• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με άλμα 1,23% ο S&P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια

    • NewsRoom
    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street, με τον S&P 500 να κλείνει σε νέο υψηλό ρεκόρ για πρώτη φορά  μετά από πάνω από δύο χρόνια.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 37.863,80 μονάδες με άνοδο 1,05%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.839,81 μονάδες με κέρδη 1,23% και ο Nasdaq στις 15.310,97 μονάδες με άνοδο  1,70%. Και οι τρείς δείκτες έκλεισαν με άνοδο για το σύνολο της εβδομάδας.

    Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ραγδαία άνοδο το απόγευμα της Παρασκευής, με τον S&P 500 να ξεπερνά το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του των 4.796,56 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 3 Ιανουαρίου 2022.

    Οι επενδυτές είδαν τα νέα οικονομικά δεδομένα που περιελάμβαναν μια θετική ανάγνωση από το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης  του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Ιανουάριο. Η προκαταρκτική έρευνας έδειξε αύξηση  στο 78,8, από 69,7 τον Δεκέμβριο , για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

    Η καλύτερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι καλό για την οικονομία, καθώς πλέον η αγορά βρίσκει περισσότερες ενδείξεις πως η ΗΠΑ θα καταφέρουν μια ήπια προσγείωση.

    Την ίδια ώρα, ο  πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο, Austan Goolsbee, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος «αν συνεχίσουμε να σημειώνουμε εκπληκτική πρόοδο στον πληθωρισμό». «Δεν θέλουμε να δεσμευτούμε πριν ολοκληρωθεί η δουλειά», είπε ο Goolsbee στο CNBC. Αλλά «καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αυτό ανοίγει την πόρτα σε μείωση του περιορισμού».

    Πρωταγωνίστριες για δεύτερη ημέρα στη σειρά ήταν οι τεχνολογικές μετοχές, με τον κλάδο να σημειώνει κέρδη άνω του 2%, χάρη κυρίως στην εντυπωσιακή άνοδο των μετοχών των εταιρειών ημιαγωγών. Οι ημιαγωγοί έλαβαν άλλη μια ώθηση την Παρασκευή μετά τις πιο πρόσφατες οδηγίες πωλήσεων που κυκλοφόρησε από την Super Micro Computer Inc.

    Το Invesco QQQ Trust Series 1, ένα χρηματιστηριακό αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τον δείκτη Nasdaq-100, διαπραγματευόταν πάνω από 420 δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής,

    Την ίδια ώρα, η απόδοση της 10ετούς αμερικανικού ομολόγου άλλαξε  ελάχιστα την Παρασκευή στο 4,145%, ωστόσο από την αρχή του 2024 έχει ανέβει πάνω από 28 μονάδες βάσης.

    Στο επίπεδο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι αμερικανικές εταιρείες στον δείκτη S&P 500 ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των αναλυτών. Από τις 52 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ήδη αναφέρει κέρδη για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, το 84,6% ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

    Σε άλλα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, οι πωλήσεις κατοικιών για τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 1% .

    Ποιές μετοχές ξεχώρισαν

    Από τις μετοχές του Dow Jones,  τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Travelers (6,72%), Intel (3,02%) και IBM (2,78%). Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσε η UnitedHealth Group (-2,48%).

    Συνολικά, από τις 30 μετοχές του δείκτη, 25 έκλεισαν με άνοδο και μόλις 5 με απώλειες.

    Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών, με την AMD να σημειώνει κέρδη 7,11%, τη μεγαλύτερη άνοδο για το σύνολο των μετοχών του S&P 500, την Nvidia να κλείνει στο +4,17%, τη Micron Technologies στο +3,17%, ενώ η Super Micro Computer, η έκθεση της οποίας έδωσε την Παρασκευή ώθηση στον κλάδο, έκλεισε στον Nasdaq στο +35,94%.

    Διαβάστε επίσης

    Κέρδη για το πετρέλαιο, παρά την πτώση της Παρασκευής

    Άνοδος για τον χρυσό – Έκλεισε στα 2.029,3 δολάρια η ουγγιά

     



    ΣΧΟΛΙΑ