• Business

    ΔΕΗ: Σημασία έχουν τα θεμελιώδη-Η πτώση της μετοχής και το αμερικάνικο fund που πουλάει

    ΔΕΗ - Γιώργος Στάσσης

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης


    Η πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ είναι συγκυριακή, ανέφεραν χθες πηγές της  εταιρείας, σημειώνοντας ότι προκλήθηκε από αμερικάνικο fund που μείωσε, με μεγάλα πακέτα μετοχών, τις θέσεις του στη μετοχή της   καθώς είχε ήδη εξασφαλίσει σημαντικές υπεραξίες.

    Αν και η ενεργειακή κρίση, δημιουργεί μια τάση αβεβαιότητας στους επενδυτές, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διοίκηση της εταιρείας δεν ανησυχεί καθώς τόσο το 2021 πιάστηκαν οι στόχοι των 800 εκατ. ευρώ EBITDA, ενώ το 2022 αναμένεται ότι θα είναι καλύτερο. “Το σημαντικό είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας”, τονίστηκε, “όσο αυτά είναι καλά όπως και να συμπεριφερθεί πρόσκαιρα η μετοχή στο τέλος θα κινηθεί ανοδικά”.

    Στρατηγική hedging

    Στην Ελλάδα η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, κάνει την εταιρεία να καταφεύγει σε hedging στις τιμές της ενέργειας στις ξένες αγορές, ενώ κάνει hedging και στις τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων. Η στρατηγική αυτή εξασφαλίζει στην εταιρεία υγιή περιθώρια ανεξαρτήτως διακυμάνσεων.

    Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ρύπων και του φυσικού αερίου, δε μειώνουν επομένως τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας, ενώ όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά, “το μόνο που μας απασχολεί είναι η επίπτωση της αύξησης των τιμών στον τελικό καταναλωτή”.  Σημειώνεται ότι όσο μετακυλύονται στις τιμές ενέργειας οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ρύπους δεν πλήττεται η κερδοφορία της εταιρείας.

    Όμως οι αυξημένες τιμές των τιμολογίων, προβληματίζουν τη διοίκηση καθώς ο κόσμος υποφέρει με το αυξημένο κόστος. “Σε μια αγορά που ο τελικός πελάτης υποφέρει, είναι πρόβλημα συνολικά για την αγορά και κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο. Είναι ένα πρόβλημα που οπωσδήποτε πρέπει να ξεπεραστεί και πρέπει να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση”, τονίστηκε.

    Το 2022 καλύτερο από το 2021

    “Το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τη ΔΕΗ από το 2021, καθώς η εταιρεία έχει καλύτερα προετοιμαστεί και κάνοντας συνεχώς hedging ελέγχει την επίπτωση στα κόστη της”, ανέφερε η ίδια πηγή.

    Εκτιμά ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών δε θα συνεχιστούν και αναμένει ότι από το 2023 οι τιμές ενέργειας θα επιστρέψουν στα επίπεδα των 60-70 ευρώ όπως ήταν το 2019. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά, αναφέρουν πηγές,  ότι αν δε συμβεί κάτι έκτακτα αρνητικό, ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τους καταναλωτές και ότι πλέον θα αποκλιμακωθούν οι τιμές ενώ υπάρχει πλέον υπάρχει και η επιδότηση.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο έντασης στην Ουκρανία, η εκτίμηση είναι ότι ακόμη και αν συμβεί,  θα προκαλέσει πρόσκαιρη αναταραχή και όχι μακροπρόθεσμη.

    Το καλοκαίρι η πιλοτική λειτουργία στην Πτολεμαΐδα 5

    Σε λίγους μήνες, σημειώθηκε,  ξεκινά η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5, την πιλοτική λειτουργία της, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να μπει σε κανονική λειτουργία. Όσον αφορά τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αναλυτική μελέτη που θα δώσει όλα τα δεδομένα για να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα μετασχηματιστεί σε μονάδα φυσικού αερίου γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος, με δεδομένο ότι οι τιμές ενέργειας δεν μπορούν να παραμείνουν στα 200 ευρώ/MWh.

    Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε,  ότι αν οι τιμές ενέργειας βρεθούν στα 60-70 ευρώ/ MWh και οι τιμές ρύπων είναι στα 90 ευρώ/MWh η λιγνιτική μονάδα δε θα είναι βιώσιμη. Δεν είναι όμως βιώσιμες οι τιμές της χονδρεμπορικής στα 200 ευρώ/MWh και είναι μια περίοδος που πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

    Υπό έλεγχο τα ληξιπρόθεσμα

    Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα, τονίστηκε ότι έχουν μειωθεί τα παλιά  και έχουν αυξηθεί λίγο τα νέα. Όμως, τα νέα ληξιπρόθεσμα δεν τρομάζουν τη διοίκηση, γιατί θεωρείται αναμενόμενο, να δημιουργούνται στη σημερινή συγκυρία όπως και ότι θα ρυθμιστούν στο επόμενο διάστημα. Μεγαλύτερη δυσκολία, σημειώθηκε, έχουν οι επαγγελματικοί πελάτες, κυρίως στη μέση τάση.

    Όσον αφορά το νέο  taxonomy, με τους όρους που έχει θέσει,  αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης και δυσκολεύει τις επενδύσεις παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, σημειώνουν πηγές της ΔΕΗ, όμως είναι και αναγκαίο γιατί πρέπει να πιέσει την αγορά να πάει σε καινούριες λύσεις.

    Επίσης, σημείωσε η ίδια πηγή, όσον αφορά τα σχέδια νέων εξαγορών, η διοίκηση συνεχίζει το scouting στα Βαλκάνια, όμως δεν είναι έτοιμη ακόμη να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά. Όλη αυτή τη χρονιά θα βλέπει τι ευκαιρίες υπάρχουν και στο τέλος του έτους θα κάνει κάποια κίνηση.



    ΣΧΟΛΙΑ