• Business

    ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, Copelouzos: Επιθετικά σχέδια ανάπτυξης για την επόμενη μέρα στην ενεργειακή αγορά

    Κώστας Σιφναίος, Αντιπρόεδρος Gastrade, Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος ΔΕΗ, Ντίνος Μπενρουμπή Διευθύνων Σύμβουλος Protergia, Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Σε ένα νέο περιβάλλον κινείται πλέον ολοταχώς η εγχώρια ενεργειακή αγορά και οι επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos και Copelouzos εμφανίστηκαν χθες στο Delphi Forum έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία και με ισχυρά αντανακλαστικά να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις για να κυριαρχήσουν στην ενεργειακή  αγορά του μέλλοντος, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

    Η ενεργειακή μετάβαση και η ανάγκη παραγωγής πράσινης ενέργειας αποτελεί πλέον κοινό τόπο για κάθε ενεργειακή εταιρεία, όπως και η προετοιμασία για τη δραστηριοποίηση στους τομείς των νέων καινοτόμων ΑΠΕ.

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Μερίδιο 20% στις ΑΠΕ το 2024

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ προχωρά το δυναμικό της πλάνο απολιγνιτοποίησης και επέκτασης στις ΑΠΕ, τόσο  κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες και επενδύοντας στις ΑΠΕ προκειμένου το μερίδιο στην αγορά να αυξηθεί από 2% στο 20% ως το 2024. “Πρέπει να επωφεληθούμε ότι σήμερα κάθε νέα μεγαβατώρα ΑΠΕ είναι πιο φθηνή από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, διαθέτουμε διεθνείς συνεργασίες για να μεγαλώσουμε πολύ τις επενδύσεις μας”, σχολίασε.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ως το 2023 ο στόχος της ΔΕΗ είναι εγκαταστάσεις ΑΠΕ 1,5 γιγαβάτ από μια δεξαμενή συνολική πάνω από 7 γιγαβάτ. Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση των φ/β στην Πτολεμαΐδα με 230 μεγαβάτ και στη Μεγαλόπολη προχωρά ο διαγωνισμός για 50 μεγαβάτ φ/β.

    Ντίνος Μπενρουμπή (Protergia-Mytilineos): Συνεργασία με διεθνή εταιρεία στα υπεράκτια αιολικά

    Σε συνεργασία με διεθνή εταιρεία, οι διαπραγματεύσεις με την οποία   είναι σε προχωρημένο σημείο πρόκειται να αναπτυχθεί ο όμιλος Mytilineos στα υπεράκτια αιολικά.

    Αυτό είπε ο  Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia, τονίζοντας ότι ο νέος στόχος της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων κατά 55% στην Ε.Ε. ως το 2030 και η αύξηση της τιμή των ρύπων στα 52 ευρώ/τόνος αλλάζουν τα δεδομένα.

    Ο όμιλος Μυτιληναίου, όπως είπε δείχνει ενδιαφέρον για το σύνολο των εξελίξεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο. Την ίδια στιγμή, η νέα μονάδα φυσικού αερίου είναι σχεδόν έτοιμη και ο όμιλος βασίζεται στη δημιουργία του μηχανισμού ισχύος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά μέσα στην αγορά. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τη σημασία της νέας μονάδας για να μπορέσει η ΔΕΗ   στο 2022 και 2023 να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες όπως προγραμματίζει, αλλά και για να γίνει εφικτή η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

    Στα σχέδια της εταιρείας  είναι να προχωρήσει σε επιπλέον 300 MW αιολικών που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, αλλά και στα 1500 MW φ/β που αποκτήθηκαν πρόσφατα με εξαγορές και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα ως το 2022.

    Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για 1000 μεγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας με 20 έργα των 50 μεγαβάτ με αποθήκευση μιας ώρας για συγκεκριμένους σκοπούς. Προκειμένου να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Σε ότι αφορά το target model, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι ξεκίνησε βεβιασμένα και ότι η αγορά επόμενης ημέρας δεν είναι σωστά δομημένη, ενώ χρειάζεται ένας μηχανισμός επιτήρησης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά εξισορρόπησης είχε σκαμπανεβάσματα και έχει ισορροπήσει πλήρως πλέον, πράγμα που θα γινόταν και χωρίς τη ρύθμιση που προωθήθηκε από τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ.

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Το πετρέλαιο και το αέριο πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης

    “Το πετρέλαιο και το αέριο πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης”, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ τόνισε ότι όλοι «πρέπει να ισορροπήσουμε τους στόχους μας με την πραγματικότητα». Είπε επίσης ότι τα ΕΛΠΕ είναι και οι ίδιοι καταναλωτές ενέργειας και «αν καταφέρουμε να μειώσουμε λίγο τις ανάγκες, η διαφορά θα είναι σημαντική».

    Τόνισε επίσης ότι η διοίκηση της εταιρείας  θα επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση, τόνισε ότι «το ψηφιακό δεν αφορά τον εξοπλισμό, αλλά την κουλτούρα» μίας εταιρείας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν αφορά μόνο την αύξηση των εσόδων, αλλά τη βελτίωση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας κ.ά. γι’ αυτό και είναι από τα βασικά σημεία της στρατηγικής μας».

     Οι νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «αλλάζουν τον κόσμο με τρόπο που δεν περιμέναμε στο παρελθόν»  είπε και τόνισε ότι πολλοί βλέπουν την ενέργεια μόνο όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όμως είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

    Μιλώντας για την επόμενη μέρα των Ελληνικών Πετρελαίων σε ένα κόσμο που απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα  σημείωσε: «η μείωση των ρύπων θα μας βοηθήσει να γίνουμε μέρος της λύσης», ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στην πανδημία τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που έγινε την περασμένη χρονιά. «Χρειάστηκε να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας, να διασφαλίσουμε την υγεία των υπαλλήλων μας και ταυτόχρονα την επάρκεια ενέργειας της χώρας», είπε ο κ. Σιάμισιης αποκαλύπτοντας ότι τα ΕΛΠΕ – όπως και όλες οι εταιρείες του κλάδου – αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην παροχή πρώτων υλών και στην παραγωγή, λόγω της πανδημίας.

    Κώστας Σιφναίος και Ανδρέας Διαμαντόπουλος (Copelouzos Group):  Επενδυτική απόφαση για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας  – Επενδύσεις σε καινοτόμες ΑΠΕ

    Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους προμηθευτές της Gastrade για την προμήθεια της πλωτής μονάδας αλλά και για τις απαιτούμενες σταθερές εγκαταστάσεις, σημείωσε σήμερα μιλώντας στο Delphi Forum ο κ. Κώστας Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Project Dorector της Gastrade.

    Σχετικά με άλλες επενδύσεις στην περιοχή, τόνισε ότι γίνονται και σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στη Θράκη θωρακίζουν την εθνική ασφάλεια στη χώρα.

    Ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει ένα ευρύ  επενδυτικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το ενεργειακό φάσμα με φυσικό αέριο, υδρογόνο και τις καινοτόμες ΑΠΕ τόνισε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, Ανδρέας Διαμαντόπουλος.

    Όπως είπε χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που σχεδιάζει ο όμιλος στην Αλεξανδρούπολη έχει λάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και γίνεται βελτιστοποίηση του σχεδιασμού με βάση τις υφιστάμενες τεχνολογίες και τα καλύτερα μοντέλα από τους κατασκευαστές. Η εταιρεία αναμένει μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει το πλαίσιο για την αμοιβή ισχύος και το σχέδιο είναι η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης μέσα στον Ιούνιο ή Ιούλιο.

    Στον τομέα των ΑΠΕ, υπενθύμισε ο όμιλος έχει κατασκευάσει 500 MW, ενώ αυτή τη στιγμή σχεδιάζει 2.000 MW αιολικά μαζί με ένα υπεράκτιο αιολικό στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει 200 MW φ/β ενώ έχει και σχέδια στην παραγωγή πράσινου και γαλάζιου υδρογόνου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News  για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ