• Business

    ΔΕΠΑ: Σχέδια ανάπτυξης και επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια και φυσικό αέριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς

    O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς


    Με την ανάπτυξη σε πράσινη ενέργεια και φυσικό αέριο στην ατζέντα, ξεκινάει το 2021 για τη ΔΕΠΑ, μια χρονιά ταυτισμένη με την  ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και των δύο εταιρειών ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών στις οποίες έχει διαχωριστεί.

    Σε μια συγκυρία που  ο ανταγωνισμός οξύνεται τόσο στις ΑΠΕ όσο και στο φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά ενέργειας βελτιώνοντας τις λειτουργίες της και διευρύνοντας τις δραστηριότητές και επενδύοντας σε νέες υποδομές.

    Για τα επόμενα χρόνια, ο σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια, όσο και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της στο φυσικό αέριο.

    Στο νέο της business plan η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ την πενταετία 2020-2024, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW.

    Σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση της ΔΕΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Η εταιρεία είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο η οποία διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων στις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη χώρα μας.

     Small Scale LNG

    Όσον αφορά στο φυσικό αέριο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εφαρμογών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (Small Scale LNG) και την αξιοποίηση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο, κατασκευάζοντας ένα πλοίο μεταφοράς που θα τροφοδοτεί τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής.

    Παράλληλα, επεκτείνει συστηματικά το πανελλαδικό της δίκτυο πρατηρίων CNG, FISIKON, διαχέοντας τα οφέλη της αεριοκίνησης σε περισσότερους οδηγούς και περιοχές της χώρας.

    Επιπλέον η εταιρεία αναπτύσσει στοχευμένες εξωτερικές συνεργασίες που της επιτρέπουν να διαφοροποιήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Επεκτείνει επίσης τις δραστηριότητες λιανικής καθώς επίσης και τη διεθνή εμπορική της παρουσία, μέσω στοχευμένων πωλήσεων στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, το 2021 είναι η χρονιά εκκίνησης για  τον νέο Πλωτό Τερματικό Σταθμό LNG   στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο συμμετέχει με 20% ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες (προϋπολογισμός 370 εκατ. ευρώ).

    Η εταιρεία επιταχύνει ακόμη την υλοποίηση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB, με τις εργασίες λεπτομερούς σχεδιασμού και προμήθειας υλικών κατασκευής, τόσο για το Ελληνικό, όσο και το Βουλγαρικό τμήμα, να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο αγωγός  θα λειτουργεί σε πλήρη συνέργεια με τον Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη τους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στην δημοσιότητα ο νέος Απολογισμός Βιωσιμότητας

    ΔΕΠΑ: Δεκτό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το αίτημα απαλλαγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών

    Κ. Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Το καινοτόμο έργο White Dragon στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υδρογόνου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ