• Business

    CVC Capital: Ρίχνει 15 εκατ. ευρώ για να αναμορφώσει το Ιασώ General σε υψηλών προδιαγραφών…VIP Hospital


    Αναμορφώνεται ριζικά το Ιασώ General, καθώς το CVC Capital ξεκίνησε να υλοποιεί το σχέδιο αναβάθμισης της Γενικής Κλινικής, στο επίπεδο ενός… VIP Hospital. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος των εργασιών που απαιτούνται για την πλήρη ανακαίνιση των υποδομών της νοσοκομειακής μονάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμη και η αλλαγή της εξωτερικής όψης του Ιασώ General… Συνδυαστικά βεβαίως με τις μεγάλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις νοσοκομειακές του κλίνες, αλλά και με τον εμπλουτισμό του με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

    Στόχος του CVC Capital είναι να δημιουργηθούν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου παροχές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, σε χώρους με σούπερ λουξ ξενοδοχειακή ατμόσφαιρα. Ως VIP Hospital και με βάση και τη λειτουργική του ανασυγκρότηση, το Ιασώ General, το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος του Χολαργού, επιζητεί να καλύψει τις ανάγκες της Ανατολικής και Βόρειας Αττικής, θέλοντας να αποτελέσει ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς στην νοσοκομειακή περίθαλψη. Επί του παρόντος δεν έχει καταστεί γνωστό το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η γενική αναμόρφωση που θα γίνει εν λειτουργία, πιστεύεται όμως ότι δε χρειαστεί πολύ μεγάλο διάστημα.

    Τα φιλόδοξα σχέδια των νέων ιδιοκτητών είναι να αυξήσουν σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις της νοσοκομειακής μονάδας, έτσι ώστε να φτάσει να παράγει λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 25 ή και 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Φτάνοντας δηλαδή σχετικά κοντά σε μεγέθη που τώρα πετυχαίνει το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία»… Για το οποίο υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά του CVC Capital.

    Η συμφωνία εξαγοράς του Ιασώ General, θυγατρικής του ομίλου του Ιασώ, έγινε προ εξαμήνου, αλλά το deal ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Ο βραχίονας της εξαγοράς είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού Hellenic Healthcare, με έδρα το Λουξεμβούργο, συμφερόντων του γιγαντιαίου Fund CVC Capital που διαχειρίζεται 80 δισ. δολάρια, αλλά και με μια μικρή μειοψηφική συμμετοχή των Δημήτρη Σπυρίδη και Βασίλη Θεοχαράκη. Ιδρυτών και βασικών μετόχων του νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο εξαγοράστηκε από το CVC Capital. Με τους δύο έλληνες επιχειρηματίες να συνεχίζουν να διατηρούν το management του Metropolitan και να επανεπενδύουν στο νέο σχήμα που δημιουργήθηκε ένα τμήμα από το αντίτιμο της πώλησης των μετοχών τους.

    Η εξαγορά του Ιασώ General έγινε με αποτίμηση της συνολικής αξίας του (Enterprise Value) στα 47,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 27,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα δάνεια της εταιρείας που επωμίστηκαν οι αγοραστές, οι οποίοι πλήρωσαν και 19,44 εκατ. ευρώ για να πάρουν το 97,2% των μετοχών που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του μητρικού ομίλου του Ιασώ. Στην περσινή του χρήση το Ιασώ General έκανε πωλήσεις 31,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 33 εκατ. ευρώ περίπου, που ήταν οι πωλήσεις του το 2016. Η κλινική είχε πέρσι ζημιογόνα αποτελέσματα, λόγω των χρηματοοικονομικών επιβαρύνσεων, αλλά η λειτουργική του κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 3,3 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον ετήσιο ισολογισμό που δημοσιοποίησε η μητρική εταιρία. Με αυτά τα δεδομένα η αίσθηση της αγοράς ήταν το CVC Capital πλήρωσε ακριβά, καθώς η αποτίμηση της συνολικής αξίας του Ιασώ General, υπολογίστηκε σε 14,4 φορές τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (Ebitda) της περσινής. Κατά κανόνα τα fund, για τέτοιου είδους deal προσφέρουν από 8 έως 10 φορές τα Ebitda, ενώ στο 10 φέρεται να έκλεισε και η συμφωνία πώλησης του Metropolitan. Ωστόσο από πηγές που γνωρίζουν περισσότερα, τονίζεται ότι η προσφορά για το Ιασώ General πήγε ψηλότερα, αφού οι άνθρωποι του CVC Capital θεώρησαν ότι η νοσοκομειακή μονάδα υπολειτουργεί και έχει δυνατότητες για καλύτερα αποτελέσματα, αν αναπτυχθεί και αναβαθμιστεί. Σε λειτουργικό, όπως και σε επίπεδο υποδομών, όπως και έχει ξεκινήσει πλέον να γίνεται, με σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.

    Το Ιασώ General ιδρύθηκε πριν από 16 χρόνια και σήμερα διαθέτει 239 κλίνες, 10 χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες, πολυδύναμη μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά και μονάδα άμεσης αντιμετώπισης εγκεφαλικών. Διαθέτει επίσης τμήμα επειγόντων περιστατικών για όλο το 24ωρο, καθώς επίσης και εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων. Η νοσοκομειακή μονάδα λειτουργεί με 500 συνεργαζόμενους γιατρούς και περίπου 500 άτομα προσωπικό.

    Το CVC Capital σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία του στην Ελληνική αγορά της ιδιωτικής υγείας. Το θεραπευτήριο «Υγεία» παραμένει δυνητικός του στόχος, ενώ παράλληλα ενδιαφέρον υπάρχει για το «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά και για διαγνωστικά κέντρα.



    ΣΧΟΛΙΑ