• Business

    Δε θα μείνει μπλοκάκι για μπλοκάκι: Τρέχουν όλοι να γλιτώσουν τα χαράτσια

    ΕΦΚΑ


    Μπλοκάκι τέλος: Όλο και περισσότεροι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ανενεργά μπλοκάκια που τρέχουν να τα κλείσουν πριν την 31η Ιανουαρίου (μέχρι την ημερομηνία αυτή μπορούν να το κάνουν χωρίς χρέωση), ώστε να γλιτώσουν από τις επιβαρυντικές νέες διατάξεις που θα τους… στοίχιζαν πολύ ακριβά.

    Οι χιλιάδες αυτοί ελεύθεροι επαγγελματίες διατηρούσαν ανοιχτά μέχρι τώρα τα μπλοκάκια τους, πληρώνοντας κανονικά το τέλος επιτηδεύματος παρότι δεν είχαν εισόδημα από αυτά, με την ελπίδα ότι θα έβρισκαν κάποια δουλειά. Όμως όχι μόνο δε βρήκαν δουλειά, αλλά πλέον με το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κλείσουν τα μπλοκάκια τους. Μάλιστα, είναι τέτοιο το “κύμα” διακοπών εργασιών, που δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για όσους θέλουν να κλείσουν εγκαίρως τα μπλοκάκια τους, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο να επικρατήσει το αδιαχώρητο στις εφορίες τις τελευταίες μέρες του μήνα.

    Όχι πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα βέβαια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς οι φετινές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν τεράστιο “πονοκέφαλο” σε όσους έχουν ενεργά μπλοκάκια, ενώ ακόμα πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση η μεταφορά των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από το 2016, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν φέτος σε 12 δόσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα “ραβασάκια” του ΕΦΚΑ που θα λάβουν σύντομα δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι “φουσκωμένα” με τα χρέη του 2016, ενώ ούτε και οι αγρότες θα μείνουν ανεπηρέαστοι, καθώς οι εισφορές του α’ εξαμήνου 2016 που καλούνται να πληρώσουν είναι αυξημένες ως και κατά 15% σε σχέση με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2015.

    Βέβαια, δε θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι όλα αυτά δεν θα φέρουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ, αλλά λιγότερα: το τέλος επιτηδεύματος που θα χαθεί από τα χιλιάδες μπλοκάκια που κλείνουν, οι ασφαλιστικές εισφορές που πολλοί ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν, γιατί απλά δεν μπορούν να τις αντέξουν, αντί να κλείσουν “τρύπες” αναπόφευκτα θα φτάσουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερες, με δραματικά αποτελέσματα για το ήδη προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωταθλήτρια στην τιμή της βενζίνης η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια τρύπα στο νερό: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Πώς έχασε σχεδόν 25.000 πελάτες σε δύο μήνες και γιατί τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ λένε τη μισή αλήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ