• Business

    ΔΕΗ-ΙΝΚΑ: Θα απαγορευτούν οι αποκοπές ρεύματος; Σήμερα η απόφαση για την προσωρινή διαταγή

    Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας - Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ

    Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας – Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ


    Για την προστασία των καταναλωτών από τις αποκοπές ρεύματος γίνεται η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ ΔΕΗ και ΙΝΚΑ, αφού η συλλογική αγωγή για το αν η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράνομη αναβλήθηκε για τις 6 Ιουλίου.

    Η αναβολή δόθηκε στις συλλογικές αγωγές και τα ασφαλιστικά μέτρα,  εν όψει της ακρόασης στις 14 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο για το αν θα συζητηθούν οι αγωγές σε πιλοτική δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Ωστόσο, χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ξεκίνησε η συζήτηση για την προσωρινή διαταγή και σήμερα αναμένεται η συνέχεια της συζήτησης, για την προσωρινή διαταγή για απαγόρευσης αποκοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ, στους καταναλωτές των οικιακών τιμολογίων Γ1 και Γ1Ν που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την εκδίκαση των συλλογικών αγωγών των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, στις 6 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία αποφασίστηκε να συζητηθούν η αγωγή και τα ασφαλιστικά.

     Χθες εξετάστηκαν οι μάρτυρες των δύο πλευρών, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο και τη βλάβη που μπορεί να προκύψει για τους καταναλωτές αν δε δοθεί η προσωρινή διαταγή από τη μια και τον κίνδυνο και τη βλάβη που μπορεί να προκύψει για τη ΔΕΗ αν δοθεί η προσωρινή διαταγή από την άλλη. Το δικαστήριο σήμερα θα μετρήσει τον κίνδυνο και τη βλάβη για κάθε πλευρά και θα αποφασίσει αν πρέπει να προστατέψει τους καταναλωτές μέχρι τις 6 Ιουλίου, ή τη ΔΕΗ.

    Ποιος είναι ο κίνδυνος και η βλάβη για τη ΔΕΗ

    Οι δικηγόροι της ΔΕΗ υποστήριξαν ότι οι καταναλωτές επιδοτούνται για το μεγαλύτερο μέρος της ρήτρας, ότι οι ευάλωτες ομάδες μπορούν να μπουν στο κοινωνικό τιμολόγιο, ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους χρειάζονται μηχανική υποστήριξη και ότι για όσους κόβεται το ρεύμα υπάρχει η καθολική υπηρεσία. Τόνισαν τον κίνδυνο δημιουργίας domino effect αν δεν πληρώνεται η ρήτρα, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και επηρεάζοντας σημαντικά την οικονομικά της εταιρείας.

    Επίσης, εξετάζοντας ως μάρτυρα την κυρία Ευμορφία Μανιάτη από της Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ, αναφέρθηκαν οι συνέπειες για τη ΔΕΗ από μια προσωρινή διαταγή, τονίζοντας τον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και το πρόβλημα που θα δημιουργούσε σε μια εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου όπως η ΔΕΗ.

    Η βλάβη της ΔΕΗ αν δεν πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, σημείωσε ότι η εταιρεία δε θα μπορεί να εισπράξει το κόστος της ενέργειας το οποίο έχει ήδη καταβάλει. Σημείωσε ότι πέρα από τη βλάβη στη ΔΕΗ αν απαγορευτούν οι διακοπές για τη μη καταβολή της ρήτρας, θα υπήρχε και βλάβη ευρύτερα στην αγορά ενέργειας.

    Επίσης, η μάρτυρας σημείωσε ότι οι καλύψεις μέσω επιδοτήσεων καλύπτουν τη ρήτρα και επομένως δεν μπορεί να πληρώνεται από τους καταναλωτές.

    Ποιος είναι ο κίνδυνος για τους καταναλωτές

    Μάρτυρας υπέρ των εναγόντων ήταν ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος είπε ότι υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ στηρίζει τη συλλογική αγωγή: “Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που παίρνουν εντολή να κόψουν το ρεύμα προπηλακίζονται  και όσοι εργάζονται στα γκισέ δεν μπορούν να εξηγήσουν στους ωρυόμενους καταναλωτές τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.  Το ρεύμα κόβεται και στα κοινωνικά τιμολόγια και δεν κόβεται μόνο σε όσους έχουν μηχανική υποστήριξη αν  είναι στο όνομα τους το ρεύμα. Δεν περίμενα τέτοια αναλγησία από τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας. Είναι αστείο να συζητάνε για εν δυνάμει ζημιά της ΔΕΗ που κάνει τζίρο 5.5 δισ. και έχει περισσότερους από 5,5 εκατ. πελάτες”.

    “Τα αιτήματα διακανονισμού έχουν αυξηθεί πάνω από 70% από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο διακανονισμός δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όταν έρχεται ένας επόμενος μεγάλος λογαριασμός”, σημείωσε.

    Επίσης, τόνισε ότι “αυξάνονται οι διακοπές ρεύματος γιατί πέφτουν και οι διακανονισμοί και είπε ότι την ημέρα γίνονται 1200 διακοπές ρεύματος, σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες 500 στην Αθήνα και 300 από τη ΔΕΗ.  Από τη στιγμή που κόβεται το ρεύμα σε έναν καταναλωτή μέχρι να μπει στην καθολική υπηρεσία μπορεί να μείνει χωρίς ρεύμα 10 ημέρες. Και στην καθολική υπηρεσία η τιμολόγηση είναι υψηλότερη και από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ αν πάλι δεν πληρώνει, κόβεται και δεν μπορεί να ξαναπάρει ρεύμα με το ίδιο ΑΦΜ”, όπως εξήγησε.

    Επίσης, είπε ότι η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ ήταν δική της επιλογή και όχι υποχρέωση που της επέβαλε η ΡΑΕ. “Στις 3/2 είχαμε επισκεφθεί τη ΡΑΕ και τότε ο κ. Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ μας είπε ότι δεν επέβαλε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ”, σημείωσε.

    Το αίτημα της ΔΕΗ  γι’ αναβολή της εκδίκασης των προσφυγών εν όψει της απόφασης για τη διεξαγωγή πιλοτικής δικής στις 14 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο έγινε δεκτό.



    ΣΧΟΛΙΑ