• Business

    CVC: «Σπάει» η ισχυρή τριανδρία – Αποχωρεί ο συνιδρυτής Donald Mackenzie

    • NewsRoom

    Donald Mackenzie, συνιδρυτής της CVC


    Η ευρωπαϊκή εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 188 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε την αποχώρηση από το ρόλο του συμπροέδρου του Donald Mackenzie.

    Σκληρός διαπραγματευτής

    Συνιδρυτής μαζί με τους Rolly van Rappard and Steve Koltes της CVC, ο Σκοτσέζος Mackenzie δραστηριοποιείται στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων από τα τέλη του 1980, πετυχαίνοντας να χτίσει μαζί τους συνεργάτες του την ισχυρή φήμη του κολοσσού εξαγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει ξεχωρίσει ως ένας από τους πιο σκληρούς deal makers, πετυχαίνοντας σημαντικές αποδόσεις για την εταιρεία του και καταφέρνοντας να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας σε μία αγορά που στις αρχές του ’90 ήταν ακόμα πολύ περιορισμένη.

    Ένα από τα σημαντικότερα deals του ήταν η εξαγορά της Formula 1 το 2006, μία κίνηση που απέφερε τα επόμενα χρόνια στη CVC αποδόσεις ύψους 450% και τράβηξε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Η μέχρι τότε «ντροπαλή» CVC ξεκίνησε σταδιακά να βγαίνει «μπροστά» και να μιλάει ανοιχτά για τα deals της και τα σχέδιά της.

    Ύστερα από περίπου 30 χρόνια επιτυχιών, ο 66χρονος Mackenzie αποχώρησε από τη CVC  για να ασχοληθεί με προσωπικά του projects, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, αν και θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της CVC με μη εκτελεστική ιδιότητα.

    «Όταν ιδρύσαμε την CVC στις αρχές της δεκαετίας του 1990, φιλοδοξούσαμε να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση πολλαπλών γενεών που θα συνέχιζε να ακμάζει πολύ καιρό μετά την αποχώρηση των ιδρυτών της. Πιστεύω ότι το πετύχαμε αυτό. Η επιχείρηση βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και σε καλά χέρια», ανέφερε ο Mackenzie, γνωστοποιώντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μία διαδικασία ανανέωσης των στελεχών της.

    Τα πλάνα για IPO

    Η αποχώρησή του έκανε αίσθηση στις αγορές, καθώς η CVC ετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό να προχωρήσει στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

    Την προηγούμενη χρονιά, οι ελπίδες για την μεγαλύτερη IPO για το 2023 δεν ευοδώθηκαν, παρά τις προσδοκίες ότι το κορυφαίο ιδιωτικό fund θα μπορούσε να προσελκύσει έως και 12 δισ. δολάρια, ένα ποσό ασυνήθιστο ιδίως για τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, η CVC Capital Partners, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 188 δισ. δολάρια,  ανέβαλλε για δεύτερη φορά  την πολυαναμενόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο λόγω της αναταραχής  στις αγορές. Το 2022 είχε υποχωρήσει πάλι από την εισαγωγή εξαιτίας του παρατεταμένου sell-off στις παγκόσμιες αγορές.

    To private equity που σάρωσε στις εξαγορές τους προηγούμενους μήνες και κατάφερε να συγκεντρώσει σε χρόνο ρεκόρ 26 δισ. ευρώ για να χτίσει το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών με δραστηριοποίηση και σε νέους τομείς, όπως αυτόν των υποδομών, ετοιμάζεται και πάλι για μία εισαγωγή στη Χρηματιστήριο.

    Διαβάστε επίσης:

    CVC: «Κλείδωσε» το deal 800 εκατ. δολαρίων με τη Sunday Natural

    Τον Σεπτέμβριο του 2025 οι πρώτοι φοιτητές της ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

    CVC: Αναβάλλει τα σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ