• Business

    Το ΔΝΤ καρφώνει Deutsche Bank: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

    • NewsRoom
    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Ο χαρακτηρισμός της Deutsche Bank ως τη σημαντικότερη  πηγή κινδύνων για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην ταραχώδη τον τελευταίο καιρό σχέση ΔΝΤ – Γερμανίας.

    Σε αξιολόγησή του το Ταμείο υπογραμμίζει πως η γερμανική Τράπεζα αποτελεί τον πιο ριψοκίνδυνο χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον κόσμο, ως εν δυνάμει πηγή εξωτερικών σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    “Μεταξύ των παγκοσμίως συστημικών σημαντικών τραπεζών (G-SIBs), η Deutsche Bank εμφανίζεται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας συστημικών ρίσκων, και ακολουθούν οι HSBC και Credit Suisse”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

    Σε σχέση βέβαια, με τους κινδύνους που εγκυμονεί στο εσωτερικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το γερμανικό τραπεζικό σύστημα ενέχει υψηλότερο βαθμό πιθανής διάχυσης.

    Η σημασία της Deutsche Bank δίνει έμφαση στην ανάγκη για διαχείριση ρίσκου, εκτεταμένη εποπτεία και παρακολούθηση της διασυνοριακής έκθεσης καθώς και την ικανότητα των παγκοσμίως συστημικών τραπεζών να εφαρμόζουν νέα καθεστώτα εξυγίανσης, αναφέρει το ΔΝΤ.

    “Συγκεκριμένα, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έχουν το μεγαλύτερο βαθμό διάχυσης κινδύνου όπως μετράται από το μέσο ποσοστό κεφαλαιακής απώλειας άλλων τραπεζικών συστημάτων εξαιτίας του σοκ του τραπεζικού τομέα στη χώρα προέλευσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

    Αξίζει να σημειωθεί πως – σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση του ΔΝΤ- η Γερμανία χρειάζεται να εξετάζει εάν τα σχέδια εξυγίανσης της για τις τράπεζες είναι λειτουργικά, συμπεριλαμβάνοντας και μια έγκαιρη αξιολόγηση των assets που πρέπει να μεταβιβαστούν, τη συνεχιζόμενη πρόσβαση σε υποδομές της χρηματοπιστωτικής αγοράς, και προπαντός εάν οι αρχές μπορούν να διασφαλίσουν τον έλεγχο μιας τράπεζας εάν οι δράσεις εξυγίανσης πάρουν κάποιες ημέρες, εάν χρειαστεί, με την επιβολή ενός μορατόριουμ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pii-theloun-ti-lisi-atlantik-ke-ston-marinopoulo/57420

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/anigma-mitsotaki-stin-kinonia-zita-ti-gnomi-ton-politon-gia-kivernitiko-programma/57406



    ΣΧΟΛΙΑ