• Business

    Δουλειές υπάρχουν… εργαζόμενοι αναζητούνται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Υπερδιπλασιαμό καταγράφουν οι κενές θέσεις απασχόλησης στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο της οικονομίας, με εξαίρεση τον Πρωτογενή Τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών.

    Στην Ελλάδα που η ανεργία παραμένει σε διψήφιο ποσοστό (12,6%), καταγράφεται το παράδοξο οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μην μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, φαινόμενο που εντοπίζεται ιδιαίτερα έντονο στον ξενοδοχειακό κλάδο όπου κατά την φετινή περίοδο αναζητούνται περίπου 55.000 εργαζόμενοι.

    Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας φέτος εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2021, όταν σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ αναδείχθηκε ότι στην αιχμή της περυσινής σεζόν, από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, οι 53.249 θέσεις εξ’ αυτών δεν καλύφθηκαν.

    Ένα από τα δομικά χαρακτηριστικά του προβλήματος είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναζητά εξιδεικευμένο προσωπικό, προϋπόθεση που, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργοδότες, είναι ωστόσο αδύνατο να επιτευχθεί. Ειδικά στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό όχι μόνο υψηλών προσόντων, αλλά ακόμη και εξειδικευμένους τεχνίτες, όπως χειριστές μηχανημάτων, υδραυλικούς, οξυγονοκολλητές, ψυκτικούς κ.ά.

    Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που λειτουργεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) έχει εντοπίσει εδώ και καιρό τις ελλείψεις. Οι σημαντικότερες ελλείψεις στην ελληνική αγορά εργασίας εντοπίζονται σε: προγραμματιστές, μηχανικούς υπολογιστών, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, εργάτες κατασκευαστικού κλάδου, τεχνίτες παραγωγής προϊόντων, τεχνίτες επισιτισμού, πωλητές, ηλεκτροσυγκολλητές, logistics, υπαλλήλους security, φορτοεκφορτωτές, οδηγούς, διανομείς, χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, φανοποιούς, ταμίες, βοηθούς λογιστών, υπευθύνους ποιοτικού ελέγχου, τεχνολόγους τροφίμων, μάγειρες, ζαχαροπλάστες κ.λπ.

    Ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρει στο «Mononews», «Η διαπίστωση των κενών θέσεων επιβεβαιώνει την αναμονή των νέων στην αναζήτηση εργασίας. Είναι πραγματική ένδειξη της μεγάλης παραίτησης. Αυτό το φαινόμενο διογκώνεται επικίνδυνα ειδικά αν οδηγήσει σε απογοήτευση των προσδοκιών. Η διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας είναι πλέον επιτακτικά αναγκαίο».

    Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο εν όψει των προβλεπόμενων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα προσεχή χρόνια και οφείλεται κυρίως στην ελλιπή διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αλλά και στις χαμηλές αμοιβές. Κάτι που στοχεύει να βελτιώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων για την κατάρτιση και την απασχόληση περισσότερων από 500.000 εργαζομένων και ανέργων στη χώρα μας μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης με την αξιοποίηση πόρων άνω των 1,2 δισ. ευρώ έως το 2025 σε νέες δεξιότητες, όπως οι ψηφιακές και οι «πράσινες» δεξιότητες.

    Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Ειδικότερα, ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας κατά το Α΄ τρίμηνο 2022 παρουσιάζει αύξηση κατά 148,4% σε σύγκριση με το Α΄ τρίμηνο 2021 (16.603 και 6.685 αντίστοιχα), έναντι μείωσης 30,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 προς το 2020. Η έρευνα Κενών Θέσεων Εργασίας της ΕΛΣΤΑΤ είναι δειγματοληπτική και διενεργείται σε τριμηνιαία βάση.

     Σκοπός της έρευνας είναι η τριμηνιαία καταγραφή των Κενών Θέσεων Εργασίας στο άμεσο μέλλον δηλαδή στις Κενές Θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο /εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς.

    Δεν θεωρούνται κενές θέσεις οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

    -Μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

    -Εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση.

    -Προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές.

    -Εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

    Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ