• Business

    Δήλωση έκπληξη της Lagarde (ΔΝΤ): Την Ελλάδα την…έφαγαν τα οργανωμένα συμφέροντα!

    ΔΝΤ

    Christine Lagarde. Επικεφαλης ΔΝΤ


    Ειδική περίπτωση αποτελεί η Ελλάδα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και για τη γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία με αφορμή την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) που δόθηκε  στη δημοσιότητα, και στην οποία γίνεται αυτοκριτική για τα λάθη που διέπραξε το Ταμείο, διαχωρίζει ως επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες χώρες, αξίζει να σημειωθεί, ότι “βγήκαν” από το μνημόνιο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με δήλωση της κας Lagarde “η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή”. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια η Ελλάδα επλήγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις.

    Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα αφήνοντας τον φόβο του Grexit να πλανάται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προγράμματος.

    lagarde

    Κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος, όπως αναγνωρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI), καθώς και την αναχρηματοδότηση πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της, και το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Αποδίδει την κατ΄εξαίρεση χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

     

    Κακώς δεν ζητήθηκε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Η έκθεση του του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office-IEO), είναι μία ισχυρότατη απόδειξη πως η χώρα μας οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, αντί να ενεργοποιηθούν άλλες διεργασίες που θα έσωζαν την οικονομία και θα τερμάτιζαν μία οικονομική κρίση που διαρκεί μέχρι σήμερα. Συνοδεύεται από 14 άλλα κείμενα, τα οποία ρίχνουν φως στην ελληνική οικονομική τραγωδία.

    Σύμφωνα με το mignatiou.com οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δέχθηκαν ασφυκτική πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αποφασίσει ότι δεν θα προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση του χρέους. Με τη θέση αυτή ταυτίστηκε και η τότε ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία δεν ζήτησε την αναδιάρθρωση του χρέους.

    Μετά τα παραπάνω, το Ταμείο, του οποίου ηγείτο ο Ντομινίκ Στρος Καν, αποφάσισε επιλέγοντας αδιαφανείς διαδικασίες να τροποποιήσει το δεύτερο από τα τέσσερα κριτήρια που προέβλεπαν την δυνατότητα παροχής ειδικής χρηματοδότησης. Οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν ότι η διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών του ΔΝΤ παρέκλινε σημαντικά από τις συνήθεις πρακτικές του Διεθνούς Οργανισμού.

    Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, προσθέτει το mignatiou.com, επρόκειτο περί μίας απάτης για να παραβιαστεί το Καταστατικό και να δοθούν τα δανεικά στην Ελλάδα.

    Στην επίμαχη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου που φαίνεται να «μαγείρεψε» την απάτη, εκτελώντας βεβαίως εντολές. Απουσίασε ο Στρος Καν, ενώ πρόηδρευσε ο τότε αντιπρόεδρος Τζον Λίπσκι. Σύμφωνα με την έκθεση, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ανέφεραν στους ερευνητές του IEO ότι η τροποποίηση αυτή ήταν κρυμμένη μέσα σε μια πρόταση για να μην γίνει εύκολα αντιληπτή.

    Διαβάζοντας ο αναγνώστης την έκθεση, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η γενική διεύθυνση του Ταμείου και τα στελέχη που γνώριζαν δεν ενημέρωσαν με επάρκεια τα μέλη του Δ.Σ. για τους πραγματικούς κινδύνους που θα προέκυπταν από την απουσία του βασικού στοιχείου των προγραμμάτων, που είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

    Σε αυτό το πλαίσιο -και με την λογική ότι ο μόνος τρόπος για να τετραγωνιστεί ο κύκλος ήταν η ειδική χρηματοδότηση- εγκρίθηκε η συμμετοχη του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα, με ποσό μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα σε σχέση πάντα με το ποσοστό συμμετοχής του στο Ταμείο. Ήταν τότε, που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, το τρένο της αναδιάρθρωσης είχε ήδη αναχωρήσει.

    Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης και μέσω αυτού το ΔΝΤ, καταγράφει για πρώτη φορά λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν τους πρώτους μήνες του 2010 όταν η Ελλάδα όδευε (υποτίθεται) στην χρεοκοπία, και προς το Μνημόνιο. Επίσης καταγράφονται και δημοσιοποιούνται τα λαθη που έγιναν για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2010, και από τα οποία φαίνονται οι λάθος εκτιμήσεις, προβλέψεις και υποθέσεις.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/chouliarakis-apo-tin-tropologia-gia-tis-aperioristes-dapanes-ton-avlikon-ston-kofti-gia-tous-dimous/64369



    ΣΧΟΛΙΑ