• Business

    Credit Suisse: Προειδοποιεί για ζημιές 1,6 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο

    • Bloomberg
    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    Η Credit Suisse προειδοποίησε ότι θα καταγράψει ζημίες έως και 1,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το τέταρτο τρίμηνο. Παράλληλα επισήμανε ότι αναμένει περαιτέρω εκροές από τα funds διαχείρισης περιουσίας καθώς έχει κλονιστεί σημαντικά η εμπιστοσύνη των πελατών της.

    Η μετοχή της υποχώρησε κατά 2,6% στην έναρξη της διαπραγμάτευσης, υποχωρώντας κάτω από το ιστορικό χαμηλό που έκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη ανέφερε στην ανακοίνωση της ότι αναμένει απώλειες τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής λόγω της υποτονικής δραστηριότητας, των συνθηκών αγοράς, των συνεχιζόμενων εκροών περιουσιακών στοιχείων πελατών και της πώλησης μη βασικών επιχειρήσεων.

    Έως τις 11 Νοεμβρίου, οι καθαρές εκροές από τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σχεδόν στο 6% των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού στο τέλος του γ΄ τριμήνου. Ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 84 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε εκροές από τη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων.

    Η Credit Suisse βρίσκεται σε περίοδο ριζικής αναδιάρθρωσης και θα εστιάσει περισσότερο στο private banking, μετά από χρόνια σκανδάλων και σφαλμάτων διαχείρισης.

    Θα ζητήσει έγκριση από τους μετόχους αργότερα την Τετάρτη για αύξηση κεφαλαίου περίπου 4 δισεκατομμυρίων φράγκων και σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά περίπου 9.000 έως το 2025.

    «Οι μεγάλου εύρους καθαρές εκροές στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας, τη βασική δραστηριότητα της τράπεζας, είναι πολύ ανησυχητικές, ακόμη περισσότερο γιατί η τάση αυτή δεν έχει ακόμη αναστραφεί», τονίζει ο Andreas Venditti, αναλυτής στη Bank Vontobel στη Ζυρίχη. «Η Credit Suisse πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όμως αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις».

    Τα πραγματικά αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από «έναν αριθμό παραγόντων», συμπεριλαμβανομένης της εναπομένουσας απόδοσης της για το υπόλοιπο του έτους, της συνεχιζόμενης εξόδου από μη βασικές δραστηριότητες, της τυχόν απομείωσης της υπεραξίας και της κατάληξης των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η τράπεζα.

    Τον περασμένο μήνα η Credit Suisse προειδοποίησε για ζημίες το δ΄ τρίμηνο, με τον CEO της Ulrich Koerner να επισημαίνει ότι η τράπεζα θα επιστρέψει σίγουρα σε κερδοφορία από το 2024.

    Η μείωση σε καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας και τις επαναλαμβανόμενες προμήθειες για το τμήμα διαχείρισης περιουσίας, όπως τόνισε.

    Αναμένει επίσης να προκύψουν χρεώσεις αναδιάρθρωσης και απομειώσεις λογισμικού και ακινήτων ύψους 250 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Το deal με την Αpollo Global Management δεν κατάφερε να σώσει την μετοχή της τράπεζας

    Credit Suisse: Εκδίδει δύο νέα ομόλογα ύψους 5 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ