• Business

    Χατζηδάκης: Έτσι θα αλλάξουν όλα στην αγορά ενέργειας

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
    πληρωμή συντάξεων συντάξεις

    Κωστής Χατζηδάκης


    Ένα εντελώς νέο τοπίο θα έχουμε στον ενεργειακό τομέα τους επόμενους μήνες τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο Southeast Europe Energy Forum, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης εξηγώντας τις 7 προτεραιότητες της πολιτικής του.

    Όπως εξήγησε η ενεργειακή του πολιτική έλαβε υπόψιν της τόσο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και την ανάγκη για ενεργειακές συμμαχίες και ενεργειακή διπλωματία όσο και τις κυρίαρχες τάσεις στην αγορά
    Ταυτόχρονα εξήρε το ρόλο του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμιυ Θωμά στον εκσυγχρονισμό της αγοράς, καθώς όπως είπε η μεγάλη εμπειρία του και η γνώση του μπορούν να προσαρμόσουν αποτελεσματικά την ελληνική αγορά στις σύγχρονες ανάγκες.
    Στις κύριες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια τις οποίες λαμβάνει υπόψιν του ο υπουργός στη διαμόρφωση της ενεργειακής του πολιτικής σημείωσε
    – τον στόχο μηδενικών εκπομπών που αναγκάζει σε άμεση ενεργειακή μετάβαση σε μια νέα εποχή με διαφορετικό ενεργειακό μείγμα
    -την αυξημένη σημασία των ΑΠΕ καθώς το κενό που θα δημιουργηθεί από την μείωση της συνεισφοράς των λιγνιτικών θα καλυφθεί από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο.
    -Το φυσικό αέριο αποτελεί καύσιμο γέφυρα που εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια κατά την περίοδο της μετάβασης. Και καθώς η χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια δεν προβλέπεται να παράγει το δικό της φυσικό αέριο οι σημασία της ενεργοποίησης των αποθηκών Καβάλας είναι μεγάλη αφού είναι ιδιαίτερα σημαντικήη δυνατότητα αποθήκευσης για την ενεργειακή ασφάλεια.
    – την ανάγκη πολλαπλασιασμού των δρόμων και πηγών ενέργειας για την ασφάλεια εφοδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό τα διεθνή έργα ο ΤΑΡ, ο IGB,  το έργο FSRU στην Αλεξανδρούπολη αλλά και η Ρεβυθούσα είναι ιδιαίτερα σημαντικά έργα και αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες.
    -Τη συνεργασία με τους γείτονες, τις ενεργειακές συμμαχίες. Και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για τον IGB που είναι σήμα τιμή όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αλλά για όλη την περιοχή.
    -Τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών και
    -την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ