• Business

    Dell: Περικοπές 6.000 υπαλλήλων λόγω μειωμένης ζήτησης

    • NewsRoom

    Michael Dell, CEO Dell (Πηγή: Dell.com)


    Περίπου 6.000 λιγότερους υπαλλήλους απασχολεί η Dell από τον Φεβρουάριο, καθώς βρίσκεται σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες, περιορίζοντας τις εξωτερικές προσλήψεις και αναδιοργανώνοντας το προσωπικό της.

    Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, η εταιρεία είχε περίπου 120.000 υπαλλήλους, από περίπου 126.000 έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters.

    Σημειώνεται ότι οι περικοπές ήρθαν μετά από δύο χρόνια υποτονικής ζήτησης για τα pc της, η οποία συνέβαλε εν μέρει σε μείωση κατά 11% των εσόδων στα κέρδη του δ’ τριμήνου που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 6.650 θέσεις εργασίας.

    Η Dell βιώνει συνθήκες αγοράς που «συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με ένα αβέβαιο μέλλον», είχε γράψει ο Co-Chief Operating Officer, Jeff Clarke σε ένα σημείωμα.

    Οι μειώσεις ανήλθαν στο 5% περίπου του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

    Η εταιρεία αναμένει ότι τώρα ότι τα καθαρά έσοδα του τμήματος CSG (Customer Experience, Billing and Payments Solutions), θα αυξηθούν για ολόκληρο το έτος, μετά από μείωση 12% το δ’ τρίμηνο.

    Παρόλο που η Dell προειδοποίησε για βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, η εταιρεία αναμένει βελτίωση της ζήτησης και ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον τιμολόγησης το 2025.

    Ωστόσο, αναμένει ότι το κόστος των εισροών θα αυξηθεί, ενώ τονίζει ότι είναι πιθανό να υπάρξει “συνεχής μείωση των καθαρών εσόδων των άλλων επιχειρήσεων της, ως αποτέλεσμα της αλλαγής στην εμπορική της σχέση με τη εταιρεία παραγωγής λογισμικού VMware”.

    Διακανονισμός 1 δισ. δολαρίων

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, τον Νοέμβριο του 2022, η Dell συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό του 1 δισ. δολαρίων σε μετρητά, για τη διευθέτηση αγωγής που είχε υποβληθεί σε βάρος της με αφορμή μια αμφιλεγόμενη συναλλαγή μετοχών αξίας 23,9 δισ. δολαρίων το 2018, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή της στο χρηματιστήριο.

    Η αμφισβητούμενη συναλλαγή του Δεκεμβρίου 2018 αφορούσε μια ανταλλαγή μετοχών που σχετιζόταν με τη συμμετοχή της Dell στην VMware.

    Η Dell πλήρωσε 14 δισ. δολάρια σε μετρητά και εξέδωσε 149,4 εκατομμύρια μετοχές Κατηγορίας C σε αντάλλαγμα για μετοχές Κατηγορίας V, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με τις μετοχές της VMware.

    Οι κάτοχοι των μετοχών της Κατηγορίας V ζήτησαν αποζημίωση 10,7 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές τους άξιζαν πολύ περισσότερο από ό,τι πλήρωσε η Dell για την απόκτησή τους, ενώ η μετοχή της Κατηγορίας C είχε πολύ μικρότερη αξία από ό,τι ισχυρίστηκαν τότε οι Michael Dell και Silver Lake.

    Ο διακανονισμός τερμάτισε επίσης αξιώσεις σε βάρος της Goldman Sachs, η οποία λειτούργησε ως σύμβουλος της Dell για την επίμαχη συναλλαγή και επρόκειτο να λάβει προμήθεια 70 εκατ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Dell: Διακανονισμός 1 δισ. δολαρίων για αμφισβητούμενη ανταλλαγή μετοχών το 2018

    Dell Technologies-Έρευνα: Η παγκόσμια πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό

    Ντόναλντ Τραμπ: Στα 6,5 δισ. δολ. αυξήθηκε η περιουσία του – Στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου



    ΣΧΟΛΙΑ