• The Wiseman

    Οι καυτές εξελίξεις στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και το ύπουλο παιχνίδι του Αμερικάνου 

    • The Wise Man
    the wise man

    the wise man


    Οι καυτές εξελίξεις στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και το ύπουλο παιχνίδι του Αμερικάνου

    Φίλοι αναγνώστες, καλώς ή κακώς, το ταμπλό λέει πάντα την αλήθεια. Τις περισσότερες φορές βέβαια έχει χρονοκαθυστέρηση (time lag). Είναι ηλίου φαεινότερον πλέον ότι το York Capital λειτουργεί σαν κανονικός δούρειος ίππος στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓΑ ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02  και εξηγούμαστε…

    Η χήρα του κ. Κάμπα και η κόρη της είχαν απευθυνθεί πρώτα στον κ. Περιστέρη για να πάρει το ποσοστό τους.

    Αυτός πολύ λογικά αρνήθηκε, διότι δυστυχώς ο κ. Περιστέρης είχε ακούσει κάποιους και είχε πουλήσει 2.000.000 μετοχές της ΤΕΝΕΡΓΑ στα 4,35€. Την εταιρεία που την έχει σαν παιδί του.

    Το απίστευτο είναι ότι ο άνθρωπος ανάγκη από λεφτά δεν είχε, αλλά λόγω της τότε κατάστασης ενέδωσε. Ξέρετε τι είναι να έχεις πουλήσει στα 4,35€, και η μετοχή να είναι στα 7,25€; Χάνεις έτσι για πλάκα 6 εκατ. ευρώ χωρίς τις επιστροφές κεφαλαίου και όλα αυτά στην εταιρεία σου (!!!!!) που ξέρεις και πιστεύεις πάρα πολύ.

    Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή του ο Ολλανδός και πήρε τα χαρτιά του Κάμπα.

    Συγχρόνως, το αμερικανάκι-York έβαλε πλάτη στον φίλο του τον Ολλανδό της Reggeborgh Invest. Το οικογενειακό fund της οικογένειας Βέσελς, μιας εκ των τριών πλουσιότερων στην Ολλανδία, αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Από τη μία του δίνει σε πακέτα χαρτιά στα 5,50€ και από την άλλη πουλάει ΤΕΝΕΡΓΑ χωρίς πακέτα στο ταμπλό. Έτσι αθόρυβα ο Ολλανδός έφτασε να είναι ο μεγαλομέτοχος της ΓΕΚ με 28% ενώ ο κ. Περιστέρης έχει μόνο το 14%.

    Φυσικά, το αμερικανάκι ξέρει ότι ο κ. Περιστέρης έχει το 23,7% της ΤΕΝΕΡΓΑ αλλά το πακέτο  που είχε, το 9%, δεν το έδινε στα 6,00€ ούτε στον Περιστέρη ούτε σε κανέναν άλλο.

    Ξέρει ότι αν έδινε όλες τις μετοχές σε πακέτο στα 6,00€ το χαρτί θα έπαιζε ήδη στα 8,00€ με άμεσο ωφελημένο τον κ. Περιστέρη.

    Τώρα είμαστε στην τελευταία φάση του σχεδίου.

    Το αμερικανάκι, ως δια μαγείας, έπαψε να πουλά ΓΕΚ και το χαρτί από τα 5.50€ έκλεισε στα 6.54€. Αδελφική δουλειά.

    Έδωσε στον Ολλανδό έναν αέρα 18,9% από τα 5,50€.

    Τώρα, με το χαρτί στα 6,54€ μπορεί να δώσει ένα 5% στον Ολλανδό με π.χ. 5,80€ και να κρατήσει το υπόλοιπο για το κερασάκι στην τούρτα.

    Από την άλλη φυσικά, το YORK  πουλάει συνέχεια στο ταμπλό ΤΕΝΕΡΓΑ χωρίς να δίνει κανένα πακέτο όπως έδωσε στον Ολλανδό.

    Ουρά ήταν οι επενδυτές να πάρουν το 9% με 6,10€, να έχουν και αυτοί ένα αέρα 18,9% όπως ο Ολλανδός. Που τέτοια τύχη όμως.

    H YORK νομίζει ότι η επενδυτική κοινότητα δεν βλέπει τι κάνει και ποιανού συμφέροντα αβαντάρει.

    Ο κ. Περιστέρης πρέπει να βάλει ένα τέλος σ’ αυτόν τον εμπαιγμό.

    Μπορεί να κανονίσει πολύ εύκολα ένα placement βάζοντας 7 χρηματιστηριακές (ΑΛΦΑ, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ, ΑΞΙΑ, ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ και EUROXX) να τοποθετήσει έκαστη 750.000 μετοχές στους πελάτες της με 7.20€ και να φύγει ο δούρειος ίππος.

    Τα χαρτιά του York θα φύγουν μέσα σε 48 ώρες. Ειδικά τώρα που ετοιμάζεται το ρυθμιστικό Πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας

     Αυτό είναι κάτι που ζητάει επίμονα ο κ. Περιστέρης εδώ και πολύ καιρό. Η ΤΕΝΕΡΓΑ θα είναι η πρωτοπόρος και η μεγαλύτερη εταιρεία στα αντλησιοταμιευτικά συστήματα.

    Αυτό το νέο μαζί με την έκδοση ομολόγου τον Σεπτέμβριο για 150 εκ ευρώ είναι δύο τεράστιοι έξτρα καταλύτες για να μας φύγει μια ώρα το YORK.

    Η αγορά θεωρεί όμως ότι ο κ. Περιστέρης πρέπει να δράσει άμεσα.

    Αφού ο Ολλανδός θέλει τόσο πολύ την ΓΕΚ ας του δώσει 2.000.000 χαρτιά στα 6,50€ και μαζί με τα 2.000.000 χαρτιά που έχει πουλήσει στα 4,35€ ΤΕΝΕΡΓΑ είναι σαν να έχει πουλήσει 4.000.000 χαρτιά ΤΕΝΕΡΓΑ με μια μέση τιμή 5,425€.

    Με αυτά τα λεφτά να πάρει 3.000.000 μετοχές του York στα 7,20€ και τα υπόλοιπα 2.000.000 να γίνουν placement.

    Μετά να δείτε τι έχει να γίνει στην ΤΕΝΕΡΓΑ. Το χαρτί θα είναι ασυγκράτητο.

    Για να ξέρετε, έχουν γνώση οι φύλακες και να θυμάστε ότι το χρηματιστήριο δεν είναι κατοστάρι αλλά μαραθώνιος.

    Τι συμβαίνει με την Ιντρακόμ;

    Τώρα συνεχίζουμε με μία μετοχή που αγαπάει η αγορά και δεν παρακολουθεί κανένας αναλυτής…

    Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΙΝΤΚΑ -0,27% 3,67 κατάφερε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες να θέσει πολύ γερές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της και τώρα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

    Να θυμάστε, άλλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ και άλλο ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΙΝΛΟΤ 3,54% 1,17 . Για να έχετε μια αίσθηση το που ήταν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και το που είναι θα σας θυμίσουμε ότι το 2015 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 377 εκατ. ευρώ.

    Τώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 45,88%.

    Αυτό το κατάφερε σε χρονιές υφέσεως της ελληνικής οικονομίας το 2015, το 2016 και το 2017 και μέσα σε πολύ μεγάλες αντίξοες συνθήκες και πάρα πολύ έντονο ανταγωνισμό.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η ανάπτυξη έγινε με πολύ μικρή αύξηση του καθαρού δανεισμού, από τα 100,5 εκατ. ευρώ στα 115 εκατ. ευρώ (+14,42%) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.

    Συγχρόνως, η εταιρεία, βάσει των εκτιμήσεών μας, θα καταφέρει να κλείσει με ένα EBITDA της τάξης των 37 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξης του 60,86% σε σχέση με τα 23 εκατ. ευρώ EBITDA που πέτυχε το 2015.

    Όπως βλέπετε, τα EBITDA πιστεύουμε ότι θα τρέξουν κατά 32,65% παραπάνω από τις πωλήσεις.

    Δηλαδή με βάση τις εκτιμήσεις μας η εταιρεία με χθεσινό κλείσιμο στα 1,16€ παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2019 = 5,48, άκρως ελκυστικό.

    Ιδιαίτερα σε μια ενδεχόμενη διόρθωση προς το 1,00€ είναι ό,τι πρέπει.

    Επειδή καλά τα EBITDA αλλά το πιο σημαντικό είναι η εταιρεία να βγάζει κέρδη για τους μετόχους της μητρικής.

    Όμως μέχρι τώρα δεν την έχουμε δει να τα καταφέρνει καλά σε αυτό τον τομέα.

    Η εταιρεία και το 2017 και το 2018 είχε κέρδη σε επίπεδο προ φόρων αλλά ζημιές σε επίπεδο μετόχων της μητρικής.

    Από φέτος όμως πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει η εταιρεία να βγάζει κέρδη μετά φόρων και για τους μετόχους της μητρικής.

    Εμείς μαθαίνουμε ότι  θα έχουμε “καυτές”  εξελίξεις στην Γενική Συνέλευση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ την προσεχή Παρασκευή.

    Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ έχει ένα κονδύλι στο ενεργητικό της αξίας 58.9 εκα. ευρώ που είναι επενδύσεις σε ακίνητα.

    Αν η διοίκηση στη Γενική Συνέλευση πει ότι σκοπεύει στα επόμενα 5 χρόνια να μετατρέψει τα τούβλα σε μετρητά μαζεύοντας μίνιμουμ 58.9 εκ ευρώ τότε αυτό θα είναι game changer για την αξία της εταιρείας.

    Αν αυτό συνοδευτεί και με κάποια ανακοίνωση ότι η εταιρεία πλέον θα δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία αξίας στους μετόχους μέσω παραγωγής θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών και επιστροφή σε κερδοφορία σε επίπεδο ΚΜΦΔΜ (κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) τότε πραγματικά πολλοί πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει μια άνοδος της μετοχής με πολύ σταθερές βάσεις.

     

    Τι συμβαίνει με το χρηματιστήριο Παραγώγων;

    Χθες το πρωί δεχτήκαμε ένα τηλέφωνο από πολύ μεγάλο ξένο διαχειριστή του Λονδίνου λέγοντάς μας ότι το επίσημο site του χρηματιστηρίου παραγώγων δείχνει ότι από τις 19 Ιουνίου 2019 έχει γίνει μία πράξη 9 συμβολαίων με τιμή 1.42 (!!!!!) στην εταιρεία ΤΕΝΕΡΓΑ (ΤΕΝΕΡΓ).

    Δηλαδή μας πληροφορεί ότι κάποιος πιστεύει ότι μέχρι το Δεκέμβριο 2019 η μετοχή θα έχει πέσει κάτω από τα 1.42€.

    Αυτή η πράξη υποδηλώνει ότι κάποιος πόνταρε ουσιαστικά 900 μετοχές στην πτώση με ορίζοντα τον Δεκέμβριο 2019.

    Το απίστευτο είναι ότι αυτή η πράξη δεν έχει γίνει ποτέ (!!!!!). (Δείτε εδώ την επιστολή του Χρηματιστηρίου στο mononews.gr και την απάντησή μας)

    Αυτό είναι καραμπινάτη παραπληροφόρηση επενδυτικού κοινού βάσει του αμερικάνικου και του αγγλικού Δίκαιου Κεφαλαιαγοράς γιατί έχει μείνει 1 μήνα επάνω στο επίσημο site. Λάθη γίνονται, αλλά διορθώνονται αμέσως. Είναι απαράδεκτο να μην έχει διορθωθεί το λάθος μέσα σε ένα μήνα.

    Όπως ξέρετε, το χρηματιστήριο παραγώγων υπάγεται στην ΕΧΑΕ.

    Επειδή είναι εισηγμένη εταιρεία θα έπρεπε να φροντίσει τέτοια παιδαριώδη λάθη να διορθώνονται αμέσως γιατί αλλιώς μας εκθέτουν παγκοσμίως.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κανονικά θα έπρεπε η ίδια να πάρει να ρωτήσει να μάθει τι γίνεται.

    Τι να πούμε φίλοι αναγνώστες!

    Μιλάμε για απίστευτη τραγωδία και παραπληροφόρηση επενδυτικού κοινού. Αυτά βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί και τραβάνε τα μαλλιά τους.

     

    Συνάντηση Χάρη Θεοχάρη με Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο

    Το γραφείο του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη επισκέφθηκε εχθές το μεσημέρι ο επιχειρηματίας και αφεντικό του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος…, ο οποίος εκτός από το τουριστικό θέρετρο της Μεσσηνίας, έχει υπό τον έλεγχό του ομίλου του ΤΕΜΕΣ, το Χίλτον ενώ ετοιμάζει, όπως πληροφορείται η στήλη κι άλλες επενδύσεις…

    Έτσι, μόνο τυχαίο δεν ήταν το ραντεβού των δύο ανδρών…

    Εξάλλου, ο Χάρης έχει στα σκαριά μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο το ξεμπλοκάρισμα αρκετών – μεγάλων και μεσαίων – τουριστικών επενδυτικών projects…

     

    Ένας ακόμη Έλληνας στον στενό πυρήνα της Κομισιόν

    Μετά την αναβάθμιση του Μαργαρίτη Σχοινά στην θέση του Επιτρόπου καθώς τον πρότεινε επίσημα ο πρωθυπουργός, πληροφορούμαι ότι ένας ακόμη Έλληνας θα ενταχθεί σε υψηλή θέση στην Κομισιόν…

    Μάλιστα, στον στενό πυρήνα της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής… Όνομα δεν αποκαλύπτω! Κάντε λιγάκι υπομονή…

     

    Μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι Κουτσολιούτσοι…

    Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μια κανονική αγορά με κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων… Κι όμως συμβαίνει στην Ελλάδα του 2019 όπου μετά από ένα χρόνο και δύο μήνες το σκάνδαλο της Folli Follie δεν έχει κανέναν υπεύθυνο… Δεν φταίει κανένας…

    Τουναντίον, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου εμπαίζουν, όπως φάνηκε χθες κατά την ενημέρωση των επενδυτών, τους πάντες και δη τους ομολογιούχους που πίστεψαν στην μετοχή της ντροπής και έβαλαν τις οικονομίες τους…

    Πρέπει να παρέμβει με δυναμικό τρόπο πλέον η Δικαιοσύνη!

    Αλλιώς ο καθένας θα νιώθει άνετα να το παίζει Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, να φτιάχνει εταιρείες «γύρω-γύρω όλοι», να βάζει τα λεφτά στην τσέπη και να κυκλοφορεί ελεύθερος κι ωραίος τόσο στα αγαπημένα του στέκια των βορείων προαστίων όσο και στα γραφεία της εταιρείας που ρήμαξε!!!

     

    Έχει τα δίκια του ο Φωκίωνας

    Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας χθες στους μετόχους εξήρε την στήριξη που έχει παράσχει στην τράπεζα ο Πρεμ Γουάτσα.

    Και δικαίως διότι από το 2014 έως και σήμερα είναι ο ξένος μέτοχος που έχει σταθεί βράχος – σε πολύ δύσκολες καταστάσεις που δημιούργησε η πρώτη φορά Αριστερά – χωρίς να πουλήσει. Αντίθετα αύξησε και το ποσοστό του…

    Και αισίως συγχώνευση δύο assets (Eurobank και Grivalia) δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις πρωτοβουλίες της διοίκησης Καραβία.

    Κι εδώ η στήλη θα σας θυμίσει ότι σε αντίθεση με τον Γουάτσα και κάποιους άλλους ξένους επενδυτές, οι Έλληνες μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών που από την δεκαετία του `90 έως και το 2012 έβγαλαν τρελά κέρδη,  εγκατέλειψαν το καράβι εν μία νυκτί…

    Και το σχόλιο δεν αφορά μόνο τον πρώην μεγαλομέτοχο της Eurobank αλλά και τον πρώην μεγαλομέτοχο της τράπεζας Πειραιώς!

     

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ