• Μετοχές

    «Αφρικανική σκόνη» στη μετοχή της Coca-Cola HBC

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC


    Σημαντικές απώλειες καταγράφει σήμερα η Coca-Cola HBC, η οποία ένα τέταρτο μετά τις 16:00 έχανε 5,36%, έχοντας περιορίσει ελαφρώς τις απώλειές της.

    Η μετοχή άνοιξε στα 32,63 ευρώ και έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά στα 30,04 ευρώ.

    Η είδηση που φαίνεται να προκάλεσε τις ισχυρές πιέσεις στη μετοχή είναι η ανακοίνωση των σχεδίων για την Coca-Cola Beverages Africa, η οποία «μένει» στη «μαμά» Coca-Cola Company.

    Όπως ανακοίνωσε η τελευταία, η εταιρεία θα κρατήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της στην Coca-Cola Beverages Africa «για το άμεσο μέλλον».

    Με την αλλαγή αυτή, η Coca-Cola θα ενσωματώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της CCBA στα δικά της από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα.

    Η CCBA είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής της Coca-Cola στην Αφρική, εξυπηρετώντας 12 χώρες.

    Αρνητική εξέλιξη για την Coca-Cola HBC

    Η απόφαση της μητρικής να κρατήσει την Coca-Cola Beverages Africa αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Coca-Cola HBC, η οποία πόνταρε πολλά στο στοίχημα «Αφρική», καθώς ήταν από τους βασικούς διεκδικητές για την ανάληψη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

    Υπενθυμίζεται πως η Coca-Cola HBC έχει δραστηριότητες στην Νιγηρία και με την προσάρτηση της Coca-Cola Beverages Africa θα μπορούσε να αποκτήσει απόλυτη κυριαρχία στην αφρικανική αγορά.

    Σύμφωνα με τη Jefferies, η ανακοίνωση της Coca-Cola Company ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει κάποια αρχική απογοήτευση στους επενδυτές που πόνταραν στην προοπτική εξαγοράς της, ενδεχόμενο το οποίο βρισκόταν υπό συζήτηση από το 2017.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η πτώση της μετοχής της Coca-Cola HBC συμπαρασύρει πτωτικά τον Γενικό Δείκτη, στον οποίον και έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συνολικά 60 μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις απώλειες της τάξεως του 1,3% που εμφανίζει ο ΓΔ, σχεδόν το μισό οφείλεται μόνο και μόνο στην πτώση της Coca-Cola.



    ΣΧΟΛΙΑ