• Business

    Coca-Cola HBC: Η χαμένη ευκαιρία της Αφρικής και η επόμενη μέρα μετά την απόφαση της Ατλάντα

    • Γιώργος Μανέττας
    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC


    Απογοήτευση στην επενδυτική κοινότητα σκόρπισε η είδηση πως η Coca Cola HBC, η οποία ελέγχεται από τις οικογένειες των Δαυίδ και Λεβέντη, δεν θα αναλάβει τελικά τις δραστηριότητες της Coca Cola Beverage Africa (CCBA).

    Τα κεντρικά του αμερικάνικου κολοσσού στην Ατλάντα αποφάσισαν να διατηρήσουν τον μετοχικό έλεγχο και μαζί και την ευθύνη ανάπτυξης της θυγατρικής τους στην «Μαύρη Ήπειρο». Και αυτό παρότι, επί σχεδόν δυο και πλέον χρόνια, διαπραγματεύονταν την παραχώρηση της αφρικάνικης βιομηχανίας με διάφορους υποψήφιους, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Δαυίδ.

    Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό γιατί η διοίκηση της The Coca Cola Company κατέληξε στην απόφαση αυτή, το μόνο σίγουρο είναι ότι η «ελληνική Coca Cola», όπως αποκαλείται στη δημοσιογραφική αργκό, έχασε μια «μεγάλη ευκαιρία». Μια ευκαιρία να εντάξει στην οικογένειά της μία ισχυρή βιομηχανία με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ και ευρύ αποτύπωμα σε 12 δυναμικές και πολλά υποσχόμενες αγορές. Και μαζί να διευρύνει σημαντικά την παρουσία της στην Αφρική, πέραν της Νιγηρίας όπου έχει ήδη παρουσία.

    Αλλά ας δούμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς «έχασε» η Coca Cola HBC, το οποίο εν πολλοίς εξηγεί και τη χθεσινή αντίδραση του επενδυτικού κοινού, το οποίο είχε «ποντάρει» σε μια θετική εξέλιξη για την οικογένεια Δαυίδ. Τελικά, οι προσδοκίες του διαψεύσθηκαν και έτσι έσπευσε να «πουλήσει» μαζικά, οδηγώντας τη μετοχή της εταιρείας σε σημαντικές απώλειες. Οι οποίες ενδοσυνεδριακά άγγιξαν ακόμη και το 8%, πράγμα πρωτοφανές για έναν τίτλο με την ευρωστία και τα χαρακτηριστικά της Coca -Cola.

    Μια ματιά στα νούμερα της Coca-Cola Beverages Africa αρκεί για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απολεσθείσας ευκαιρίας: Η Coca-Cola Beverages Africa είναι ο 8ος μεγαλύτερος εμφιαλωτής των προϊόντων της Coca-Cola στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην αφρικάνικη ήπειρο, με ετήσιο τζίρο που ανέρχεται σε 3 δισ. δολ.

    Έχει παρουσία σε 12 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Νότιος Αφρική, η Κένυα, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Μαγιότ (υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας) και το νησιωτικό σύμπλεγμα Κομόρες.

    Λειτουργεί περισσότερα από 30 εργοστάσια και εξυπηρετεί πάνω από 600.000 σημεία πώλησης σε όλη την ήπειρο ενώ το 2016, πούλησε πάνω από 51 εκατ. εκατόλιτρα αναψυκτικών. Απασχολεί περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους και κατέχει ηγετική θέση, και στις 12 αγορές που δραστηριοποιείται.

    Η CCBA δημιουργήθηκε από την απόφαση της The Coca Cola Company, της SABMiller και της  Gutsche Family Investments (GFI), η οποία ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της Coca-Cola Sabco, να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους στα μη αλκοολούχα ποτά που διατηρούσαν στη Νότια και Ανατολική Αφρική. Σήμερα, το 65,5% ανήκει στην The CocaCola Company και το 34,5% στην GFI.

    Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola HBC δείχνει να μην πτοείται από την παραπάνω εξέλιξη, και εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ανάπτυξή της στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται.

    Να σημειωθεί πως η Coca Cola HBC είναι μια από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές αναψυκτικών της Coca-Cola παγκοσμίως, πουλώντας περισσότερα από 2 δισ. κιβώτια κάθε χρόνο – δηλαδή 50 δισ. μπουκάλια-. Έχει παρουσία σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ρωσία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Νιγηρία και απευθύνεται σε 605 εκατομμύρια καταναλωτές.

    Λειτουργεί 52 εργοστάσια, έχει 257 γραμμές εμφιάλωσης και διατηρεί 149 αποθήκες και κέντρα διανομής στις χώρες που δραστηριοποιείται. Πέρυσι, εμφάνισε τζίρο 6,6 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 680,7 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 447 εκατ. ευρώ. Τα κεντρικά της γραφεία εδώ και μερικά χρόνια είναι στην πόλη Zug, της Ελβετίας ενώ η μετοχή της διαπραγματεύεται κατά κύριο λόγο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και δευτερευόντως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου είναι με διαφορά η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη.

    Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η εταιρεία Kar-Tess Holding S.A., συμφερόντων Δαυίδ και Λεβέντη και η αμερικάνικη The Coca Cola Company. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Αναστάσης Δαυίδ, το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Κύπριου επιχειρηματία Γιώργου A. Δαυίδ.



    ΣΧΟΛΙΑ