• Business

    Credit Agricole: Ρεκόρ απόδοσης στην επενδυτική τραπεζική το πρώτο τρίμηνο 2023

    • Bloomberg

    Xavier Musca, CEO Crédit Agricole CIB


    Η επενδυτική τράπεζα της Credit Agricole σημείωσε απόδοση ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο, με τους traders της γαλλικής τράπεζας να δίνουν ώθηση στα έσοδα.

    Το σταθερό εισόδημα, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα στα οποία βασίζονται τα έσοδα σημείωσαν άλμα 42% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ξεπερνώντας την άνοδο κατά 9% της BNP Paribas και υπεραποδίδοντας σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της σε μια δύσκολη περίοδο για το trading.

    Η Credit Agricole επαναδιατύπωσε τα κέρδη του περασμένου έτους μετά την προσαρμογή στο νέο λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ 17, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    To τμήμα trading της Credit Agricole επωφελήθηκε από την ανάκαμψη στις πρωτογενείς πιστωτικές αγορές και τη ζήτηση για προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου σε ένα τρίμηνο που χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα σχετικά με την τροχιά των επιτοκίων και τις ανησυχίες για ύφεση.

    Η γαλλική τράπεζα προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επαναλάβει τις ίδιες συναλλαγές στην τρέχουσα περίοδο.

    «Σήμερα, υπάρχει κάποιο είδος επιβράδυνσης», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Xavier Musca σε μια κλήση με δημοσιογράφους. «Καθώς η αστάθεια της αγοράς μειώνεται, οι ανάγκες αντιστάθμισης κινδύνου των πελατών μας μειώνονται επίσης».

     

    πηγή: Bloomberg

     

    Μετά το άλμα πέρυσι λόγω της ανησυχίας που σχετίζονταν με την Ρωσία, το ποσό που διέθεσε η τράπεζα για να καλύψει επισφαλή δάνεια το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ στα 374 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο μεταξύ, την ώρα που στα γραφεία των άλλων τραπεζών όπως η BNP Paribas και η Societe Generale, πραγματοποιούνταν επιδρομές από Γάλλους εισαγγελείς, νωρίτερα φέτος, εν μέσω υποψιών φορολογικής απάτης που σχετίζεται με το γνωστό σκάνδαλο μερισμάτων “Cum-Cum”, η Credit Agricole κατέληξε σε συμφωνία με τις γαλλικές αρχές για να αποφύγει την ποινική έρευνα, ανέφερε το Bloomberg News.

    Η τράπεζα πλήρωσε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα, ένα ποσό που μπορεί να διογκωθεί καθώς οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν ορισμένες από τις συναλλαγές της.

    Οι διεθνείς τραπεζικές εργασίες της τράπεζας συνέχισαν να επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 23% στα 969 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Agricole, Amundi SA, η οποία ανακοίνωσε ξεχωριστά τα κέρδη της τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι οι πελάτες απέσυραν 11 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προϊόντα ζωής έχασαν την ελκυστικότητά τους εν μέσω της ανόδου των αγορών και των επιτοκίων. Ωστόσο, ο έλεγχος δαπανών της εταιρείας τη βοήθησε να σημειώσει κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

    Διαβάστε ακόμη:

    ABN Amro: Τα κέρδη πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

    UBS: Ανακατατάξεις στο ΔΣ μετά τη συμφωνία με την Credit Suisse – Νέος οικονομικός διευθυντής



    ΣΧΟΛΙΑ