• Μετοχές

    Τι λέει η Coca-Cola HBC για τις εξελίξεις στο αφρικανικό μέτωπο

    • Γιώργος Μανέττας
    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC


    Δεν αλλάζει η στρατηγική της εταιρείας και η εταιρεία δεν σταματά να αναζητά ευκαιρίες για την ανάπτυξή της αλλά και για να μεγιστοποιήσει το όφελος για τους μετόχους της, ανέφεραν στο mononews.gr πηγές της Coca-Cola HBC, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την πτώση που σημείωσε σήμερα, Δευτέρα, η μετοχή, μετά την ανακοίνωση της Coca-Cola Company για το μέλλον της Coca-Cola Beverages Africa.

    Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η διοίκηση της ελληνικής πολυεθνικής είχε πει ότι αναζητεί νέες ευκαιρίες για εξαγορές, προκειμένου να διευρύνει το αποτύπωμά της και να ενισχύσει τη θέση της στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

    Να σημειωθεί επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατά την πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, γνωστοποίησε την πρόθεση της διοίκησης να προτείνει τη διανομή ειδικού μερίσματος συνολικού ποσού 730 εκατ. ευρώ, ήτοι 2 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.

    Όπως έγραψε νωρίτερα το mononews.gr, η μετοχή της Coca-Cola HBC καταγράφει σήμερα σημαντικές απώλειες, που, ένα τέταρτο μετά τις 16:00, συρρικνώνονταν στο 5,36%.

    Η μετοχή άνοιξε στα 32,63 ευρώ και έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά στα 30,04 ευρώ.

    Η είδηση που φαίνεται να προκάλεσε τις ισχυρές πιέσεις στη μετοχή είναι η ανακοίνωση των σχεδίων για την Coca-Cola Beverages Africa, η οποία «μένει» στη «μαμά» Coca-Cola Company.

    Όπως ανακοίνωσε η τελευταία, η εταιρεία θα κρατήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της στην Coca-Cola Beverages Africa «για το άμεσο μέλλον».

    Με την αλλαγή αυτή, η Coca-Cola θα ενσωματώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της CCBA στα δικά της από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα.

    Η CCBA αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο εμφιαλωτή της Coca-Cola στην Αφρική, παράγοντας και διανέμοντας περίπου το 40% του όγκου αναψυκτικών στην ήπειρο. Δραστηριοποιείται σε 12 χώρες με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και πρόκειται να επεκταθεί συνολικά σε 14 χώρες.

    Οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται είναι η Νότια Αφρική, όπου και εδρεύει, η Ναμίμπια, η Κένυα, η Ουγκάντα, η Τανζανία, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Γκάνα, η Μαγιότ, οι Κομόρες, η Νιγηρία συν άλλη μία αγορά.

    Αρνητική εξέλιξη για την Coca-Cola HBC

    Η απόφαση της μητρικής να κρατήσει την Coca-Cola Beverages Africa αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Coca-Cola HBC, η οποία πόνταρε πολλά στο στοίχημα Αφρική, καθώς ήταν από τους βασικούς διεκδικητές για την ανάληψη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

    Υπενθυμίζεται πως η Coca-Cola HBC έχει δραστηριότητες στην Νιγηρία και με την προσάρτηση της Coca-Cola Beverages Africa θα μπορούσε να αποκτήσει απόλυτη κυριαρχία στην αφρικανική αγορά.

    Σύμφωνα με τη Jefferies, η ανακοίνωση της Coca-Cola Company ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει κάποια αρχική απογοήτευση στους επενδυτές που πόνταραν στην προοπτική εξαγοράς της, ενδεχόμενο το οποίο βρισκόταν υπό συζήτηση από το 2017.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η πτώση της μετοχής της Coca-Cola HBC συμπαρασύρει πτωτικά τον Γενικό Δείκτη, στον οποίον και έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συνολικά 60 μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις απώλειες της τάξεως του 1,3% που εμφανίζει ο ΓΔ, σχεδόν το μισό οφείλεται μόνο και μόνο στην πτώση της Coca-Cola.



    ΣΧΟΛΙΑ