• Business

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Ξεκάθαρο σήμα για εμπλοκή των επιχειρήσεων στην κοινωνία

    • NewsRoom
    Από αριστερά: Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής, Καθημερινή, Martin Wolf, Chief Economics Commentator, Financial Times, MB, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος, Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΒ

    Από αριστερά: Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής, Καθημερινή, Martin Wolf, Chief Economics Commentator, Financial Times, MB, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος, Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΒ


    Τον ολοένα και πιο ενεργό ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στους Δελφούς 6-9 Απριλίου που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του βαρόμετρου Edelman, που έδειξαν ότι οι άνθρωποι επιζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στην κοινωνία, λέγοντας πως πρόκειται για ξεκάθαρο σήμα.

    Χαρακτήρισε θετική αυτή την τάση, σημειώνοντας ότι στις δημοκρατίες που βρίσκονται υπό απειλή χρειάζονται όλες οι φωνές, και αυτές των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως είναι η σύγκρουση συμφερόντων, καθώς οι εταιρείες έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους μετόχους τους, το πόσο δυνατή πρέπει να είναι η φωνή των επιχειρήσεων και ο κίνδυνος εκτόπισης (crowding out) στο πλαίσιο ενός ανηλεούς ανταγωνισμού.

    Από την άλλη πλευρά, ο Martin Wolf, επικεφαλής Οικονομικός Σχολιαστής για τους Financial Times, σημείωσε ότι δεν είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας, καθώς αυτό είναι δουλειά των κυβερνήσεων. Ωστόσο, όπως είπε, δεν θα έπρεπε να βλάπτουν κιόλας, καθώς υπάρχει τεράστιος όγκος χρηματοοικονομικού lobbying που στόχο έχει να καταστήσει άχρηστα τα φορολογικά συστήματα. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν βάσει των κανόνων του παιχνιδιού, αλλά τί γίνεται όταν εκείνες δημιουργούν τους κανόνες που στρεβλώνουν το παιχνίδι;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση μετά από τα τρία αναπάντεχα σοκ, τη χρηματοοικονομική κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι ακολουθεί μακρά περίοδος κατά την οποία η ανάπτυξη είναι απογοητευτική και η οικονομία στις περισσότερες χώρες γίνεται όλο και πιο άνιση, καθώς μεγάλο μέρος του παιχνιδιού πηγαίνει προς όφελος των λίγων. Αυτό, όπως είπε, έχει ως επίπτωση την άνοδο του λαϊκισμού και μια δημοκρατική ύφεση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

    Για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα σημείωσε ότι απέναντι στην άνοδο του πληθωρισμού και τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας οι κυβερνήσεις της Δύσης δεν έχουν στρατηγικές, εκτιμώντας ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πληγεί πολύ, ενώ αυτοί που είναι σε καλή κατάσταση θα τα πάνε μια χαρά, γεγονός που, όπως είπε, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία.

    Πάντως, κλείνοντας, εκτίμησε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι νεκρή, αλλά κοιμάται και το θέμα είναι σε τί βαθμό μπορεί να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία της ολοκλήρωσης.

    Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Live η δεύτερη μέρα

    Μανώλης Γραφάκος: Η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος, πρέπει να μπει στο DNA μας

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ