• Πολιτική

    Νέο κάλεσμα απελπισίας Ερντογάν στους Τούρκους: Μετατρέψτε συνάλλαγμα και χρυσό σε λίρα

    • NewsRoom
    Ερντογάν


    Σε νέο κάλεσμα απελπισίας μετά τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν το συνάλλαγμα και τον χρυσό που διαθέτουν σε τουρκική λίρα.

    Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν τόνισε σε ομιλία που έδωσε στην Άγκυρα ότι η Τουρκία στρέφεται στην κινεζική αγορά για να ξεπεράσει τις «υποκειμενικές αξιολογήσεις» των οίκων αξιολόγησης.

    Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιτεθεί κατά των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας πως οι υποβαθμίσεις του τουρκικού χρέους σε «σκουπίδι» ήταν πολιτικά υποκινούμενες.

    Η τουρκική λίρα υποχωρούσε νωρίτερα σήμερα περισσότερο από 0,8% έναντι του δολαρίου, στις 5,1098 λίρες/δολάριο. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του νομίσματος, που ανεβάζει τις συνολικές απώλειες αυτής της εβδομάδας κοντά στο 5%, σύμφωνα με τους Financial Times. Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 34,5% έναντι του δολαρίου.

    Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα αυξήθηκε σε 15,85% τον Ιούλιο καθώς η πίεση στο νόμισμα δημιουργεί πιέσεις. Το ποσοστό πάντως είναι χαμηλότερο από το 16,3% που περίμεναν οικονομολόγοι, όπως φάνηκε από δημοσκόπηση του Bloomberg.

    Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο και μετά αλλά κινήθηκε αργά και δεν ανέκοψε την πτωτική πορεία του νομίσματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία προανήγγειλε ο Ερντογάν: «Δεν απέχουμε πολύ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας από τις αμερικανικές κυρώσεις – Στις 5 λίρες ανά δολάριο έφτασε η ισοτιμία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτός είναι ο γαμπρός του Ερντογάν που «γκρέμισε» την τουρκική λίρα



    ΣΧΟΛΙΑ