελευταίας κατασκευαστικής έκρηξης του 2008 σε περίπου 23 μήνες στις αρχές του 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μεγάλα ναυπηγεία έχουν καλύψει μόνο το 60% της συνολικής τους χωρητικότητας για παράδοση το 2018, με ένα 25% να είναι κλεισμένο για το 2019», σημειώνει στην ανάλυσή της η Teekay.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/piter-livanos-allages-sti-gaslog-pios-metochos-poulise-meridio-tou/73516



    ΣΧΟΛΙΑ