• Business

    Διώρυγα Gas: Εξάμηνη παράταση στη σύμβαση δέσμευσης με ΔΕΣΦΑ- Ερωτηματικά για την επενδυτική απόφαση

    Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μοτορ Οιλ, Chief Financial Officer Motor Oil

    Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μοτορ Οιλ, Chief Financial Officer Motor Oil


    Ακόμη ένα εξάμηνο θα δοθεί στην Διώρυγα Gas, της θυγατρική της Motor Oil, για να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση σχετικά με την υλοποίηση του έργου της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU)  στην Κόρινθο.

    Ειδικότερα, την παράταση για 6 μήνες της Σύμβασης Δέσμευσης Δυναμικότητας που έχει υπογραφεί από το 2021 με το ΔΕΣΦΑ, πρόκειται να αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εταιρεία για να αποφασίσει αν θα λάβει τη σχετική επενδυτική απόφαση. Τονίζεται ότι πρόκειται για την 5η παράταση που δίνεται στη σύμβαση δέσμευσης δυναμικότητας.

    Η Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement – ARCA) μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Διώρυγα Gas, υπεγράφη στις 16 Ιουνίου 2021. Αφορά  την κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων μεταξύ της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που σχεδιάζει να αναπτύξει η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων Κορίνθου και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ιδιοκτησίας και διαχείρισης του ΔΕΣΦΑ.

    Με την υπογραφή της σύμβασης, ο ΔΕΣΦΑ ξεκινά την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού δυναμικότητας 490.000 Nm3/h (11,76 εκ. Nm3/day), ο οποίος θα διασυνδέει το FSRU της Διώρυγα Gas με το ΕΣΜΦΑ, έργο που περιλαμβάνεται στην τριετή περίοδο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2021-2030.

    Επενδυτική απόφαση

    Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος η εταιρεία συνέδεε την επενδυτική απόφαση για το έργο με την έγκριση  χρηματοδότησης από την Πολιτεία, σημειώνοντας «όπως έχουν ήδη δοθεί χρηματοδοτήσεις κοντά στα 270 εκατομμύρια για το FSRU της Αλεξανδρούπολης που εξασφαλίζει κυρίως την ασφάλεια των βόρειων γειτόνων μας, όπως δαπανήθηκαν 150 εκατομμύρια για τα προσωρινά μέτρα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για το FSU της Ρεβυθούσας, έτσι πιστεύουμε ότι θα βρεθούν πόροι και για το επενδυτικό σχέδιο της Διώρυγα Gas». Ωστόσο, καθώς στο ΕΣΕΚ που σύντομα αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν, μειώνεται σταδιακά ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, δημιουργούνται ερωτηματικά αν θα μπορέσει να δοθεί χρηματοδότηση σε ακόμη ένα έργο φυσικού αερίου.

    Το επόμενο διάστημα, είναι κρίσιμο για τις τελικές αποφάσεις της Motor Oil σχετικά με τη Διώρυγα Gas, καθώς θα πρέπει οριστικά να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση το έργου.



    ΣΧΟΛΙΑ