• Business

    Δέκα εταιρείες διαχείρισης ερίζουν για 80 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια

    κόκκινα δάνεια


    Επί ποδός βρίσκονται στελέχη εταιρειών διαχείρισης και funds αναμένοντας τη σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για να υποβάλλουν αιτήσεις αδειοδότησης και να διεκδικήσουν μέρος από την πίτα των άνω των 80 δις.ευρώ που είναι τα προβληματικά δάνεια του συστήματος.

    Πρόκειται για δέκα σχήματα, που είτε έχουν έρθει από το εξωτερικό, είτε για εταιρείες, που «στήθηκαν» με συνεργασία Eλλήνων και ξένων προκειμένου να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο που τους δίνει δυνατότητες να διαχειριστούν δάνεια, ακόμη και να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες που πιέζονται από προβληματικές χορηγήσεις και να γίνουν οι ίδιες δανειστές τους.

    Οι πληροφορίες λένε ότι ορισμένα από τα funds αυτά θα διεκδικήσουν άδεια αγοράς δανείων και αναμένουν απλώς να διαμορφωθεί ένα πιο «ικανοποιητικό» για τα ίδια περιβάλλον, που θα πιέσει τις τράπεζες να πωλήσουν έστω και σε χαμηλές τιμές προκειμένου να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

    Ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει σε παράταση της εξαίρεσης από την πώληση για ορισμένες κατηγορίες δανείων, κρατώντας επί του παρόντος μια ακόμη κόκκινη γραμμή, Θεσμοί αλλά και Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ώστε να λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και πιο αποτελεσματικά.

    Στελέχη των εταιρειών διαχείρισης αναμένουν ότι περί τα τέλη του μήνα θα έχει εκδοθεί η σχετική Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ που θα αποσαφηνίζει ορισμένα στοιχεία για το πλαίσιο, τα οποία ο νόμος έχει αφήσει ανοικτά και ως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις, οι οποίοι θα απαντώνται από την ΤτΕ εντός 20 ημερών ώστε μέσα στον Απρίλιο η αγορά θα έχει αρχίσει να λειτουργεί.

    Τα επιτελεία των εταιρειών ετοιμάζονται τις τελευταίες εβδομάδες πυρετωδώς και στρατολογούν έλληνες, γνωστά στελέχη του χρηματοπιστωτικού χώρου, οι οποίοι μεταπηδούν από τις τράπεζες σε ένα τομέα που αναμένει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. H στελέχωση των funds μπορεί μάλιστα να προκαλέσει εκπλήξεις λόγω του μεγέθους ονομάτων που θα συμμετάσχουν στα τελικά σχήματα.

    Κρίσιμο σημείο των φακέλων που θα υποβληθούν στην ΤτΕ είναι το αναλυτικό business plan αλλά και το μετοχολόγιο που πηγαίνει πίσω ως τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις εταιρείες.

    Η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας είναι ότι πίσω από νομικές οντότητες ενδέχεται να επιδιώξουν να «κρυφτούν» άλλες επιδιώξεις, είτε γιατί ορισμένοι έχουν βάλει στο μάτι συγκεκριμένες εταιρείες και κλάδους επιχειρώντας να αλλοιώσουν την αγορά είτε γιατί ορισμένοι επιχειρηματίες θα βρουν την ευκαιρία να πάρουν πίσω τις επιχειρήσεις τους φθηνά και πίσω από την πόρτα. Για τον λόγο αυτό, η εποπτεία εταιρειών και funds θα είναι αυστηρή και θα γίνεται διαρκώς.

    Το στοκ των επισφαλών δανείων ανέρχεται σε 100 δισ.ευρώ αλλά περίπου 80 δισ.ευρώ είναι σε επίσημη καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και για αυτά θα είναι δυνατή η ανάθεση της διαχείρισης.



    ΣΧΟΛΙΑ