• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεν σταματά η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας – Σε νέο ιστορικό χαμηλό

    • NewsRoom


    Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου υποχωρεί τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι επανεξετάζει την αφορολόγητη πρόσβαση της Τουρκίας στην αγορά των ΗΠΑ, μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τουρκικές εισαγωγές ύψους περίπου 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήρθε την Παρασκευή, ως απάντηση στην απόφαση της Άγκυρας να επιβάλει δασμούς-αντίποινα στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα, μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

    Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τις διαφορές που τις χωρίζουν σε ό,τι αφορά την πολιτική στο θέμα της Συρίας καθώς και τη δίκη του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να εντείνεται το sell-off της τουρκικής λίρας. Αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η πιθανή αναθεώρηση της στάσης τους δεν έχει σχέση με το θέμα του πάστορα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα προχωρήσει στο “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Τουρκία, κλιμακώνοντας τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών.

    Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το ένα-τέταρτο της αξίας του φέτος, έχοντας πληγεί κυρίως από την ανησυχία σχετικά με τις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν για μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Σήμερα άγγιξε το ρεκόρ των 5,18 λιρών έναντι του δολαρίου.

    Το καλύτερο στοίχημα τώρα είναι να περιμένουμε περαιτέρω υποχώρηση της λίρας“, δήλωσε στο Reuters ο Per Hammarlund, στρατηγός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη SEB. “Η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά κατά την άποψή μου το sell-off θα συνεχιστεί και η λίρα θα σημειώσει περαιτέρω βουτιά”.

    Η Nordea προειδοποίησε πριν μερικές ημέρες πως η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να βρεθεί “εκτός ελέγχου”

    Σύμφωνα με την Capital Economics, τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν για την Τουρκία και να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις όπως αυτές που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία το 2014. Δεδομένου ότι η Τουρκία παρουσιάζει αυτήν την περίοδο μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τεράστια εξάρτηση από εξωτερικά χρηματοδοτικά κεφάλαια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισερχόμενων κεφαλαίων, σε νέα δραματική πτώση την λίρα και σε απότομη ύφεση την οικονομία. Ωστόσο, η  Capital Economics αμφιβάλλει ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν άμεσα σε κάτι τέτοιο. Η πηγή των εντάσεων αυτήν τη φορά δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Και παρά την αντίθεση του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ, η υπόλοιπη αμερικανική κυβέρνηση θα ήταν απρόθυμη να λάβει μέτρα που θα έβλαπταν σοβαρά τις σχέσεις με ένα άλλο μέλος του Οργανισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο κάλεσμα απελπισίας Ερντογάν στους Τούρκους: Μετατρέψτε συνάλλαγμα και χρυσό σε λίρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραμπ σε Ερντογάν: Είναι απόλυτη ντροπή! Να αποφυλακίσει η Τουρκία τον πάστορα Μπράνσον

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας από τις αμερικανικές κυρώσεις – Στις 5 λίρες ανά δολάριο έφτασε η ισοτιμία



    ΣΧΟΛΙΑ