• Business

    ΔΕΠΑ: Έτσι προχωράει στην ιδιωτικοποίηση -κρατάει το Δημόσιο τη συμμετοχή στο σταθμό Αλεξανδρούπολης

    • NewsRoom


    Το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΠΑ στα τρία προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τίτλο «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕ» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, σήμερα. Ο τρόπος διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, ειδικά ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Σχέσεων αναδεικνύει και τη δυσκολία που είχε ειδικά για έργα μεγάλης σημασίας, που η εταιρεία έχει και τη συμμετοχή, την ανάπτυξη και την εμπορική δραστηριότητα.

    Στο πλαίσιο αυτό η δρομολογούμενη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο FSRU της Αλεξανδρούπολης περνάει στη ΔΕΠΑ Διεθνών Σχέσεων, ενώ  η πιθανή δέσμευση χωρητικότητας στο ίδιο έργο, το FSRU Αλεξανδρούπολης, μένει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα αλλάξει ο μέτοχος του έργου, αφού η ΔΕΠΑ Διεθνών Σχέσεων θα παραμείνει στο Δημόσιο. Αν η συμμετοχή πέρναγε στην υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ Υποδομών,  αυτό θα αποτελούσε μια αβεβαιότητα,  με δεδομένο ότι το έργο πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ορίσει τους μετόχους του.

    Ειδικότερα, στη νέα ΔΕΠΑ Υποδομών θα περιέλθουν:

    α) Οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις εταιρείες διαχείρισης των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ),

    β) η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των Δικτύων Διανομής,

    γ) το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ

    δ) δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων σχετικών έργων συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας–Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

    Από την άλλη, στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα περιέλθουν οι συμμετοχές που έχει σήμερα η ΔΕΠΑ στα εξής διεθνή έργα:

    α) τα έργα που αναπτύσσονται από την Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ A.E., στην οποία συμμετέχει άμεσα η ΔΕΠΑ Α.Ε., και περιλαμβάνουν τη διασύνδεση Ελλάδας –Ιταλίας (IGI) και τον αγωγό Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed),

    β) τα έργα που αναπτύσσονται από την ICGB AD, στην οποία συμμετέχει έμμεσα η ΔΕΠΑ Α.Ε. δια της Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ A.E., και περιλαμβάνουν το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας –Βουλγαρίας (IGB)

    γ) τα έργα που πρόκειται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης μελλοντικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε εταιρείες που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη, την κατασκευή ή τη διαχείριση έργων υποδομών διασύνδεσης με γειτονικές χώρες, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία ή στις εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit –FSRU) στην Αλεξανδρούπολη

    Ως εκ τούτου, στη μητρική εταιρεία που θα ονομάζεται πλέον ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα παραμείνει η συμμετοχή στην ΕΠΑ Αττικής, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις εισαγωγής αερίου, η προμήθεια, η εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο ανεφοδιασμός οχημάτων με CNG, τα δίκτυα πρατηρίων και η χρήση του εμπορικού σήματος FISIKON, η προμήθεια απομακρυσμένων δικτύων διανομής φυσικού αερίου, αλλά και τα πιθανά δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας–Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

    Επίσης, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί και μεταβιβάζει μετοχές που αντιστοιχούν σε 65% της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε. που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και μετοχές που αντιστοιχούν σε 65% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, εξαιρουμένων των μετοχών εκδόσεως ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. Η διαδικασία διάθεσης των ανωτέρω μετοχών ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε. και ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. μπορεί να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης της υφιστάμενης ΔΕΠΑ Α.Ε.

    Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ μετά την παράδοση σε αυτό των μετοχών της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., μεταβιβάζει άνευ ανταλλάγματος προς το Ελληνικό Δημόσιο ή φορέα που θα υποδείξει το Ελληνικό Δημόσιο, μετοχές που αντιστοιχούν σε 65% της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.



    ΣΧΟΛΙΑ