• Business

    Η Deutsche Bank κάνει την έκπληξη: Διεκδικεί το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της RBS

    Deutsche Bank


    Να και κάτι που δεν περίμενε κανείς: την ώρα που η Credit Suisse και η China Merchants Group σκέφτονται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Royal Bank of Scotland (RBS), επικαλούμενες εν μέρει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, μία άλλη μεγάλη τράπεζα, η Deutsche Bank, που δημοσιεύματα ήθελαν να προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» ναυτιλιακά δάνεια ύψους περίπου 1 δις δολαρίων, προβάλλει πλέον ως διεκδικήτρια του χαρτοφυλακίου της RBS!

    Όπως μάλιστα αναφέρουν πηγές της αγοράς που επικαλείται το TradeWinds, η Deutsche Bank, της οποίας το ενδιαφέρον αποκάλυψε το Sky News, δεν είναι η μόνη διεκδικήτρια του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της RBS, καθώς είναι αρκετές οι τράπεζες που εξετάζουν μία τέτοια κίνηση, αψηφώντας τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «καθαρή σπέκουλα» τα περί πώλησης ναυτιλιακών δανείων από την Deutsche Bank, και λένε ότι δεν περιμένουν καμία τέτοια ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

    Το ελληνικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της RBS αφορά σε δάνεια αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, αν και υπό τις τρέχουσες συνθήκες πτώσης της αξίας των εμπορευματικών ναύλων και των συνεπαγόμενων προβλημάτων που προκαλούν στην ναυτιλιακή βιομηχανία, η μεταπωλητική αξία των δανείων ίσως είναι μικρότερη.

    Η πώληση του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της RBS συνοδεύεται από μια (ελληνική) τραπεζική άδεια και περίπου 40 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η RBS στην Ελλάδα έχει αδειοδοτηθεί ως υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και λειτουργεί με «κοινοτικό διαβατήριο».

    Πάντως, την ώρα που η προσοχή των περισσοτέρων στρέφεται στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο της RBS, η βρετανική τράπεζα έχει βάλει πωλητήριο σε ολόκληρο το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο, με τη συνολική της έκθεση στον ναυτιλιακό τομέα να ανέρχεται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Από το συνολικό της ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, το 37% αφορά σε λογαριασμούς dry bulk, το 23% σε τάνκερ, το 21% σε δεξαμενόπλοια και το 14% σε πλοία μεταφοράς αερίου.

    Διαβάστε ακόμα στo mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/credit-suisse-voithia-voithia-eperchomeni-ifesi-sti-vretania-tha-skotosi-500000-thesis-ergasias/61046



    ΣΧΟΛΙΑ