Το Airports for Innovation (Α4Ι) – δίκτυο παγκόσμιων αεροδρομίων, ανακοινώνει τις νικήτριες εταιρείες startups στον πρώτο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας παγκοσμίως, για startups από όλο τον κόσμο.

· 292 προτάσεις κατατέθηκαν από 283 διαφορετικές startups στην παγκόσμια ανοικτή πρόσκληση που διήρκεσε από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου 2024.

1

· Επιλέχθηκαν 25 φιναλίστ, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους κατά τη διάρκεια των Pitch Days που πραγματοποιήθηκαν στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2025.

· Το A4I ανακοινώνει τις νικήτριες startups, οι οποίες θα δοκιμάσουν τις λύσεις τους σε πραγματικό αεροπορικό περιβάλλον σε διεθνή αεροδρόμια τους προσεχείς μήνες.

Για πρώτη φορά στον αεροπορικό κλάδο, δέκα κορυφαίοι διεθνείς φορείς διαχείρισης αεροδρομίων ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αεροδρόμια για την Καινοτομία – Airports for Innovation (A4I), με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνολογικών πρωτοβουλιών και ψηφιακών λύσεων και στόχο τον επαναπροσδιορισμό και τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών με μια πιο βιώσιμη και καινοτόμο προσέγγιση.

Οι δέκα εταιρείες που ηγούνται της πρωτοβουλίας A4I είναι: Τα αεροδρόμια της Ρώμης, τα Ισπανικά αεροδρόμια (ΑΕΝΑ), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το αεροδρόμιο της Νίκαιας Côte d’Azur, το αεροδρόμιο του Ντάλας Φορτ Γουόρθ, το Διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ, το αεροδρόμιο του Μονάχου, το Διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB), τα αεροδρόμια του Ομάν και το αεροδρόμιο Ναρίτα,

Η πρώτη δράση του A4I ήταν η προκήρυξη μιας κοινής πρόσκλησης προς εταιρείες startups, η οποία διήρκεσε από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου 2024. Στόχος ήταν ο εντοπισμός νέων, καινοτόμων λύσεων που θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και να υλοποιηθούν σε διεθνή αεροδρόμια, και να αποτελέσουν πρότυπες λύσεις για ολόκληρο τον κλάδο.

Η πρόσκληση ήταν ανοικτή σε startups από ολόκληρο τον κόσμο, με προτάσεις που προσέφεραν καινοτόμες λύσεις σε μία από τις παρακάτω τέσσερις προκλήσεις:

Πρόκληση 1: Απρόσκοπτη Ταξιδιωτική Εμπειρία: Δημιουργία μιας ομαλής ταξιδιωτικής εμπειρίας, με αποτελεσματικές υπηρεσίες και επίκεντρο τον επιβάτη περιλαμβάνοντας όλα τα στάδια, από την κράτηση πτήσης μέχρι και την άφιξη στον τελικό προορισμό.

Πρόκληση 2: Βιώσιμη Αεροπορία: καινοτόμες λύσεις που θα καθιστούν τα αεροδρόμια ακόμη πιο βιώσιμα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και προετοιμάζοντάς τα για τη μετάβαση στην Net Zero εποχή.

Πρόκληση 3: Έξυπνες Αποσκευές: Ανάπτυξη λύσεων που αφορούν στη διαχείριση των αποσκευών οι οποίες δεν περιορίζονται απλά σε τεχνολογικές βελτιώσεις, αλλά στοχεύουν στην ευκολία των ταξιδιωτών, στην ασφάλεια και στην βιωσιμότητα..

Πρόκληση 4: Αεροδρόμια με Τεχνητή Νοημοσύνη: Αξιοποίηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης για την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, της εμπειρίας των επιβατών και της συνολικής διαχείρισης των αεροδρομίων.

Η ανταπόκριση του παγκόσμιου οικοσυστήματος των startups ήταν εντυπωσιακή: 292 εμπνευσμένες προτάσεις υποβλήθηκαν από 283 startups από 36 διαφορετικές χώρες.

Όλες οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν διεξοδικά και επιλέχθηκαν οι 25 πιο υποσχόμενες startups ως φιναλίστ, οι οποίες παρουσίασαν τις λύσεις τους στα μέλη του A4I κατά τη διάρκεια των Pitch Days στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2025.

Οι νικήτριες startups του πρώτου ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού καινοτομίας, θα υλοποιήσουν πιλοτικά τις προτάσεις τους στους επόμενους μήνες, στα αεροδρόμια που τις επέλεξαν.

Οι πιλοτικές εφαρμογές θα παρέχουν πολύτιμες μετρήσεις και συμπεράσματα για την αξιολόγηση των λύσεων, σε πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον και θα εξεταστεί η δυνατότητα εξέλιξής τους και μελλοντικής εφαρμογή σε όλα τα συνεργαζόμενα αεροδρόμια.

Oι νικήτριες startups

Airports for Innovation

Πρόκληση 1: Απρόσκοπτη Ταξιδιωτική Εμπειρία

-GoodMaps

Πλατφόρμα πλοήγησης στους εσωτερικούς χώρους των αεροδρομίων που χρησιμοποιεί σαρώσεις LiDAR και κατοχυρωμένη τεχνολογία εντοπισμού θέσης μέσω υπολογιστικής όρασης, για τη δημιουργία λεπτομερών και προσβάσιμων ψηφιακών χαρτών. Παρέχει εξατομικευμένες εμπειρίες πλοήγησης μέσω εφαρμογής που προσφέρει ηχητικές, οπτικές και απτικές οδηγίες.

Πρόκληση 2: Βιώσιμη Αεροπορία

-Janta

Εταιρεία καθαρής ενέργειας που καινοτομεί με την πρώτη παγκοσμίως κλιμακούμενη τεχνολογία 3D ηλιακής ενέργειας. Το κατοχυρωμένο σύστημά της, παράγει έως και 3 φορές περισσότερη ενέργεια στην ίδια έκταση γης και προσφέρει περίπου 50% περισσότερη ημερήσια ενέργεια σε σχέση με τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά. Σχεδιασμένη για βιομηχανική, εμπορική και μεγάλης κλίμακας χρήση, η λύση της Janta, αντιμετωπίζει την έλλειψη διαθέσιμης γης, μειώνει το ενεργειακό κόστος και επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως.

Πρόκληση 3: Επανάσταση στις Αποσκευές

-Pattern

Αυτόνομα κινητά ρομπότ (Autonomous Mobile Robots – AMRs) και προηγμένο επίπεδο λογισμικού ενορχήστρωσης για τη βελτιστοποίηση της μεταφοράς αποσκευών και υλικών στα αεροδρόμια.

Πρόκληση 4: Αεροδρόμια με Τεχνητή Νοημοσύνη

-Tomorrow.io

Πλατφόρμα μετεωρολογικής νοημοσύνης που προσφέρει ακριβή στην πρόγνωση καιρού για την καλύτερη των λειτουργιών των αεροδρομίων, αξιοποιώντας ιδιόκτητες διαστημικές παρατηρήσεις, προηγμένα μοντέλα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και μια ισχυρή υποδομή δεδομένων.

-Ultralytics

Ηγέτης στον τομέα της υπολογιστικής όρασης με τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή για τα επαναστατικά μοντέλα YOLO (You Only Look Once). Με πάνω από 100.000 αστέρια στο GitHub, 85 εκατομμύρια λήψεις μέσω Pip, 5 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, 1 δισεκατομμύριο εικόνες αναλυμένες ημερησίως και 4 εκατομμύρια μοντέλα εκπαιδευμένα την ημέρα, τα μοντέλα YOLOv5, YOLOv8 και τώρα YOLOv11 της Ultralytics έχουν καθιερωθεί ως τα πλέον αναγνωρίσιμα μοντέλα εντοπισμού αντικειμένων παγκοσμίως. Η Ultralytics προσφέρει προηγμένη αλλά εύχρηστη τεχνολογία ΤΝ με στόχο να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη απλή, προσιτή και ουσιαστική σε διάφορους τομείς, από τη βιομηχανία έως την υγειονομική περίθαλψη και όχι μόνο.

Η έναρξη των πιλοτικών έργων ξεκινάει με την εκδήλωση Innovation Hub που διοργανώθηκε από τα αεροδρόμια της Ρώμης – Aeroporti di Roma, στις 22 Μαΐου.

Η εκδήλωση σηματοδότησε την αρχή της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του A4I και των επιλεγμένων startups. Τους επόμενους μήνες, οι δοκιμές σε πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον, θα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο και τη δυνατότητα εφαρμογής των λύσεων, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των προτύπων του κλάδου και την καθιέρωση μιας νέας εποχής καινοτομίας στον τομέα της αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης:
Ο πρόεδρος της Optima Bank, Γιώργος Τανισκίδης, στο My Story με τη Μάριον Μιχελιδάκη

Δ. Παπαστεργίου για τους μικροδορυφόρους και το ευρυζωνικό δίκτυο στο εργοστάσιο ΤΝ στη Δ.Μακεδονία

Ημίγυμνα μοντέλα κάνουν pole dancing στα Ανάκτορα της Κέρκυρας – Η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού και η μήνυση (video)