• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Mukesh Ambani: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια

    • Bloomberg

    Mukesh Ambani


    Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Mukesh Ambani αποκάλυψε ότι θα επενδύσει την επόμενη τριετία 740 δισ. ρουπίες (10,1 δισ. δολάρια) στην καθαρή ενέργεια, προαναγγέλλοντας έναν ακόμη μετασχηματισμό της αυτοκρατορίας του.

    Η Reliance Industries, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης αργού πετρελαίου στον κόσμο, σχεδιάζει να δαπανήσει 600 δισεκατομμύρια ρουπίες σε τέσσερα “giga εργοστάσια”. Στόχος είναι η παραγωγή ηλιακών κυψελών, μονάδων υδρογόνου, κυψελών καυσίμου και η κατασκευή δικτύου μπαταριών για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον 150 δισ. ρουπίες θα επενδυθούν σε άλλες συνεργασίες, δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας στους μετόχους, την Πέμπτη.

    Ο πράσινος άξονας του κολοσσού που έχει ετήσια έσοδα 63 δισ. δολαρίων, δίνει ένα στίγμα της νέας τάξης πραγμάτων για μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Παγκόσμιοι γίγαντες όπως η Exxon Mobil και η TotalEnergies δέχονται πιέσεις για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς κυβερνήσεις, επενδυτές και καταναλωτές ενώνουν τις δυνάμεις τους και μάχονται για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Ο προτεινόμενος μετασχηματισμός ευθυγραμμίζεται επίσης με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Narendra Modi, η οποία συζητά επιθετικούς στόχους για το κλίμα που θα μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο μηδέν έως τα μέσα του αιώνα, μια δεκαετία πριν από την Κίνα.

    «Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα ενεργειακή εποχή, η οποία θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση», δήλωσε ο Mukesh Ambani, 64 ετών, στους μετόχους στην διαδικτυακή συνέλευση.  «Η εποχή των ορυκτών καυσίμων, η οποία τροφοδότησε την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως για σχεδόν τρεις αιώνες, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Οι τεράστιες ποσότητες άνθρακα που έχουν διοχετευτεί στο περιβάλλον έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στη Γη”.

    Το πρώτο “giga εργοστάσιο” θα κατασκευάσει ηλιακές μονάδες, διοχετεύοντας 100 gigawatts ηλιακής ενέργειας έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων τους στις στέγες, σε χωριά σε όλη τη χώρα.

    Το δεύτερο περιλαμβάνει μπαταρίες δικτύου μεγάλης κλίμακας, για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες η Reliance θα συνεργαστεί με παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας. Και, το τρίτο θα κατασκευάσει και θα εγκαταστήσει ηλεκτρολύτες για το διαχωρισμό του πράσινου υδρογόνου από το νερό.

    Κυψέλες καυσίμου

    Το τέταρτο εργοστάσιο θα είναι για κυψέλες καυσίμου, που χρησιμοποιούν οξυγόνο από τον αέρα και υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – μια τεχνολογία που προωθείται από κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Hyundai Motor αλλά απορρίπτεται από από την Tesla του Elon Musk.

    H μετοχή της Reliance υποχώρησε κατά 2,4% την Πέμπτη στην Βομβάη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών.

    Η ανακοίνωση έρχεται ένα χρόνο μετά την συγκέντρωση 30 δισ. δολαρίων από την εταιρεία, από τις πωλήσεις μεριδίων που κατείχε σε τεχνολογικές εταιρείας και μονάδες λιανικής και από τις πωλήσεις μετοχών σε υφιστάμενους επενδυτές.

    Η Reliance συνεργάστηκε με τους γίγαντες της Silicon Valley, όπως η Google και η Facebook προκειμένου να αναπτύξει το ψηφιακό αποτύπωμα της και την παρουσία της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε μία λιανική αγορά ύψους 1 τρισ. δολαρίων, με περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια άτομα.

    Η καθαρή αξία της περιουσίας του Ambani διαμορφώνεται σε περίπου 84 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaire

    Διαβάστε ακόμα:

    Απόβαση του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας στη Βρετανία: Εξαγοράζει το θρυλικό Stoke Park έναντι 79 εκατ. δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ