• Business

    ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση εν μέσω αντιδράσεων για τις λιγνιτικές μονάδες

    • NewsRoom
    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί των κεντρικών της γραφείων της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά της προηγούμενης συνεδρίασης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

    Το ΔΣ αναμένεται να σημάνει την έναρξη στη διαδικασία της δημοσίευσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες λαμβάνοντας παράλληλα έξι αναγκαίες αποφάσεις για την προετοιμασία της πώλησης. Την διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και την ομαλή συνέχεια στη διαδικασία υπογράμμισε άλλωστε και την Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Γιώργος Σταθάκης.

    Οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το ΔΣ της ΔΕΗ είναι οι εξής:

    Τα διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τα σχέδια απόσχισης των μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης και των ορυχείων για την τροφοφοδοσία τους που θα τεθούν προς πώληση. Τα προς έγκριση σχέδια απόσχισης των δυο κλάδων περιλαμβάνουν τη μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα, την άδεια για κατασκευή της Μελίτη ΙΙ και τα δικαιώματα στα ορυχεία που τις τροφοδοτούν και τον δεύτερο τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, μαζί με τα δικαιώματα στα ορυχεία καθώς επίσης και την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 26 Ιουνίου για την επικύρωση της όλης διαδικασίας.

    Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τετάρτης της 23ης Μαίου σηματοδοτεί πέρα από την έναρξη στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και την έναρξη μιας νέας εποχής για τη ΔΕΗ αφού η εταιρία αποχωρίζεται μέρος των περιουσιακών της στοιχείων και συγκεκριμένα του πλέον δυναμικού της κομματιού αυτής.

    Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων με αποτέλεσμα η ΓΕΝΟΠ να αναζητεί και πάλι τρόπο προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά μέθοδο ώστε να παρεμποδίσει την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

    Την Τετάρτη θα υποβληθούν επίσης τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΓΕΜΗ και στις 26 Μαίου θα δημοσιευθούν στο ΓΕΜΗ οι όροι της απόσχισης.

    Μέχρι τις 26 Ιουνίου θα μπορούν οι πιστωτές της εταιρίας να εκφράσουν πιθανές αντιρρήσεις σε σχέση με την απόσχιση των μονάδων, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα έχει οριστικοποιηθεί και η συμφωνία με τις πιστώτριες Τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων.

    Η έγκριση της σύστασης των δύο νέων εταιριών από το ΓΕΜΗ αναμένεται στις 30 Ιουνίου και αμέσως μετά η δημοσίευση της προκήρυξης για την έναρξη των δύο διαγωνισμών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το σχέδιο Σταθάκη για διάσπαση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-Τι γίνεται με ΔΕΗ και ΑΠΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΑ: Με στήριξη από ΔΕΗ και ΟΠΑΠ έσπασε το πενταήμερο πτωτικό σερί – Στο +5,38% έκλεισε η MIG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΤΑ: «Πλήρωσαν» στη ΔΕΗ 25,5 εκατ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ