• Business

    Δημήτρης Ανδριόπουλος: Ο πανταχού παρών στο ελληνικό real estate

    • The Wiseman
    Δημήτρης Ανδριόπουλος.

    Δημήτρης Ανδριόπουλος. Επικεφαλής Dimand


    Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όταν και αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία στο ελληνικό real estate, την Dimand, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος κάνει δύο πράγματα: Τρέχει πολύ (ακόμα και μαραθώνιους) και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Και, όμως, βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε σημαντικό deal, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αγοράς ακινήτων, από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα νέα γήπεδα ποδοσφαίρου (ΑΕΚ) μέχρι τα μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων (πρώην κτίριο Παπαστράτος στον Πειραιά, πρώην ξενοδοχείο «Μορέας» στην Πάτρα) και τις νέες κτιριακές υποδομές για πολυεθνικούς (Ravago) και εγχώριους ομίλους (όμιλος Αγγελικούση).  Τώρα ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το πρόσφατο deal της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για σειρά επενδύσεων στις αστικές αναπλάσεις, με τις πληροφορίες να τον φέρνουν πολύ κοντά σε συμφωνία για ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας. Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο που προωθεί η κοινοπραξία με την EBRD μπορεί να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ.

    Δημήτρης Ανδριόπουλος.
    Δημήτρης Ανδριόπουλος. Επικεφαλής Dimand

     Έχει κάνει όλες τις δουλειές

    Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, έχει κάνει σχεδόν όλες τις δουλειές στη ζωή του (από πωλητής ηλεκτρικών συσκευών, υπάλληλος και ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου και διευθυντής ξενοδοχείου μέχρι επικεφαλής των McDonalds στον Πειραιά και manager αθλητών στίβου!

    Πριν ιδρύσει την Dimand, με τους συνεργάτες του  Πάνο Παναγιωτίδη και Νίκο Δήμτσα και την αείμνηστη σύζυγό του Πέρρη, είχε τύχει να περάσει σχεδόν από όλα τα μεγάλα αφεντικά του ελληνικού επιχειρείν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η συνεργασία κράτησε λίγα χρόνια με τον Δημήτρη Ανδριόπουλο να αποχωρεί για άλλες περιπέτειες!

    Ήταν ο άνθρωπος του οργάνωσε την έξοδο της (τότε) Superfast Ferries του Περικλή Παναγόπουλου στις γραμμές της Αδριατικής. Ο διευθύνων σύμβουλος της REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ που προώθησε την ιδέα των ανοικτών εμπορικών κέντρων όπως το Smart Park στα Σπάτα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Intradevelopment του Σωκράτη Κόκκαλη που διαχειρίστηκε το έργο ανακατασκευής του γηπέδου Καραϊσκάκη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία χρόνια δίνει μάχες για την προώθηση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Συνεργασία με Πανγαια και Grivalia

    Ο επικεφαλής της Dimand συνεργάζεται, μάλιστα, στενά με τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) την Εθνική Πανγαία και την Grivalia. Η σχέση, βέβαια, είναι στενότερη με τον ‘Αρη Καρυτινό διευθύνων σύμβουλο της “Εθνική Πανγαία” καθώς η τελευταία το 2013 είχε αποκτήσει, έναντι 119 εκατ. ευρώ, το συγκρότημα Karella Office Park στην Παιανία από την εταιρεία Karella SA στην οποία συμμετείχε τόσο ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, όσο και γνωστά ονόματα του επιχειρείν.

    Ήταν μια συμφωνία που ακόμα συζητείται στο ελληνικό real estate, αν και το συγκρότημα (μισθωμένο στον όμιλο ΟΤΕ) είναι η ναυαρχίδα της “Εθνική Πανγαία”.

    Στα τέλη του 2016 η ΚΑΡΟΛΟΥ ΑΕ, που συνδέονταν με την Dimand και τον Δημήτρη Ανδριόπουλο πώλησαν στην Εθνική Πανγαία δύο ακίνητα στην Πάτρα, το ένα από τα οποία είναι το πρώην ξενοδοχείο «Μορέας» που προορίζεται να λειτουργήσει ως Moxy Hotel της αλυσίδας Marriott International.

    Με τη διοίκηση της Grivalia, υπό τον Γιώργο Χρυσικό, η Dimand συμφώνησε στα τέλη του 2016 να συμμετάσχει στο φιλόδοξο έργο ανάπτυξης του συγκροτήματος των πρώην εγκαταστάσεων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά, πίσω από την Ακτή Κονδύλη. Η Grivalia, μέσω της συμφωνίας, θα αξιοποιήσει ένα από τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα του συγκροτήματος για την κατασκευή κτιρίου γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

    O Παπαστράτος

    Στο πρώην συγκρότημα της Παπαστράτος θα δοκιμαστεί και η συμφωνία που υπέγραψε προ ημερών η Dimand με την EBRD για τη δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα επενδύσει σε έργα ανακατασκευής και αστικής ανάπλασης, με στόχο τη δημιουργία έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε διάφορους τομείς ακινήτων, με επίκεντρο τις γραφειακές εγκαταστάσεις, τα ακίνητα μικτής χρήσης, τα ξενοδοχεία πόλης και τη φοιτητική στέγαση.

    Η EBRD συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 35% ενώ η Dimand, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Arcela Investments Ltd., με ποσοστό 65%.

    Στο κοινοπρακτικό σχήμα, που θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 61 εκατ. ευρώ,  είναι δυνατόν να προστεθούν νέες εταιρείες σε ποσοστό έως 50%. Αυτό θα επιτρέψει τον διπλασιασμό, σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, των αρχικών κεφαλαίων, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα μόχλευσης σε ποσοστό έως 60%.

    Σε πρώτο στάδιο, όπως ανακοινώθηκε, η κοινοπραξία θα προχωρήσει με ένα έργο ανακατασκευής ακινήτου στον Πειραιά, το λιμάνι της Αθήνας, με στόχο να μετατρέψει τον πρώην βιομηχανικό χώρο της Παπαστράτος σε ένα έργο το οποίο θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας. Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω επενδύσεις σε ανάλογα έργα ανακατασκευής, εκτεταμένης ανακαίνισης και αστικής ανάπλασης.

    Επένδυση 100 εκατ. ευρώ

    Το  ακίνητο της Παπαστράτος θα αποτελέσει επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Dimand για τα επόμενα χρόνια με το συνολικό ποσό της επένδυσης να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στον ετήσιο απολογισμό της εταιρείας για το 2017 «επί των ανωτέρω ακινήτων οικοπέδου ο Όμιλος μέσω της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει έχει προβεί στην έκδοση άδειας δόμησης επί των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για δημιουργία κτιριακού συγκροτήματος γραφείων με προορισμό την μίσθωση τους συνολικού εμβαδού 10.461,76 τ.μ.. Στα υπόλοιπα ακίνητα έχουν εκδοθεί άδειες κατεδάφισης και καθαιρείται τμήμα των κτιρίων συνολικού εμβαδού 1.524,11 τετραγωνικών μέτρων. Ο όμιλος θα προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη του ακινήτου βάσει του ήδη υπάρχοντος σχεδιασμού».

    Βέβαια ο Δημήτρης Ανδριόπουλος εξακολουθεί να κινείται σε όλα τα μέτωπα. Ήδη ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τη συμφωνία με την EBRD για την ανάπλαση του πρώην ξενοδοχείου «Μορέας» στην Πάτρα που πώλησε στην Εθνική Πανγαία, ενώ κατά πληροφορίες αναζητεί αντίστοιχα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα η εταιρεία ολοκληρώνει το νέο κτήριο γραφείων, επί της οδού Νερατζιωτίσσης στο Δήμο Αμαρουσίου, το οποίο πώλησε έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ στην θυγατρική του βελγικού ομίλου χημικής βιομηχανίας και πλαστικών Ravago.

    Η έκταση είχε αποκτηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το Χώρο Εγκατάστασης Υποστήριξης (ΧΕΥ) σιδηροδρομικού σταθμού Νερατζιώτισσας, σε απόσταση 900 μέτρων από τον κόμβο Κηφισίας και πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο “The Mall Athens”.

    Η Dimand κατασκεύασε γραφειακό συγκρότημα που διαθέτει δύο ανεξάρτητα κτίρια και είναι συνολικού εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά 4.500 τ.μ. αντιστοιχούν στην επιφάνεια ανωδομής και τα υπόλοιπα σε χώρους υπόγειου παρκινγκ χωρητικότητας 136 θέσεων.

    Τα νέα γραφεία του ομίλου Αγγελικούση

    Η Dimand ήταν και ο project manager για άλλο ένα κτίριο γραφείων – σύμβολο που κατασκευάστηκε την τελευταία πενταετία.

    Τα νέα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση σχεδόν δίπλα από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 47 εκατ. ευρώ για επιφάνειες που προσεγγίζουν τα 30.000 τ.μ. από τα οποία τα 16.000 αφορούν υπόγειους χώρους.

    Ο σχεδιασμός του κτιρίου πραγματοποιήθηκε από το γραφείο Ρένα Σακελλαρίδου / SPARCH  το οποίο έχει ήδη παρουσία στην λεωφόρο Συγγρού μέσω των κεντρικών γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος συμμετείχε τα τελευταία χρόνια, πέραν του Σταδίου Καραϊσκάκη και σε άλλες προσπάθειες για την κατασκευή γηπέδων, όπως της Λάρισας (όταν προσπάθησε ο Κώστας Πηλαδάκης να «αναστήσει την ΠΑΕ) και της ΑΕΚ. Ειδικά για το νέο γήπεδο «Αγια Σοφιά» της ΑΕΚ έχει δώσει σκληρές μάχες στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Οι κάτοικοι της περιοχής των θυμούνται να υποστηρίζει, σε μια από τις πάμπολλες παρουσιάσεις πως «η λογική δεν λέει ότι πρέπει να διώξω την ομάδα, αλλά το πώς θα την κρατήσω στην πόλη. Μόνο στην Φιλαδέλφεια μας έπιασε να μην έχουμε το γήπεδο στην πόλη. Δεν είναι σοβαρή κουβέντα αυτή. Οι πόλεις χαρακτηρίζονται από το πώς κινούμαστε. Δεν χαρακτηρίζεται από το πώς θα βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου».

    Στα άμεσα σχέδια του επιχειρηματία είναι και η αξιοποίηση του ακινήτου της Μυκόνου για την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Όπως φαίνεται, η νέα δεκαετία της Dimand θα είναι εξίσου δραστήρια με την πρώτη. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ως μαραθωνοδρόμος, αποδεικνύεται ανθεκτικότερος από όσο στοιχημάτιζαν οι άσπονδοι φίλοι του την περίοδο που άλλαζε εργοδότες σαν τα πουκάμισα.

    Δημήτρης Ανδριόπουλος.
    Δημήτρης Ανδριόπουλος. Επικεφαλής Dimand



    ΣΧΟΛΙΑ