• Business

    Δραματικές ώρες: Σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank σχεδιάζει το Βερολίνο σύμφωνα με την Die Zeit

    Deutsche Bank


    Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται η Deutsche Bank, καθώς η γερμανική τράπεζα έχει μπλεχτεί στη δίνη μίας σειράς δημοσιευμάτων που τη θέλουν να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τη γερμανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες χρηματοπιστωτικές αρχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα για να παρέμβουν με ένα σχέδιο διάσωσης, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αντλήσει μόνη της κεφάλαια για να «διορθώσει» τον ισολογισμό της.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, που επικαλείται το σχετικό προσχέδιο, η Deutsche Bank θα μπορεί βάσει αυτού να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε τιμές που θα αμβλύνουν τις πιέσεις για την τράπεζα, ενώ σε περίπτωση ακραίας ανάγκης, η γερμανική κυβέρνηση ενδεχομένως να κινηθεί για να αποκτήσει απευθείας ποσοστό 25% στη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης.

    Αν και όλα αυτά διαψεύδονται επισήμως από τη γερμανική τράπεζα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, John Cryan, να ξεκαθαρίζει πως δεν έχει ζητήσει βοήθεια από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, γεγονός είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή (αλλά πάντα διακριτικά, τουλάχιστον για την ώρα) τις εξελίξεις, και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη να παρέμβει, αν τελικά αυτό αποδειχθεί αναγκαίο.

    Πάντως, η μετοχή της Deutsche Bank κινείται σήμερα έντονα ανοδικά, σε ποσοστό άνω του 2%, από τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά που κατέγραψε, εν μέρει και λόγω μίας ευχάριστης είδησης, που ήρθε να «καθησυχάσει» σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές.  Πρόκειται για την ανακοίνωση της πώλησης της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Abbey Life (που ανήκε στην Deutsche Bank) στην Phoenix Group Holdings έναντι 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων (η Deutsche Bank την είχε αποκτήσει έναντι 1,27 δις δολαρίων το 2007).

    Αν και η συμφωνία θα οδηγήσει σε ζημιά προ φόρων ύψους 800 εκατ. ευρώ για την Deutsche Bank στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω μειωμένης αποτίμησης της Abbey Life, θα αυξήσει τον συντελεστή κεφαλαίων της τράπεζας κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας), γεγονός που αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές, αν και δεν αρκεί για να απομακρύνει τις ανησυχίες για το μέλλον της μεγάλης γερμανικής τράπεζας…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/sinagermos-apo-ubs-etimi-na-skasi-fouska-ton-akiniton-pies-megaloupolis-apilounte/77905



    ΣΧΟΛΙΑ