• Business

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Η «χρυσή πυραμίδα» βιομηχανίας-ενεργειακής πολιτικής και το στοίχημα για τη χώρα

    Παπαλεξόπουλος

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), πρόεδρος του ΣΕΒ


    Η Ελλάδα και η ελληνική βιομηχανία μπορούν να βγουν κερδισμένες από την πράσινη συμφωνία, σημείωσε μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο για τα ESG κριτήρια της Mytilineos ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα γίνει αυτόματα. «Πρέπει να κερδίσουμε με το σπαθί μας τη θέση αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Η ΤΙΤΑΝ, σημείωσε, έχει μειώσει κατά 30% τις εκπομπές άνθρακα από το 1990 ως το 2018 όταν ο μέσος όρος είναι 22% στην Ευρώπη. «Η Mytilineos», από την πλευρά της, «έχει ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο και έβαλε τον πήχη ψηλά για τους υπόλοιπους. Η Ελλάδα μπορεί και θα έπρεπε να είναι στους νικητές της ενεργειακής μετάβασης και εξαρτάται από εμάς αν θα το πετύχουμε», ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

    Ο ΣΕΒ, είπε, υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Κομισιόν για μηδενικές εκπομπές ως το 2050 και, αν τα καταφέρουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει πιο βιώσιμη και θα έχει περισσότερη ευημερία.

    «Υπάρχει συναίνεση σε αυτόν τον σκοπό», τόνισε, εξηγώντας ότι η κεντρική ιδέα είναι να υπάρχει μια συμπλήρωση της φιλοδοξίας για το κλίμα με μια φιλόδοξη στρατηγική για τη βιομηχανία και μια ενεργειακή πολιτική, που εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια με ανταγωνιστικές  τιμές. «Είναι σαν μια χρυσή πυραμίδα, στην κορυφή της οποίας είναι το κλίμα, και στη βάση η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι προϋποθέσεις για να κερδηθεί στο στοίχημα

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για την ανάγκη η πράσινη μετάβαση που γίνεται για το κλίμα, να βασίζεται σε ανταγωνιστική ενέργεια και βιομηχανία για να εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας και τόνισε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να κερδηθεί το στοίχημα της πράσινης μετάβασης, με οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη.

    “Μπορούμε να επωφεληθούμε από τα φυσικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα και από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην πράσινη παραγωγή ενέργειας”, σημείωσε.

    Πρέπει, όμως το target model να λειτουργεί ανταγωνιστικά, να επενδύουμε σωστά στις υποδομές, όπως ενεργειακές και  ψηφιακές, να έχουμε τις κατάλληλες διασυνδέσεις με άλλες χώρες, χαμηλή φορολόγηση, μόχλευση των ψηφιακών τεχνολογιών και να αυξήσουμε την ικανότητά μας να είμαστε καινοτόμοι.

    Για τη βιομηχανική πολιτική, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή πολιτική και τη δημιουργία  clusters, να γίνει βελτίωση των πλαισίων χρήσεων γης, να βελτιώσουμε το ενεργειακό κόστος, να προωθηθεί η ψηφιοποίηση, η διαφάνεια και να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν πράσινα προϊόντα.

    Και επειδή δεν θα βγουν όλοι νικητές, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όσους, άτομα, περιοχές ή κλάδους που μπορεί να δυσκολευτούν ώστε κανείς να μην μείνει πίσω.

    Η πρόκληση είναι πολυσύνθετη και τεράστια, σημείωσε, -είναι σαν να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια κρίση σαν την πανδημία για 35 χρόνια- που  απαιτεί αποφασιστική δράση από όλους, από τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες, τους καταναλωτές και τους ενεργούς πολίτες  όλοι ευθυγραμμισμένοι στην ίδια κατεύθυνση.

    Διαβάστε επίσης:

    Μυτιληναίος: Περιθώρια ανόδου πάνω από 40% βλέπει η Edison

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αλλάζει το DNA της Mytilineos και αυξάνει κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα

    Cenergy: Τι σηματοδοτεί η νέα σύμβαση στη Γαλλία – Το μεγάλο στοίχημα απέναντι στο αντίπαλον δέος της Nexans



    ΣΧΟΛΙΑ