• Business

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη γεωθερμία- Υπογραφή σύμβασης με Ηλέκτωρ

    Κωνσταντίνος Μαύρος ΔΕΗΑΝ

    Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση για την ανάπτυξη της γεωθερμίας, αφορά τις περιοχές Μήλο-Κίμωλο, Λέσβο, Μέθανα και Νίσυρο, ο προϋπολογισμός των ερευνών για τις τέσσερεις περιοχές ανέρχεται σε 70.000.000 € και το κόστος εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής σε 50.000.000 €.

    Η γεωθερμία είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ισχύος βάσης καθώς είναι διαθέσιμη 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο, χωρίς να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

    Ειδικότερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία, στις περιοχές που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ έχει μισθώσει το δικαίωμα έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού εθνικού ενδιαφέροντος (>90ο C).

    Η συνεργασία θα υλοποιηθεί μέσω της κοινής θυγατρικής «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ» (51% ΗΛΕΚΤΩΡ, 49% ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και η σύμβαση θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ θα ολοκληρώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και χαρακτηρισμό του γεωθερμικού δυναμικού στις εν λόγω περιοχές, με χρηματοδότηση από τη «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ», η οποία έχει σκοπό να αναπτύξει την επόμενη πενταετία γεωθερμικούς σταθμούς ισχύος 5 MW σε κάθε μια από τις περιοχές (Μήλος-Κίμωλος, Λέσβος, Μέθανα και Νίσυρος), εφόσον εντοπιστεί το κατάλληλο γεωθερμικό δυναμικό.

    Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έχει τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας σε εκδήλωση για την πράσινη ανάπτυξη.

    Όπως είπε η εταιρεία αναπτύσσει και τα 5 είδη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ηλιακή, αιολική, γεωθερμία-βιομάζα και Υδροηλεκτρικά και Αντλησιοταμίευση ενώ η μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ που θα έχει σε λίγα χρόνια θα επιτρέψει και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

    Τα off shore αιολικά πάρκα είναι στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας και όπως εξήγησε ο κ. Μαύρος θα γίνουν σε συγκεκριμένες ταυτοποιημένες και ασφαλείς περιοχές του Αιγαίου όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ αποδοτικά πάρκα.

    Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι συνολικά να καλύψει με δικά της έργα το 50% των νεών 9  GW  ΑΠΕ που θα προστεθούν στα σημερινά 7 GW που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News  για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ