• Business

    ABN Amro: Τα κέρδη πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

    • Bloomberg

    Robert Swaak, CEO ABN Amro


    Η ABN Amro Bank παρουσίασε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου, καθώς αύξησε τα έσοδα από δανεισμό και έκανε λιγότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

    Συγκεκριμένα, τα κέρδη της ανήλθαν στα 523 εκατ. ευρώ (574 εκατ. δολ.) το τρίμηνο έως τον Μάρτιο 2023 έναντι προσδοκιών για κέρδη 372,3 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 1,62 δισ. ευρώ ήταν επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα, σύμφωνα με δήλωση της ολλανδικής τράπεζας. Οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια ύψους 14 εκατ. ευρώ ήταν πολύ χαμηλότερες από τα 143 εκατ. ευρώ που ήταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες  επωφελούνται από τη δυνατότητα αύξησης των χρεώσεων για πιστώσεις αφού οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ, χωρίς ακόμη να έχουν δει μια έξαρση στα επισφαλή δάνεια.

    Αυτό επέτρεψε σε καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες όπως η ABN Amro, να ενισχύσουν τις πληρωμές των μετόχων προχωρώντας σε επαναγορές μετοχών παρά την οικονομική αβεβαιότητα.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Robert Swaak προχώρησε σε αναδιάρθρωση των εργασιών αποχωρώντας από τα τμήματα της επενδυτικής τραπεζικής της και επιδιώκοντας να γυρίσει σελίδα μετά από μία σειρά σκανδάλων που έχουν βλάψει τη φήμη των ολλανδικών τραπεζών.

    Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η τράπεζα βελτίωσε την αποτελεσματικότητά της παρά το κόστος αποκατάστασης που απαιτούσαν οι ολλανδικές ρυθμιστικές αρχές για ελλείψεις στις διαδικασίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

    Διαβάστε ακόμη:

    UBS: Ανακατατάξεις στο ΔΣ μετά τη συμφωνία με την Credit Suisse – Νέος οικονομικός διευθυντής

    Lufthansa: Άλμα 40% στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο 2023



    ΣΧΟΛΙΑ