• Business

    Δημήτρης Κοντομηνάς: Η αγαπημένη Υδρα, το υπέροχο σπίτι και το πωλητήριο

    Δημήτρης Κοντομηνάς: Η πολυσχιδής επιχειρηματική και κοινωνική ζωή και η «επισπεύδουσα Eurobank»

    Δημήτρης Κοντομηνάς


    Έφτασε η σειρά της Ύδρας, ενός νησιού που ο Δημήτρης Κοντομηνάς αγάπησε και επέλεξε να τον αποχαιρετίσουν οι κοντινοί του άνθρωποι, για να προστεθεί στη μακρά λίστα της αμύθητης περιουσίας που απέκτησε ο μεγάλος dealer και σχεδόν εξαϋλώθηκε.

    Εκεί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο νησί που λάτρεψε και για δεκαετίες επισκεπτόταν, πραγματοποιήθηκε εξάλλου και η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Κοντομήνα, στα μέσα Μαρτίου, όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, έχοντας παλέψει για τη ζωή του σχεδόν δύο χρόνια.

    Σχεδόν τρεις μήνες μετά το θάνατό του, η επισπεύδουσα Eurobank βγάζει στο σφυρί ένα από τα δύο παραμυθένια σπίτια στην Ύδρα, που έγινε καταφύγιο του Δημήτρη Κοντομηνά. Όχι άδικα, αφού η βίλα είναι χτισμένη πάνω στο κύμα, με θέα στο λιμάνι του νησιού. Το δεύτερο βρίσκεται στα Καλά Πηγάδια, διακοσμημένο επίσης με το γούστο του επιχειρηματία, που είχε πάντα αδυναμία στο ωραίο.

    Η βίλα στην Ύδρα

    Χτισμένη με τα καλύτερα υλικά η βίλα στην Ύδρα

    Στη μακρά λίστα των περιουσιακών στοιχείων που έφεραν τη σφραγίδα Κοντομηνά και τώρα πήραν το δρόμο προς άλλους ιδιοκτήτες θα προστεθεί στις 24 Ιουνίου η βίλα στην Ύδρα, ιδιοκτησίας της Διευρωπαϊκής Εταιρείας Επενδύσεων. Η τελευταία έχει έδρα τη διεύθυνση της Demco επί της Αττικής Οδού, ενώ διαχειρίζεται από το ίδιο πρόσωπο με την επενδυτική του επιχειρηματία.

    Ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 2,05 εκατ. ευρώ για ακίνητο που βρίσκεται σε άριστη θέση στο λιμάνι της Ύδρας, πάνω από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, εύκολα προσβάσιμο από το λιμάνι, με τα πόδια. Η θέση του είναι που δικαιολογεί και την τιμή, 4.551 ευρώ το τετραγωνικό. Σύμφωνα με έρευνα της τοπικής κτηματαγοράς, αντίστοιχα ακίνητα κατοικιών στην Ύδρα απευθύνονται σε μικρό αγοραστικό κοινό και οι χρόνοι διάθεσης είναι μεγάλοι. Ωστόσο, κατά την τελευταία διετία υπάρχει ανοδική ζήτηση.

    Η βίλα έχει χτιστεί σε οικόπεδο 363 τ.μ. και έχει συνολική επιφάνεια 453 τετραγωνικών. Αποτελείται από έξι κύρια δωμάτια 230 τ.μ., με βοηθητικό χώρο 70 τ.μ.. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει καθιστικό δίπλα στην αυλή, χώρο μεγάλης κουζίνας, βοηθητικό δωμάτιο, διάδρομο, μπάνιο και τέσσερα master υπνοδωμάτια με προθάλαμο καθώς και μεγάλο στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο.

    Η βίλα στην Ύδρα

    Η υψηλότερη στάθμη αποτελείται από καθιστικό, τραπεζαρία, master υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και μπάνιο, δύο βοηθητικά δωμάτια για ξενώνες, μικρή αποθήκη, και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον κάτω όροφο. Έχει δάπεδα ξυλείας, εξωτερικά κουφώματα ξυλείας, ντουλάπια κουζίνας και μπάνια πολυτελούς κατασκευής, ενώ για τη θέρμανση και την ψύξη έχει τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός.

    Ο Δημήτρης Κοντομηνάς την ανακαίνισε με άριστης ποιότητας υλικά, για αυτό και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, όπως διαπίστωσαν οι εκτιμητές κατά την επί τόπου αυτοψία.

    Σοβαρές αυθαιρεσίες που μεταφράζονται σε κινδύνους για τους αγοραστές

    Ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει πολεοδομικά τη βίλα, καθώς διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες για τις οποίες προσκομίστηκαν στοιχεία. Η υπαγωγή του στις διατάξεις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων είναι μεν γεγονός, αλλά εξαιτίας αυτού χαρακτηρίζεται «μειονεκτικό και επισφαλές», ειδικά στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η τακτοποίηση-ρύθμιση του.

    Η βίλα στην Ύδρα

    Θα πρέπει, δηλαδή, ο υποψήφιος αγοραστής να λάβει υπόψη του ότι υπάρχει ο κίνδυνος

    • να μη μπορεί να μεταβιβαστεί,

    • να απαιτηθεί η κατεδάφιση του αυθαίρετου τμήματος και να επιβληθεί προστίμο ανέγερσης και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης ανάλογα με την παλαιότητα που θα κρίνει η αρμόδια πολεοδομία και μέχρι την άρση της αυθαιρεσίας,

    • να επηρεαστεί αρνητικά η εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ

    υπάρχουν τμήματα στο κτίριο που κατασκευάστηκαν χωρίς εγκεκριμένη στατική μελέτη και για την τακτοποίηση-ρύθμιση τους απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου και τη χρήση του, είτε έλεγχος δομικής τρωτότητας του φέροντα οργανισμού συνοδευόμενος από αναλυτική τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού και φωτογραφίες, είτε μελέτη στατικής επάρκειας, από την οποία μπορεί να προκύψει η αναγκαιότητα ενίσχυσης του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού.

    Η βίλα κατασχέθηκε από την τράπεζα για 200 χιλ. ευρώ, ενώ φέρει προσημείωση υποθήκης 2,6 εκατομμυρίων υπέρ της Eurobank.

    Ακίνητα από τη Βαρυμπόμπη έως το Πόρτο Χέλι

    Το πιο ξεχωριστό περιουσιακό του στοιχείο ήταν το κτήμα στην Βαρυμπόμπη, ένα από τα ωραιότερα και πλουσιότερα σπίτια στην Αττική που γοήτευε όποιον έτυχε να φιλοξενήσει. Οι λίμνες, οι πισίνες, οι τεράστιοι κήποι και το κελάρι με τις 3.000 φιάλες κρασιού έγιναν παρελθόν κατά την πυρκαγιά του 2021. Στο κτήμα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο γάμος του Αντώνη Ρέμου με την Υβόννη Μπόσνιακ.

    Αρχιτεκτονικό κόσμημα ήταν και το σπίτι πίσω από τα παλαιά ανάκτορα, το οποίο βγήκε προς πώληση, μία κατοικία που ο Δημήτρης Κοντομηνάς χάρηκε πριν εγκατασταθεί στη Βαρυμπόμπη. Έργο του αρχιτέκτονα Βασιλείου Τσαγρή, στο οποίο ο Δημήτρης Κοντομηνάς στέγασε και το γραφείο που υπογράφηκαν πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες, μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής.

    Το σπίτι της οδού Μελεάγρου φιλοξένησε το δείπνο που παρέθεσε ο επιχειρηματίας προς τιμή του προέδρου της Πορτογαλίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με καλεσμένους μεταξύ άλλων, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τη Ντόλυ Γουλανδρή. Το διατηρητέο, ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 2004, με σεβασμό στην κλασική αρχιτεκτονική του, που έχει επιρροές από τον αναγεννησιακό ρυθμό.

    Προς πώληση όμως βγήκε για 30 εκατομμύρια και το κτήμα στο Μετόχι Αργολίδας, ένα ακίνητο 1.332 στρεμμάτων, κοντά στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ερμιόνης – Γαλατά, με πρόσωπο στη θάλασσα και πολυτελή βίλα, οικοδομημένο σχεδόν πάνω στην ιδιόκτητη παραλία των 73 τετραγωνικών μέτρων.

    Εκτός από τα ακίνητα, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε δημιουργήσει πέρα από την Interamerican, την Interbank, που το 1997 εξαγοράστηκε από τη Eurobank, τη Ιντερτέκ, την Ευρωκλινική Αθηνών, την InterJet, τους κινηματογράφους Village. Οι επενδύσεις του στα media συμπεριέλαβαν το Channel 9 και φυσικά τον Alpha, ενώ ξεχωριστή ήταν η αγάπη του για τη Mediterra Οινοποιητική στην Κρήτη, η οποία επίσης εκπλειστηριάστηκε.



    ΣΧΟΛΙΑ