• Business

    Disney: Δεσμευτικό σύμφωνο με την Reliance για τη συγχώνευση των ΜΜΕ τους στην Ινδία

    • NewsRoom
    Μπομπ Άιγκερ, CEO της Walt Disney Company

    Μπομπ Άιγκερ, CEO της Walt Disney Company


    Η Walt Disney και η Reliance Industries Ltd. υπέγραψαν ένα δεσμευτικό σύμφωνο για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων των μέσων ενημέρωσης τους στην Ινδία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

    Η κίνηση έρχεται καθώς  ο αμερικανικός κολοσσός της ψυχαγωγίας αναδιατυπώνει τη στρατηγική του εν μέσω έντονου ανταγωνισμού στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

    Η μονάδα μέσων ενημέρωσης της Reliance – που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Mukesh Ambani – και οι θυγατρικές της αναμένεται να κατέχουν τουλάχιστον το 61% στη νέα οντότητα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, με την Disney να κατέχει το υπόλοιπο, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

    Το σύμφωνο, μαζί με άλλες λεπτομέρειες, είναι πιθανό να aανακοινωθεί στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ανέφεραν οι άνθρωποι.

    Η κατανομή των μεριδίων μεταξύ των εταίρων μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη τα άλλα τοπικά περιουσιακά στοιχεία της Disney μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας, είπαν οι πηγές. Η Disney κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στον πάροχο υπηρεσιών εκπομπής, Tata Play Ltd., την οποία η Reliance ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

    Ένας εκπρόσωπος της Disney αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της Reliance δεν απάντησε αμέσως σε ένα ερώτημα σχετικά με την υπογραφή του δεσμευτικού συμφώνου.

    Η Disney αντιμετωπίζει προκλήσεις στην Ινδία, όπως η διατήρηση των συνδρομητών και η εξασφάλιση πολυπόθητων περιουσιακών στοιχείων μέσων ενημέρωσης, ενώ η Reliance έχει στριμώξει ένα μεγαλύτερο κομμάτι των τοπικών μέσων ενημέρωσης και των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας τα τελευταία χρόνια. Μαζί, θα δημιουργούσαν ένα μεγαθήριο στον χώρο των μέσων ενημέρωσης σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ψυχαγωγίας στον κόσμο.

    Η μονάδα του Ambani είχε πλειοδοτήσει τη Disney το 2022 για να κερδίσει τα δικαιώματα ροής για το τουρνουά κρίκετ της Ινδικής Premier League ή IPL και συνήψε μια πολυετή συμφωνία τον Απρίλιο για να μεταδώσει τις εκπομπές HBO της Warner Bros Discovery Inc., οι οποίες ήταν νωρίτερα με τη Disney.

    Η υπηρεσία ροής της Disney, Disney+ Hotstar, κατάφερε να προσελκύσει αριθμό  ρεκόρ τηλεθεατών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, δείχνοντας  τους αγώνες δωρεάν στην Ινδία – μια κίνηση που στόχευε στην ανάκτηση των συνδρομητών ακόμα κι αν σήμαινε θυσία εσόδων. Η Reliance είχε μεταδώσει αγώνες IPL νωρίτερα το 2023 χωρίς καμία χρέωση, προσελκύοντας τους θεατές σε «ορδές».

    Η Disney εξετάζει επιλογές για τις δραστηριότητές της στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης μιας οριστικής πώλησης ή της δημιουργίας κοινοπραξίας με συνεργάτες από τον Ιούλιο.

    Αυτή η συναλλαγή αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών εξυγίανσης στον ινδικό χώρο των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Η Sony Group Corp. σχεδίαζε να συγχωνεύσει την τοπική της μονάδα με τη Zee Entertainment Enterprises Ltd. έως ότου προκύψουν διαφορές σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί του νέου συγχωνευμένου κολοσσού των μέσων ενημέρωσης που τελικά διέλυσε τη συμφωνία τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Disney: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς τα κέρδη για το τρίμηνο

    Disney: Φουντώνει η μάχη των ακτιβιστών επενδυτών

    Mukesh Ambani: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ