• Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ

    Business

    Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ: Ένα εμβληματικό κτήριο αλλάζει εικόνα και φιλοσοφία

    • NewsRoom

    Ένα εμβληματικό κτήριο, συνυφασμένο με την εικόνα της νεότερης Ελλάδας, το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ, «αλλάζει σελίδα», προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις.

    Με μια ριζική ανακαίνιση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα είναι σε θέση να πετύχει μείωση κατανάλωσης ενέργειας 3GWh και εκπομπής 1.122 τόνων CO2 σε ετήσια βάση.

    Για να γίνει αντιληπτή η κλίμακα της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται, αξίζει να σημειωθεί πως οι 3GWh ισοδυναμούν με την κατανάλωση 700 νοικοκυριών!

    Με αυτόν τον τρόπο, ο Όμιλος ΟΤΕ έρχεται πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025.

    Συνολικά, η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, χάρη στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού και των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης.

    Επιπλέον αυτών, όταν ολοκληρωθεί το έργο θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακυκλώνονται 30 τόνοι υλικών σε ετήσια βάση.

    Η ανακαίνιση αφορά συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τμ. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαινιστεί 30 πτέρυγες, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, που θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

    Πιστοποιήσεις LEED & WELL Building Standard

    Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, όταν ανακαινιστεί πλήρως, θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.

    Το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτηρίων. Επικεντρώνεται αφενός στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και δομικά υλικά, και αφετέρου στη λειτουργία ενός κτηρίου που συνεισφέρει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, με την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και με την ανακύκλωση.

    Επίσης το Διοικητικό Μέγαρο διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, ο οποίος πλησιάζει τους 251 φορτιστές για τα περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid Electric Vehicle τα και 33 αμιγώς ηλεκτρικά.

    Νέο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ

     

    Η πιστοποίηση WELL Building Standard μετράει και παρακολουθεί τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτήριο. Ευχάριστοι φωτεινοί χώροι, χώροι συναντήσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα, βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, βέλτιστη ποιότητα αέρα, προώθηση υγιεινής διατροφής και άθλησης, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μετράει και πιστοποιεί το WELL. Στο πλαίσιο αυτό:

    • Τοποθετούνται αισθητήρες αέρα σε όλους τους χώρους, οι οποίοι στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τις σχετικές μετρήσεις στο Κέντρο Ελέγχου του κτηρίου. Σε κάθε πτέρυγα θα υπάρχει στην είσοδο ψηφιακή οθόνη που αναγράφει αυτές τις τιμές, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους.
    • Εξασφαλίζεται η ποιότητα του πόσιμου νερού στο κτήριο, μέσω κατάλληλου φιλτραρίσματος και τακτικών ελέγχων.
    • Προωθείται η υγιεινή διατροφή σε κυλικεία και εστιατόρια, ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση σπιτικού φαγητού στις εξοπλισμένες κουζίνες κάθε ορόφου.
    • Κάθε χώρος και κάθε γραφείο διαθέτει τον κατάλληλο φυσικό και τεχνητό φωτισμό, που δεν κουράζουν τα μάτια.
    • Προωθείται η κίνηση των εργαζομένων στον χώρο και η σωματική δραστηριότητα.
    • Η εσωτερική θερμοκρασία των γραφείων και τα επίπεδα υγρασίας ρυθμίζονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μέσω βελτιωμένων συστημάτων που κάνουν πιο άνετο τον χώρο.
    • Εφαρμόζεται ειδική ακουστική μελέτη υψηλών προδιαγραφών και χρησιμοποιούνται καινοτόμα υλικά που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Παράλληλα, σε κάθε πτέρυγα υπάρχουν phone booths που παρέχουν πλήρη ηχομόνωση.
    • Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μη τοξικά, ανακυκλώσιμα και φιλικά για το περιβάλλον.
    • Στο νέο κτήριο έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται στη φύση. Με γήινα χρώματα & μοτίβα, φυτά εσωτερικού χώρου που ενσωματώνονται στην επίπλωση, ταπετσαρίες που απεικονίζουν τοπία κ.ά.

    Ειδικά για το WELL, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποτελεί πρωτοπορία για την Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο κτήριο αυτού του μεγέθους στη χώρα μας, που πραγματοποιεί αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας στον εργασιακό χώρο. Και ένα από τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα κτήρια στην Ευρώπη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διοικητικό Μέγαρο υλοποιούνται ποικίλες δράσεις Υγείας & Ευεξίας όπως Yoga, Pilates κ.ά. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με παρουσία τόσο Ιατρών Εργασίας όσο και νοσηλευτριών. Σύμφωνα με το πρότυπο WELL τα κυλικεία και το εστιατόριο προσαρμόζονται στην παρασκευή και προώθηση προϊόντων που προάγουν την υγιεινή/μεσογειακή διατροφή (προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου % λιπαρών & ζάχαρης, φρούτα, φυσικούς χυμούς, φρέσκες σαλάτες, προϊόντα χωρίς γλουτένη,  κλπ.).

    Πρόγραμμα ανακύκλωσης Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

    Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Διοικητικού Μεγάρου εφαρμόζει τη χωριστή διαλογή 9 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών. Τα υλικά αυτά είναι το Χαρτί, το Αλουμίνιο, το Γυαλί, το Πλαστικό ΡΕΤ, Λοιπές Συσκευασίες, Μελανοδοχεία, Μπαταρίες, Συσκευές Τηλεφωνίας και αξεσουάρ & Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Λαμπτήρες.

    Για τη συλλογή των παραπάνω υλικών, το κτήριο φιλοξενεί:

    • 430 κάδους ανακύκλωσης χαρτιού
    • 340 κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών (χωριστά για αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ, λοιπές συσκευασίες)
    • 30 κάδους για τα υπόλοιπα υλικά (Μελανοδοχεία, Μπαταρίες, Συσκευές Τηλεφωνίας και αξεσουάρ, Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Λαμπτήρες)

    Ανακύκλωση στο νέο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ

     

    Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα ανακυκλώνονται περισσότεροι από 30 τόνοι υλικών, ως ακολούθως:

    • 20 τόνοι χαρτί
    • 9 τόνοι συσκευασιών (αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ)
    • 350 κιλά Συσκευές Τηλεφωνίας & αξεσουάρ, μικρές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές
    • 280 κιλά λαμπτήρες
    • 150 κιλά μπαταρίες
    • 200 κενά μελανοδοχεία

    Τέλος, το κτήριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για τους καφέ κάδους, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση.

     

    Η ιστορία του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

    Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι είναι ένα συγκρότημα κτιρίων 14 ορόφων με δώμα και δύο υπόγεια, συνολικού εμβαδού περίπου 85.500 τμ.

    Άρχισε να κατασκευάζεται το 1974 και ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο κτήριο των Βαλκανίων.

    Ανάθεση έργου

    Το 1970 προκηρύσσεται πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση κτηρίου διοίκησης, εμβαδού 38.000 τμ., με πρόβλεψη για 2.800 εργαζόμενους. Η επιτροπή κρίσης τoυ διαγωνισμού δεν απονέμει πρώτο βραβείο, παρά μόνο δεύτερο, τρίτo και τέταρτo. Μία ανάθεση στο πρώτο βραβείο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί η λύση επακριβώς, καθώς υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Αυτό δεν ίσχυε για το β’ βραβείο. Το έργο ανατέθηκε τελικά στην ομάδα πoυ έλαβε τo β’ βραβείο, η οποία απαρτιζόταν από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Πλάτωνα Μασσέλo, Γρηγόρη Μαυρoμμάτη και Δημήτρη Νάκo, τον πολιτικό μηχανικό Αλέξανδρo Καρανικόλα και τoυς μηχανoλόγoυς-ηλεκτρoλόγoυς Θ. Αλεξόπουλο και Γ. Σφέτσo. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, έπρεπε να ενσωματωθεί μια επέκταση, όχι όμως με τον τρόπο πoυ είχε προταθεί αρχικά στον διαγωνισμό. Τελικά αποφασίστηκε να μεγεθύνουν τη γενική διάταξη του κτηρίου με τον κεντρικό πυρήνα και τις τρεις πτέρυγες σε σχήμα σταυρού. Έτσι προκύπτει ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια στην Ελλάδα.

    Κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου

    Η κατασκευή τoυ κτηρίου αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της μικρής εμπειρίας στην ανέγερση oικoδoμημάτων με τέτοια χαρακτηριστικά.

    Η ανέγερση τoυ Διoικητικoύ Μεγάρoυ ΟΤΕ συνέβαλε, σε πολλούς τομείς, στην εξέλιξη της κατασκευής στην Ελλάδα. Η άριστη γενική κατάσταση διατήρησης τoυ μετά από 30 χρόνια λειτουργίας αποδεικνύει την συνέπεια και ορθότητα των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών λύσεων που επιλέχθηκαν.

    Το έργο ολοκληρώθηκε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και για περίπου 8 χρόνια παρέμενε κενό. Το 1988 κυκλοφόρησε μια φήμη ότι η κυβέρνηση ήθελε το κτήριο για να εγκαταστήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Η αντίδραση του προσωπικού ήταν άμεση. Με μυστικότητα οργανώθηκε μία επιχείρηση ιδιότυπης κατάληψης, με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης. Μοιράστηκαν τα σχέδια σε όλες τις υπηρεσίες για το που θα τοποθετηθεί η κάθε μια από αυτές. Την προκαθορισμένη ημερομηνία, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ήρθαν στο Μέγαρο και εγκαταστάθηκαν στις θέσεις τους. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ.