• Business

    Χρήστος Μπαλάσκας (Ελληνικός Χρυσός): Δέσμευση για την υλοποίηση της μονάδας μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων

    • NewsRoom
    Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold

    Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold


    H «Ελληνικός Χρυσός» δεσμεύεται για την υλοποίηση της μονάδας μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας.

    Ο κ. Μπαλάσκας αποκαλύπτει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πιθανούς εταίρους, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες για συμμετοχή και χρηματοδότηση του έργου των Σκουριών, ενώ σε σχέση με τις αντιδράσεις προς την υλοποίηση της επένδυσης, σημειώνει ότι «η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, που σε μεγάλο βαθμό ξέφυγε από τα αντικειμενικά όρια που προϋποθέτει η αξιολόγηση ενός τόσο σύνθετου έργου».

    Για τη νέα σύμβαση της εταιρείας με το Δημόσιο που κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, σημειώνει εξάλλου ότι θα έχει ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των θέσεων εργασίας, αύξηση των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μεταλλείων κατά 1,9 δισ. δολάρια και έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας από τα μεταλλευτικά δικαιώματα και τους φόρους. Ο κ. Μπαλάσκας αναφέρει ακόμη ότι είναι υπό σκέψη η κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στην Ουρανούπολη, και η ανάπτυξη Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών.

    Η συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στον Κώστα Βουτσαδάκη έχει ως εξής:

    – Ένα από τα κύρια σημεία τριβής σε σχέση με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική αποτελεί η δημιουργία ή όχι μονάδας μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων. Στο υπόμνημα σας προς την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρετε ότι η μεταλλουργία αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός και ότι θα καταθέσετε σχετική μελέτη. Είστε σε θέση να δεσμευτείτε για την υλοποίηση της επένδυσης;

    – Ναι, είμαστε σε θέση να δεσμευθούμε και η δέσμευσή μας έχει αποτυπωθεί στη σύμβαση. Η νέα μελέτη για τη Μονάδα Μεταλλουργίας αναμένεται να υποβληθεί το αργότερο εντός 24 μηνών προτείνοντας τη βέλτιστη οικονομικά και λειτουργικά λύση σύμφωνα με τις διαθέσιμες τεχνολογίες.

    Η νέα σύμβαση, προβλέπει επίσης μια διαφανή και αντικειμενική πορεία για την αξιολόγηση της πρότασης που θα καταθέσουμε.

    Η μελέτη θα αξιολογηθεί από την κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και του Δήμου. Ο τελευταίος όμως λόγος παραμένει στο Ελληνικό Kράτος το οποίο, δια του Υπουργού Ενέργειας, θα λάβει την τελική απόφαση για την υλοποίηση της πρότασης.

    – Ορισμένοι θεωρούν ότι η πρόβλεψη της σύμβασης για αυξημένα μεταλλευτικά τέλη μέχρι την υλοποίηση του εργοστασίου μεταλλουργίας μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να επιλέξει τελικά την καταβολή των αυξημένων τελών αντί της επένδυσης. Τι απαντάτε;

    – Η υποβολή πρότασης για τη μονάδα μεταλλουργίας δεν είναι θέμα επιλογής αλλά δέσμευση. Στόχος μας είναι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές να εξερευνήσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες απόληψης μεταλλεύματος και να διασφαλίσουμε την κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας που θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη.

    Από την άλλη μεριά, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο στο οποίο καταλήξαμε μετά από μακροσκελείς και παραγωγικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, εξασφαλίζει μεγαλύτερα οφέλη σε όλες του τις πτυχές συνολικά, σε σχέση με όσα προβλεπόντουσαν στην αρχική σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των μεταλλευτικών τελών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την υλοποίηση του εργοστασίου μεταλλουργίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει τα ίδια μεταλλευτικά τέλη με αυτά που θα εισέπραττε αν υφίστατο καθετοποίηση της παραγωγής, καθώς και αυξημένο πρόσθετο μεταλλευτικό τέλος (+10%), πέραν αυτού που προβλέπει ο νόμος.

    – Αναφέρατε πως η εταιρεία είναι σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το έργο των Σκουριών. Αυτό σημαίνει πως αν δεν βρεθεί επενδυτής θα προχωρήσετε στην κατασκευή της μονάδας;

    – Στο έργο των Σκουριών έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα 500 εκατ. δολάρια για το 50% της κατασκευής του και απαιτούνται επιπρόσθετα 700 εκατ. δολάρια για την ολοκλήρωση της. Όταν το 2013 η EldoradoGold ξεκίνησε το έργο, ήταν έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το αναπτυξιακό της σχέδιο βάσει του οποίου το έργο σήμερα θα βρισκόταν σε φάση παραγωγής.

    Μετά από πολλά έτη στασιμότητας, η εύρεση χρηματοδότησης είναι σημαντική για την επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών. Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα χρυσού-χαλκού ιδιαίτερα ελκυστικό στην επενδυτική κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Eldorado Gold θα διατηρεί τον έλεγχο του έργου και της συνολικής επένδυσης. Ήδη έχουμε εισπράξει μεγάλο ενδιαφέρον από πιθανούς εταίρους, αλλά και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες οπότε θεωρούμε δεδομένη την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και επανεκκίνηση του έργου μόλις όλα τα βήματα ολοκληρωθούν.

    Η έγκριση του φακέλου για την εφαρμογή της ξηρής απόθεσης αποτελεί ένα από αυτά και υπογραμμίζει την περιβαλλοντική μας συνείδηση και τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή υψηλών στάνταρντ στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Πρόκειται για διεθνή βέλτιστη πρακτική στη διαχείριση αποβλήτων, που ελάχιστες εταιρείες ανά τον κόσμο εφαρμόζουν σε όλες τις εγκαταστάσεις τους – στην Χαλκιδική την εφαρμόζουμε ήδη στον υπερσύγχρονο χώρο ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα.

    – Η Ελληνικός Χρυσός είχε έλθει σε αντιπαράθεση στο παρελθόν τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και με την τοπική κοινωνία. Θεωρείτε ότι η νέα επενδυτική συμφωνία μπορεί να κλείσει αυτά τα μέτωπα; Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες στο παρελθόν έλαβαν ακραίο χαρακτήρα;

    – Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, που σε μεγάλο βαθμό ξέφυγε από τα αντικειμενικά όρια που προϋποθέτει η αξιολόγηση ενός τόσο σύνθετου έργου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η εταιρεία δεν βρέθηκε σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, η οποία ως επί το πλείστον γνωρίζει πολύ καλά τι έχει προσφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα και τι θα εξακολουθήσει να προσφέρει στο μέλλον.

    Θεωρώ ότι η νέα επενδυτική συμφωνία ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, και βάζει την επένδυση σε ένα νέο δρόμο με προτεραιότητα στη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αποτελεσματικότητα. Πλέον, η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας βασίζεται σε μία στιβαρή, δίκαιη και με υψηλές δεσμεύσεις συμφωνία που μόνο ασφάλεια μπορεί να δημιουργεί στην Πολιτεία καθώς και στην τοπική κοινωνία.

    Επιπλέον, ο δρόμος προς τα εμπρός απαιτεί ανοιχτή και συστηματική επικοινωνία με την τοπική κοινωνία ώστε να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα της αξίας που επένδυση αυτή δημιουργεί για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Για εμάς, η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής αποτελεί καθημερινή μας υπόθεση και αυτό αποτελεί πρωτίστως δέσμευση προς την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της.

    – Ποιες είναι οι αλλαγές που προκύπτουν από τη νέα σύμβαση σε σχέση με τις θέσεις εργασίας, το ύψος των επενδύσεων, τα έσοδα του Δημοσίου και την οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών;

    – Η αυξημένη απασχόληση είναι ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της νέας επενδυτικής συμφωνίας. Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας με προτεραιότητα στις προσλήψεις από τον Δήμο Αριστοτέλη και στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης αναμένουμε να δημιουργήσουμε 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά στις επενδύσεις και τα έσοδα του Δημοσίου, θα προχωρήσουμε σε επιπλέον επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα υπάρξουν σταθερά έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, από τα μεταλλευτικά δικαιώματα και τους φόρους. Παράλληλα, η αγορά θα τονωθεί, αφού προβλέπεται να διοχετευθούν 3,5 δισ. ευρώ σε προμήθειες και υπηρεσίες ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ενώ η αξία των εξαγωγών θα αυξηθεί σε περισσότερα από 11 δσ. ευρώ με συνακόλουθη εισροή συναλλάγματος στη χώρα μας. Στόχος και βασικό μέλημά μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής που μας φιλοξενεί, γι’ αυτό, εκτός όσων προανέφερα, για πρώτη φορά δεσμευόμαστε και δρομολογούμε ένα εκτενές πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποκλειστικά για τον Δήμο Αριστοτέλη ύψους 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται λοιπόν για την επίτευξη μίας σπουδαίας συμφωνίας που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, την ευημερία της περιοχής και την τόνωση της οικονομίας μας.

    – Πώς στοιχειοθετείται η βελτίωση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος που επικαλείστε;

    – Για όλους εμάς, η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συνώνυμη με την προστασία και το σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί. Με τη χρήση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνολογιών, διασφαλίζεται η διαρκής προσπάθειά μας να ελαχιστοποιούμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Για παράδειγμα, η χρήση της προηγμένης τεχνολογίας της ξηρής απόθεσης θα μειώσει κατά 50% την περιβαλλοντική επίδραση των χώρων απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στο έργο των Σκουριών αφού επιτρέπει την αποδέσμευση μίας ολόκληρης έκτασης που προοριζόταν για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, η αποκατάσταση της γης γίνεται παράλληλα με τη δραστηριότητα μας, ώστε μετά το πέρας των εργασιών η περιοχή να παραδοθεί άρτια στην τοπική κοινωνία προς πάσα αξιοποίηση. Παρακολουθούμε συνεχώς τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις σε 400 σημεία εντός και εκτός εγκαταστάσεων μέσω του βραβευμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ενώ με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & το Βελτιωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υδάτων στις Σκουριές θα μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα κατανάλωσης νερού και θα θωρακιστούν καλύτερα οι εγκαταστάσεις στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

    – Ποια θα είναι η εικόνα της περιοχής όταν ολοκληρωθεί η εξόρυξη των μεταλλευμάτων;

    – Καταρχάς αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι με το νέο επενδυτικό σχέδιο επεκτείνεται η διάρκεια ζωής των μεταλλείων από 18 σε περισσότερα από 25 έτη. Συνεπώς ένα μεγάλο τμήμα της θετικής επίδρασης στην περιοχή είναι η διατήρηση καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και η δημιουργία εισοδήματος για τους κατοίκους για ένα διάστημα που ισοδυναμεί με μια γενιά. Όσον αφορά στην εικόνα της περιοχής, επιτρέψτε μου να σταθώ στα ακόλουθα σημεία. Πρώτον, στο ότι ο νέος σχεδιασμός για τις Σκουριές προβλέπει παράλληλη επιφανειακή και υπόγεια εξορυκτική δραστηριότητα ώστε να γίνεται ταυτόχρονη περιβαλλοντική αποκατάσταση όπου η δραστηριότητα ολοκληρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι όσο λειτουργεί το μεταλλείο οι επηρεαζόμενες περιοχές θα αποκαθίστανται και επαναφυτεύονται άμεσα, μειώνοντας τον χρόνο αποκατάστασης και δημιουργώντας τις συνθήκες για την βέλτιστη οριστική εξυγίανση των εκτάσεων. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε την περιοχή ρημαγμένη όπως συχνά ακούμε να λέγεται. Δεύτερον, εκτός από τις Σκουριές, έχουμε δεσμευθεί να ολοκληρώσουμε την απομάκρυνση των παλαιών τελμάτων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, έργο για το οποίο έχουμε ήδη επενδύσει περισσότερα από 100εκ. ευρώ και έχουμε απομακρύνει πάνω από 3 εκατ. τόνους, απαλλάσσοντας οριστικά την περιοχή από κατάλοιπα που την επιβαρύνουν επί δεκαετίες, από χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων. Τέλος, δρομολογούμε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο από το οποίο θα αναπτυχθούν νέες υποδομές για την περιοχή όπως η επέκταση του λιμένα Στρατωνίου, καθώς και σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θα συζητήσουμε με τη δημοτική αρχή και αποσκοπούν στην παράλληλη ανάπτυξη κλάδων όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός με σκέψεις για την κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στην Ουρανούπολη, την ανάπτυξη κέντρου Αριστοτελικών σπουδών, κ.α.

    Συνοψίζοντας, όραμά μας είναι στο τέλος αυτού του ταξιδιού να έχουμε αφήσει στην περιοχή σημαντικό εισόδημα, εμβληματικά έργα ως παρακαταθήκη, υγιείς, παράλληλες με την μεταλλευτική δραστηριότητα οικονομίες και ένα πλήρως αποκατεστημένο και προστατευμένο φυσικό τοπίο.



    ΣΧΟΛΙΑ