• Business

    Δήμος Βερούκας: «Μια ζωή τέρμα τα γκάζια»

    Δήμος Βερούκας-σουπερμάρκετ Bazaar


    Ένα βράδυ εκεί κάπου στο 1984 μια παρέα κατεβαίνει με ένα αυτοκίνητο προς την Γλυφάδα. Η παρέα είναι φοιτητές στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

    Ξαφνικά και λίγο πριν φτάσουν στον προορισμό τους,  το λάστιχο του αυτοκίνητου σκάει. Ο οδηγός παρκάρει στην άκρη του δρόμου για να το αλλάξουν. Ενώ λοιπόν οι 5 φίλοι (4 αγόρια και ένα κορίτσι) αλλάζουν το λάστιχο, ένα θηριώδες τζιπ με οδηγό έναν Αμερικανό λοχία “σκάει” πάνω τους με φοβερή δύναμη. Οι 4 σκοτώνονται επί τόπου. Φυσικά ο  Λοχίας δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

    Ο 5ος της παρέας, ο 20 χρόνος φοιτητής Δήμος Βερούκας είναι ο μοναδικός επιζών. Αμέσως τον μεταφέρουν στο ΚΑΤ. Οι γιατροί τον υποβάλουν σε συνεχείς εγχειρήσεις. Έξι μήνες έμεινε στην εντατική μονάδα ο νεαρός φοιτητής. Μάλιστα αμέσως μόλις πήρε εξιτήριο, ο πατέρας του έκανε μια μεγάλη δωρεά στο ΚΑΤ.

    Εκείνη την εποχή στο ΕΜΠ που σπούδαζε ο Δήμος Βερούκας χημικός μηχανικός,  ήταν μαζί με τον  Λάμπρο Παπακωνσταντίνου τον επικεφαλής της Virtus Capital, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ και Γενικό Διευθυντή της EOS Capital  Γιάννη Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της SPAR Hellas Γιώργο Παπαντώνη. Και οι 3 ήσαν φίλοι του έως το Σάββατο 22 Φεβρουάριου 2020 που ο λαμπρός επιχειρηματίας έφυγε από την ζωή, προδομένος από την καρδιά του.

    Η μοιραία ημέρα

    Το προηγούμενο Σάββατο το πρωί, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΒΑΖΑΑR,  έπινε καφέ με ένα φίλο του, στο Papillon Bistrot Athens  στο Ψυχικό.

    Το αριστερό του χέρι τον πονούσε και το έτριβε. Δεν έδωσε σημασία. Κατά τις 12,00 κατέβηκε στα γραφεία του στου Ρέντη γιατί είχε σύσκεψη. Κατά τις 14:00 νιώθει ένα έντονο πόνο στο στήθος και το χέρι του τον πονάει αρκετά.

    Καλεί ένα φίλο του γιατρό καρδιολόγο ο οποίος του  λέει ότι πρέπει να μεταβεί αμέσως στο ΥΓΕΙΑ. Μάλιστα ο γιατρός ειδοποιεί στο ΥΓΕΙΑ να τον περιμένουν. Όμως για μερικά λεπτά νιώθει καλύτερα και αποφασίζει να μην πάει στο νοσοκομείο.

    Μισή ώρα μετά νιώθει έντονη δυσφορία. Ξαπλώνει στον καναπέ του γραφείου του και οι συνεργάτες του αποφασίζουν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο Metropolitan. Μέχρι να τον βάλουν στο αυτοκίνητο ο 56χρονος επιχειρηματίας σχεδόν δεν ζούσε. Στο Μetropolitan οι γιατροί έκαναν σκληρές προσπάθειες. Άφησε την τελευταία του πνοή σχεδόν 90 λεπτά μετά.

    «Δύσκολα θα ζούσε ακόμα και εάν πήγαινε στο νοσοκομείο πολύ νωρίτερα» εκτιμά γιατρός που έχει γνώση του συμβάντος.

    Λαμπρή πορεία 

    Ο Βερούκας διέγραψε την δική του λαμπρή πορεία στο επιχειρείν της Ελλάδος. Δημιούργησε μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, την εταιρία σούπερ μάρκετ BAZAAR ενώ η μεγάλη του αγάπη ήταν και τα ακίνητα.

    Η εταιρία του ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα με τζίρο που το 2018 ξεπέρασε τα 168 εκατ. ευρώ με κέρδη περίπου 3,4 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας διοικούσε μια από τις 150 μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα με βάση τον τζίρο της.

    Μπορεί ο Βερούκας να ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και τους πιο χαρισματικούς επιχειρηματίες στης χώρας εν τούτοις δεν του πολυάρεσε η δημοσιότητα. Ήθελε να κρατάει «χαμηλά την μπάλα» εάν και ήταν φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Αγαπούσε την ΑΕΚ και πολλές φορές στο παρελθόν βρέθηκε κοντά στην ομάδα του, ειδικά στα πέτρινα χρόνια. Του άρεσε να υπερηφανεύεται στους φίλους του ότι ήταν ο επνευστής του συνθήματος “Ερχόμαστε”.

    Οι συνεντεύξεις του ήταν λιγοστές και μιλούσε μόνο εάν ήθελε να ανακοινώσει κάποια καλά νέα η να μιλήσει για τον κλάδο του λιανεμπορίου γενικότερα. Παρόλα ταύτα αγαπούσε πολύ τα media. Διάβαζε συνεχώς πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά και αθλητικά νέα. Επίσης του άρεσε να διαβάζει life & style κουτσομπολιά. Σπάνια κάποιος τον έπιανε αδιάβαστο με την επικαιρότητα. Ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και συντασσόταν με τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας.

    Μια ζωή τέρμα τα γκάζια   

    Η ζωή του Δήμου, όπως τον περιγράφουν όσοι τον ήξεραν, ήταν αυτό που λέμε «τέρμα τα γκάζια». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι θαύμαζε τον Αριστοτέλη Ωνάση και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. «Ο Τέλης εάν ζούσε τώρα θα έκανε αυτό η θα έκανε εκείνο» συνήθιζε να λέει.

    Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας ξυπνούσε από τις 7 το πρωί για να γυρίσει στο σπίτι του μετά τις 12,00 το βράδυ. Ήταν αεικίνητος. Συνεχόμενα ραντεβού, πολλά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για business. Παρόλα ταύτα ούτε κάπνιζε ούτε έπινε. Όμως η λέξη γυμναστική ήταν άγνωστη στο λεξιλόγιο του.

    Τα τελευταία χρόνια οδηγούσε ένα smart και του άρεσε πολύ.  «Πήγαινε αυθημερόν στην Λάρισα η στην Πάτρα. Δεν ήθελε να σπαταλάει τον χρόνο του άσκοπα. Πάντα τα Σάββατα δούλευε καθώς τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά» λέει σήμερα πολύ καλός του φίλος. Ήταν ικανός να επισκεφθεί 10 μαγαζιά του μέσα στην ημέρα. Μια στον Άλιμο, μια στο Καλαμάκι και μετά στο Χαλάνδρι η στο κέντρο της Αθήνας.

    Ακόμα και τα καλοκαίρια που ξεκουραζόταν στην Μύκονο,  πήγαινε μόνο τα Σαββατοκύριακα και τον Αύγουστο για 10 έως 12 ημέρες.  Στα γενέθλια του στις 8 Αυγούστου ήταν πάντα στην Μύκονο που του άρεσε να καλεί φίλους του. Αλλά ακόμα και στο νησί των ανέμων  του άρεσε να πηγαίνει σε restaurant και bar όχι τόσο για να διασκεδάσει αλλά για να “τα βλέπει και να παίρνει ιδέες”.

    «Τελευταίος φεύγω από την Αθήνα, πρώτος γυρνάω πίσω. Και δεν έχω και ανάγκη. Και κάποιοι ξυπόλητοι κάνουν 2 μήνες διακοπές στην Μύκονο με τα δάνεια των τραπεζών» συνήθιζε να λέει με το βιτριολικό  χιούμορ που τον διέκρινε.

    Ο Δήμος Βερούκας ήταν ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος. Έκανε επιχειρηματικές κινήσεις ακριβείας χωρίς ποτέ να δανειστεί από τις τράπεζες ούτε ένα ευρώ. Επιχείρηση με τζίρο 168 εκατ. ευρώ χωρίς δάνεια είναι μάλλον σπάνια περίπτωση.

    Παφ πουφ and company

    Για αυτόν τον λόγο όταν μιλούσε για τους επιχειρηματίες – ζόμπι, διάσημους κατά τα άλλα στην ελληνική κοινωνία για την dolce vita τους,  ήταν απόλυτος  και ιδιαίτερα επικριτικός.

    «Όλοι αυτοί που βλέπεις είναι παφ πουφ and company. Εάν τους γυρίσεις ανάποδα δεν θα πέσει ούτε ευρώ. Φυλακή έπρεπε να είναι. Τρώνε να λεφτά τα δικά σου και τα δικά μου» έλεγε πολύ συχνά.

    Πριν από 2 χρόνια είχε πάει σε ένα μεγάλο πάρτι που έδωσε μεγάλος επιχειρηματίας της χώρας. Εκεί ήταν καλεσμένοι και Έλληνες τραπεζίτες.  Την άλλη ημέρα είπε «Εάν εξαιρέσεις τον οικοδεσπότη και μερικούς άλλους, η συντριπτική πλειοψηφία μιλούσε με τους τραπεζίτες γιατί τους χρωστάνε ο καθένας μερικά εκατομμύρια».

    Το χιούμορ του ήταν πραγματικά πηγαίο όσο και ιδιαίτερα καυστικό. Όταν ο Δήμος ήθελε να σε ξετινάξει το έκανε με μεγάλη ευκολία. «Όμως παρόλα ταύτα ο Δήμος δεν είχε εχθρούς αλλά μόνο φίλους» λέει σήμερα άνθρωπος που τον ξέρει πολύ καλά.

    Ο Βερούκας ήταν σκληρός διαπραγματευτής στην δουλειά του. Δύσκολα κάποιος τον τουμπάριζε. Στις διαπραγματεύσεις ήταν εξαντλητικός.

    Όπως όλοι έτσι και αυτός έκανε σχέδια για το μέλλον. Μάλιστα, προ μηνών η Bazzar είχε εξαγοράσει μια μεγάλη έκταση στα Βόρεια Προάστεια της Αττικής με σκοπό να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Logistics στην Αττική. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το νέο του όραμα.

    Χθες η εξόδιος ακολουθία

    Χθες το μεσημέρι μέσα σε κλίμα έντονης οδύνης τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Δήμου Βερούκα, ιδρυτή και επικεφαλής της αλυσίδας των σουπερμάρκετ Bazaar.  Πλήθος κόσμου βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο νεκροταφείο Παπάγου, προκειμένου να του πουν το τελευταίο αντίο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βερούκας ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στους οικείους του, αλλά και όσους τον γνώριζαν από την επαγγελματική του πορεία.

    Με δάκρυα στα μάτια τον αποχαιρέτησε ο γιος του Κωνσταντίνος ο  οποίος τον ευχαρίστησε για όλα όσα έκανε για εκείνον.

    Ενδεικτική της εκτίμησης που έχαιρε σε φίλους και συναδέλφους είναι η δήλωση του «ανταγωνιστή» του στον τομέα των σουπερμάρκετ, Γιάννη Μασούτη (Διευθύνων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Μασούτης, «Ο Δήμος Βερούκας υπήρξε μια ιδιαίτερη μορφή στο χώρο του λιανεμπορίου. Είχε όραμα, στόχους μα πάνω απ’ όλα προσήλωση σε όλα εκείνα τα ζητήματα που καθιστούν το επιχειρείν φάρο για την ανάπτυξη της χώρας.

    Η μνήμη του αποτελεί παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού επιχειρείν. Άνθρωπος με ήθος, με ευγενικά αισθήματα, πάντα ήταν ευχάριστη η συναναστροφή μαζί του και εποικοδομητικές οι κουβέντες μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

    Ο φίλος του και συνεργάτης του  Πρόεδρος του Ομίλου Αγορών ΑΣΤΕΡΑΣ και Πρόεδρος της  SPAR HELLASΓιώργος Παπαντώνης τόνισε ότι «ο Δήμος  ήταν ένας φωτεινός φάρος για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα».

    Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 8 Αυγούστου 1964. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και marketing στο Deree college of Athens. Ο Δήμος Βερούκας διέθετε πολυετή εμπειρία στον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων, στην ανάπτυξη δικτύων, στην ανάπτυξη μέσω franchising, καθώς και στην παράλληλη ανάπτυξη ακινήτων. Ήταν επικεφαλής του ομίλου εταιρειών VEROUKAS GROUP, η οποία περιλαμβάνει τις Bazaar AE, Angliss Hellas AE, ΑΛΠΙΚΟ ΨΥΓΕΙΑ ΑΕ , Βερούκας Τρόφιμα ΑΕΒΕ και AVN AE.

    Ήταν παντρεμένος με την Χριστιάνα Βερούκα και είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Μέλι. Τα παιδιά του σπουδάζουν στην Μεγάλη Βρετανία.

    Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Bazaar ιδρύθηκε το 1994. Σήμερα αριθμεί 150 καταστήματα και 11 καταστήματα Cash & Carry σε όλη την Ελλάδα, την ευθύνη των οποίων είχε ο εκλιπών μαζί με τον αδελφό του, Γιώργο. Αδελφός του είναι επίσης ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας.



    ΣΧΟΛΙΑ