• Business

    ΔΕΗ: Τι αλλάζουν οι ξαφνικές εκλογές – Κίνδυνος για την Πτολεμαΐδα 5

    Πτολεμαΐδα 5


    Ακριβά μπορεί να κοστίσουν στη ΔΕΗ οι ξαφνικές εκλογές, αφού  έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία η ΔΕΗ έπρεπε να προχωρεί και να ολοκληρώσει σημαντικές εκκρεμότητες.

    Ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά πήρε παράταση μέχρι τις 15/7 και για πολλούς είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Σε σχετική ερώτηση του mononews στον κ. Κωστή Χατζηδάκη για το αν θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά είπε “δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτή τη στιγμή”, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει εντελώς διαφορετικά το θέμα της αποεπένδυσης από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

    Η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα είναι η εξασφάλιση των ζωτικών ΑΔΙ, για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, που σε πάνω από ένα χρόνο θα μπει σε εμπορική λειτουργία. Αν όμως δεν υπάρξει καλός συντονισμός μεταξύ των επιτελείων της νέας κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ, η μονάδα κινδυνεύει να μην είναι βιώσιμη, καθώς το κρίσιμο νομοσχέδιο που θα άνοιγε το δρόμο  για να μπορέσει να εισπράξει η εταιρεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων -ΑΔΙ της νέας της μονάδας στην Πτολεμαΐδα, δεν προλαβαίνει πια να ψηφιστεί.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο που  θα θέσπιζε Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, απαραίτητο βήμα στο Γολγοθά για να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις των ΑΔΙ -που αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας της νέας λιγνιτικής μονάδας.

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι απαραίτητο, μετά τον νέο Κανονισμό  για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που δημοσιεύτηκε  πριν λίγες ημέρες, ο οποίος θέτει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την ένταξη λιγνιτικών μονάδων στους μηχανισμούς ΑΔΙ.

    Ο Κανονισμός προβλέπει ότι αποκλείονται από τα ΑΔΙ οι μονάδες που δεν θα έχουν μπει σε εμπορική λειτουργία πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, και η μονάδα της Πτολεμαΐδας σίγουρα δεν θα έχει μπει σε εμπορική λειτουργία, τόσο σύντομα.

    Ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κανονισμού ορίζεται η εικοστή μέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το παραθυράκι του Κανονισμού και ο κίνδυνος

    Ο νέος Κανονισμός δίνει ωστόσο τη δυνατότητα στη νέα μονάδα της ΔΕΗ για να περιληφθεί στα ΑΔΙ,   αν πρώτον η χώρα  έχει θεσπίσει Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος μέχρι την έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού -τον Ιούλιο- και δεύτερον αν έχει υπογράψει σύμβαση με τη μονάδα μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Γι αυτό και στα σχέδια του ΥΠΕΝ ήταν να προχωρήσει άμεσα σε νόμο που θεσπίζει το Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος ακόμη και  χωρίς να υπάρχει έγκριση του τελικού σχεδίου από την Κομισιόν, προκειμένου να καλύπτονται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού και να μην χαθούν τα ΑΔΙ.

     Ωστόσο σήμερα, με τις εκλογές να γίνονται στις 7/7 /2019, οι πιθανότητες να γίνουν όλα εγκαίρως από τα νέα επιτελεία είναι μικρές και αντίστοιχα μεγάλος ο κίνδυνος η νέα μονάδα της ΔΕΗ που κόστισε πάνω από 1 δισ. στην εταιρεία, τελικά να μην είναι βιώσιμη. Όταν το 2014 αποφασίστηκε η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5, αντί να στηριχθεί, συμφωνήθηκε να μην πάρει δωρεάν πιστοποιητικά CO2 και σήμερα, λόγω αυτής της παράβλεψης και της συγκυρίας ο κίνδυνος για τη νέα επένδυση της ΔΕΗ είναι μεγάλος.

    Η Πτολεμαΐδα 5

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη  λιγνιτική  μονάδα των Βαλκανίων  και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με μικτή ηλεκτρική ισχύ  660 MW el  και  υψηλό   βαθμό απόδοσης, με καύσιμο τον κονιοποιημένο εγχώριο λιγνίτη.

    Σύμφωνα με  την  πορεία εξέλιξης του έργου, η νέα μονάδα αναμένεται να παραδοθεί  μεταξύ του τέλους του 2020 και των αρχών του 2021 και  στην κορύφωση  των εργασιών – την Άνοιξη και το καλοκαίρι του 2019- υπολογίζεται ότι θα απασχολούνται σε αυτήν 2000 άτομα.

    Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,4 δισ. ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Α.Ε  και  η  νέα μονάδα κατασκευάζεται  εντός του παλαιού ορυχείου του Κομάνου, 8 περίπου χιλιόμετρα από την  πόλη της Πτολεμαΐδας.



    ΣΧΟΛΙΑ