• Business

    ΔΕΣΦΑ: Ψηφίζεται ο νόμος που θέτει σε κίνδυνο την αποκρατικοποίηση. Τι λένε οι Αζέροι


    Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί μία ακόμα αποκρατικοποίηση, αυτή τη φορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, εξαιτίας μίας σοβαρής εμπλοκής για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αποκρατικοποίηση αυτή παραμένει «στον πάγο» από το 2013, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την Κομισιόν, όμως τώρα το deal απειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση.

    Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στον κανονισμό τιμολόγησης του δικτύου μεταφοράς αερίου, δηλαδή το πώς θα προκύπτουν τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ από τους καταναλωτές. Από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία με την οποία περιορίζεται το ύψος των αυξήσεων που θα προέκυπταν βάσει της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, αυξήσεις που υπολογίζονταν στο 68% για τα τέλη δικτύου.

    Πρόκειται βέβαια για μία κίνηση που προκαλεί δυσφορία στους Αζέρους της Socar, καθώς μονομερώς η κυβέρνηση, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, φέρνει στη Βουλή μία τροπολογία που καθορίζει τα μελλοντικά της έσοδα από τον ΔΕΣΦΑ.

    Πάνος Σκουρλέτης.
    Πάνος Σκουρλέτης. Υπουργός Ενέργειας

    To νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την βουλή σήμερα. Η επίσημη θέση της εταιρείας που κέρδισε το καλοκαίρι του 2013 το διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του διαχειριστή του ελληνικού δικτύου μεταφοράς αερίου, αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ψήφιση του νόμου, αν και τα πρώτα μηνύματα είναι μάλλον αρνητικά.

    Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της Socar Greece Anar Mammadov  ότι σε περίπτωση ψήφισης της τροπολογίας, ο ίδιος “δεν βλέπει πως θα σωθεί η ιδιωτικοποίηση”. Όμως ,  πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως πρόκειται για μία ενέργεια που προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο η διαμόρφωση των τιμολογίων αποτελεί αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και επομένως δεν μπορεί να γίνει από τη Βουλή, ενώ πιθανόν να είναι αντίθετη και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εφόσον συνιστά προσβολή κεκτημένης ιδιοκτησίας.

    Αυτό που μένει να δούμε είναι το πώς θα αντιδράσουν οι Αζέροι σε λίγες ώρες , που ήδη εκφράζουν δυσφορία για το γεγονός ότι η επένδυσή τους παραμένει «παγωμένη» εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοιχτοί σε έναν δίκαιο συμβιβασμό ώστε να μην ακυρωθεί η συμφωνία.

    Πάντως, η στάση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα προκαλεί ερωτηματικά, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα «ζεστοί» με τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, δεδομένου και ότι αυτή συμφωνήθηκε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και οι ίδιοι δεν φαίνονται να… καίγονται για την ολοκλήρωσή της.

    Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που παρατηρούν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αλλάξει δραματικά λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, και θεωρούν πως τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας με την Socar ανήκουν σε μία άλλη εποχή.

    Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα προς την πλευρά των Αζέρων, που θα πρέπει να αποφασίσουν για το πώς θα αντιδράσουν και αν θα δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα διατηρήσει «ζωντανό» το deal για τον ΔΕΣΦΑ…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/trapezes-pos-perase-o-elegchos-stin-ektchoris-kanenas-na-katalavi/63483



    ΣΧΟΛΙΑ